ΑΡΚΑΔΙΑ. Πέντε χωριά το κάθε ένα με το δικό του στυλ, κοσμοπολίτικη η Δημητσάνα, mainstream η ελατόφυτη Βυτίνα, αρχοντική η Στεμνίτσα, μεσαιωνική αύρα στην Καρύταινα και low profile το Ελληνικό, πανέμορφα και ιδανικά για ρομαντικά σαββατοκύριακα και sportive αποδράσεις στη φύση.

Δημητσάνα

Η μπαρουταποθήκη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 μεταμορφώθηκε σε έναν από τους top προορισμούς της Αρκαδίας με ρομαντικούς ξενώνες και στιλάτα καφέ.

Χτισμένη σε ένα λόφο που αγγίζει τα 1000 μέτρα υψόμετρο, εποπτεύει μέρος του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού και τις βουνοκορφές του Μαινάλου. Κεφαλοχώρι που άκμασε από τον 16ο αιώνα και μετά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 προμηθεύοντας τους αγωνιστές με μπαρούτι. Tο 1978 ανακηρύχθηκε Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός και σταδιακά άρχισε να περνάει στη σύγχρονη ιστορία ως ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς.

Η Δημητσάνα είναι ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα κοσμοπολίτικα χωριά της Αρκαδίας και πανέμορφο χειμώνα – καλοκαίρι. Το φθινόπωρο όμως που η φύση παίρνει χρώμα χάλκινο και τον χειμώνα που το ελατόδασος βάφεται σκούρο πράσινο είναι οι καλύτερες εποχές. Θα φτάσετε μετά από 2,5 περίπου ώρες, οδηγώντας σε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής μέσα σε υπέροχη καταπράσινη φύση. Χειρόφρενο θα τραβήξετε στην πλατεία του χωριού, που μπορεί να είναι μικρή, έχει όμως καλό αγνάντι στις πλαγιές των αρκαδικών βουνών. Εδώ μπορείτε να ξαποστάστε σε ένα από τα καφενεία και τα καφέ όπως και στον κεντρικό δρόμο, της Λαμπαρδοπούλου, θα χρειαστεί αυτή η ανάσα πριν αρχίσετε το σεργιάνι στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού.

Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, η Δημητσάνα, είναι γεμάτη από δίπατα πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές άλλα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και άλλα καινούργια που όμως έχουν στο ακέραιο φροντίσει να διατηρήσουν το παραδοσιακό στυλ. Ανεβείτε μέχρι την περιοχή “Κάστρο”, την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Τεύθις, στην κορυφή του χωριού, η πόλη δεν σώζεται πλέον παρά μόνο κάποια υπολείμματα του τείχους της, για να απολαύσετε τη θέα από ακόμα πιο ψηλά… τα αρχοντόσπιτα, τα έλατα και τα περίτεχνα καμπαναριά. Κατεβαίνοντας περάστε από τη Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, που περιλαμβάνει περίπου 35.000 τόμους, εκ των οποίων πολλά σπάνια βιβλία, πατριαρχικά σιγίλια, σουλτανικά φιρμάνια καθώς επίσης και τη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, λαογραφική συλλογή κ.α. αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’.

Δρόμος στη Δημητσάνα/Photo: Shutterstock

Φτάστε μέχρι την παλιά βρύση του Μουσταφά στην είσοδο του χωριού αλλά και στο γεφύρι της Κατωβρύσης στην απέναντι πλευρά. Το ρολόι της Αγίας Κυριακής αξίζει επίσης την προσοχή σας καθώς έκανε μεγάλο δρόμο για να φτάσει στο χωριό αφού πρόκειται για δώρο των Δημητσανιτών της Νέας Υόρκης ενώ το πέτρινο καμπαναριό που το φιλοξενεί φιλοτεχνήθηκε από τηνιακούς μαρμαρογλύπτες. Στο χωριό έφτασε περίπου το 1900 ενώ η καμπάνα που ζυγίζει 700 κιλά έφτασε μια δεκαετία αργότερα πάλι από την Αμερική. Αυτά, εντός του χωριού, λίγο πιο έξω όμως περί τα 2 χλμ. βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που άνετα πάτε και περπατώντας. Εδώ θα να ανακαλύψετε πώς οι παλαιότερες γενιές χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για την παραγωγή αλευριού και μπαρουτιού, για την επεξεργασία του δέρματος κ.α. Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες από εδώ ξεκινούν τα μονοπάτια για το φαράγγι του Λούσιου. Η Δημητσάνα δεν είναι μόνο γουστόζικα καφέ και ρομαντικοί ξενώνες, είναι μια πολύ καλή βάση για μια σειρά από δραστηριότητες όπως πεζοπορίες πλάι στο ποτάμι, rafting και canoe kayak, αναρρίχηση, διαδρομές 4Χ4, mountain bike, σκι στο Μαίναλο κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις