Κοτόπουλο με λαχανικά και ελιές
Υλικά:
• 1.300-1.500 γρ. κοτόπουλο ή 4 φιλέτα
• 200 γρ. μαύρες ελιές
• 4 πιπεριές σε διάφορα χρώματα κομμένες σε μπαστουνάκια
• 4 φρέσκες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια 2
• μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 5 κλωναράκια σέλινο κομμένο σε κομματάκια
• 1 φινόκιο κομμένο σε κύβους
• 1 ποτήρι ζωμός κότας
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• ½ ποτήρι του κρασιού ούζο
• 1 κ.σ. μαραθόσπορος κοπανισμένος χυμός και ξύσμα 1 λεμονιού
• 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κ.σ. θυμάρι
• 2 κ.σ. αλεύρι
• αλάτι, πιπέρι
Για τα μακαρόνια:
• 500 γρ. χοντρά μακαρόνια
• 3 κ.σ. βούτυρο
• φρέσκο μυζήθρα ξερή
Παρασκευή:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες ή το φιλέτο σε χοντρές λωρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Σε πολύ καυτό λάδι σοτάρουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τις ντομάτες σε κύβους ή πολτοποιημένες και συμπληρώνουμε νερό να σκεπάσει αρκετά το φαγητό. Βράζουμε για 30 λεπτά. Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι όλα τα λαχανικά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα προσθέτουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε τον μαραθόσπορο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Βάζουμε και τις ελιές και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσουν, τα σουρώνουμε, ρίχνουμε στην καυτή κατσαρόλα το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε μέσα τα μακαρόνια. Σερβίρουμε με το κοτόπουλο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένη ξηρή μυζήθρα.
Συμβουλές: Τα λαχανικά μας πρέπει να «κρατάνε». Γι' αυτό, αν δούμε ότι βράζουν πολύ, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το κοτόπουλο. Για να «δέσει» η σάλτσα, αραιώνουμε σε λίγο νερό τις 2 κ.σ. αλεύρι και τις ανακατεύουμε γρήγορα στο φαγητό για να μη σβολιάσει. Βράζουμε για 3 λεπτά. Αν ακολουθήσουμε όλη τη συνταγή, πρέπει να έχουμε αρκετή σάλτσα για τα μακαρόνια. Αλλιώς, μειώνουμε τη σάλτσα όσο εμείς θέλουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλο, το σοτάρουμε και στη συνέχεια βάζουμε να σοταριστούν όλα τα υλικά μαζί, σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, γιατί μετά γίνεται σκληρό. Επειδή ο έτοιμος ζωμός και οι ελιές είναι αλμυρά, αλατίζουμε στο τέλος του φαγητού, αφού πρώτα δοκιμάσουμε.
Μαραθόσπορο βρίσκουμε στα καταστήματα μπαχαρικών. Βάζουμε τους μαραθόσπορους σε πλαστική σακούλα και χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο. Αν έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα, τον κόβουμε στο multi και τον φυλάμε σε γυάλινο βάζο. Με το χτύπημα σπάνε οι σπόροι και αναδύονται τα αρώματά του. Ταιριάζει με όξινες γεύσεις.