Γίγαντες με μαρούλι και άνηθο στην κατσαρόλα
Υλικά
• 350 γραμ. γίγαντες (βραστερούς)
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2 μεγάλα μαρούλια, χωρισμένα στα φύλλα τους, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
• 2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
• 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο.
• Χυμός από ένα λεμόνι
• ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι θρυμματισμένο ή ξερή ματζουράνα
• τα φύλλα από ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένα
• αλάτι
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• ελαιόλαδο Λακωνίας 100 ml
Παρασκευή
Αποβραδίς, μουσκεύουμε τους γίγαντες σε 4 ποτήρια κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 800 ml (4 φλυτζ. τσαγιού) κρύο νερό, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια που θα μελώσουν το φαγητό, και αφήνουμε το νερό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τους γίγαντες για περίπου μία ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μην μαγειρευτούν τελείως.
Δυναμώνουμε τότε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κομμάτια του μαρουλιού και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Μόλις το νερό ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, για να μη διαφεύγουν οι νόστιμοι υδρατμοί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το μέλι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το θυμάρι ( ή τη ματζουράνα) και τον άνηθο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις