Συνεχίζονται οι προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Σπάρτη
Με πλήρες πρόγραμμα αλλά όχι μεγάλη συμμετοχή κοινού - μέχρι στιγμής - συνεχίζονται οι προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Σπάρτη
ΣΠΑΡΤΗ. Μέχρι και τις 25 Ιουλίου, οι Σπαρτιάτες φίλοι του κινηματογράφου και δη των ταινιών τεκμηρίωσης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Οι προβολές στο προαύλιο τού 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή 16 του μήνα και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Κυριακή 25 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα αρχίζει κάθε βράδυ στις 9 μ.μ. και οι προβολές -ελεύθερες για το κοινό, πάντα- πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επίσημες οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και των διοργανωτών.
Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κόσμος δεν έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ, γεγονός που προβληματίζει τους διοργανωτές. Προφανώς στον τομέα της επικοινωνίας – προβολής υπήρξε ολιγωρία. Οι φίλοι του notospress.gr είναι επαρκώς κι εγκαίρως ενημερωμένοι μέσα από 5 δημοσιεύματα για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Το Πρόγραμμα της Εβδομάδας
Δευτέρα 19 Ιουλίου
21:00 Το Κοντσετραμέντο της Ρόδου - Κρυφομιλώντας με την λευτεριά (53’)
Σκηνοθεσία: Ολυμπία Γκογκέ, Δημήτρης Κόκκινος, Γιώργος Τζεδάκης
Κείμενα-ιστορική έρευνα-αφήγηση: Δημήτρης Κόκκινος
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.
22:00 – 317 (87’)
Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Μαύρος
Παραγωγή: Σοφία Ευαγγελινού, Λάζαρος Αγγουράς, Δημήτρης Ευαγγελινός, Εμμανουήλ Μαύρος, Δημήτρης Βλαχοπάνος
Σενάριο: Εμμανουήλ Μαύρος, Δημήτρης Βλαχοπάνος
Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος - Φιλόλογος, Ιστορικός Ερευνητής - εξιστορεί τη σφαγή του χωριού Κομμένου, του Νομού Άρτας, από τους Ναζί της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών την 16 Αυγούστου 1943, έχοντας ως βοήθεια τις μαρτυρίες των επιζώντων, που μέχρι σήμερα αγωνίζονται για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, εισπράττοντας την αδιαφορία των ένοχων Γερμανικών κυβερνήσεων αλλά και την πολυετή σιωπή των Ελληνικών κυβερνήσεων. Μια ιστορία γεμάτη βία και απανθρωπιά, με καλά κρυμμένα μυστικά και πολύ παρασκήνιο, με ερωτήματα που ψάχνουν μέχρι σήμερα να βρουν την απάντησή τους.
Τρίτη 20 Ιουλίου
21:00 - Υ1-Στη σιωπή του Βυθού (93’)
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Βαρδάκας
Παραγωγή: Στέλιος Ευσταθόπουλος
Σενάριο: Μάγδα Γεωργιάδου
14.09.1943: Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από Γερμανικό Ανθυποβρυχιακό. Η αφήγηση μέσα από το βιβλίο του Υπάρχου Ηλία Τσουκαλά που διεσώθη κολυμπώντας 9 ώρες μέχρι τις ακτές του νησιού, απόρρητα έγγραφα , ημερολόγια των μελών του πληρώματος είναι το νήμα που ξετυλίγει τις ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο. 75 χρόνια μετά, με την υποστήριξη του Π. Ναυτικού αναζητούμε το βυθισμένο στα 253 μ. υποβρύχιο και το κινηματογραφούμε πρώτη φορά.
Τετάρτη 21 Ιουλίου
21:00 Ούριακος, αυτό το "κάτι" (46’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Το 2006 ο Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκος Ευστράτιου βρέθηκε μπροστά́ σε μια απρόσμενη ανακάλυψη: χιλιάδες προϊστορικά́ εργαλεία σκορπισμένα σε μια ερημική́ παραλία της Λήμνου. Η ταινία παρουσιάζει την έρευνα που ακολούθησε και αναζητά́ την παρέα των κυνηγών που έζησαν εκεί́ 12.500 χρόνια πριν από́ σήμερα, αφήνοντας μόνη ανάμνηση τα λίθινα εργαλεία που έφτιαχναν για να κυνηγήσουν. Μια εποχή́ κλιματικής αλλαγής, όπως και η δική́ μας, στις απαρχές της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.
22:00 - 1.000 τμ Χρόνου (89’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Μάρω Αναστοπούλου
Παραγωγή: Lilette Botassi
Μελετώντας ένα κομμάτι γης 1.000 τετραγωνικών μέτρων σε ένα χωριό της νότιας Ελλάδας, το Γεράκι Λακωνίας, μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να ανασυνθέσει το μακρινό παρελθόν της ακρόπολης των αρχαίων Γερονθρών. Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις πέτρες, σε αυτά τα σκληρά τοπία του μεσογειακού νότου, οι αρχαιολόγοι μαζί με τους κατοίκους του Γερακίου προσθέτουν το δικό τους στρώμα χρόνου στην αιώνια αναζήτηση κατανόησης του παρελθόντος.
Πέμπτη 22 Ιουλίου
21:00 - Ψωμί και μια κουβέρτα (39’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Δημήτρης Γκρίντζος
Δευτέρα 13 Δεκέμβρη του 1943, τα Καλάβρυτα πυρπολούνται από τον κατοχικό στρατό της Ναζιστικής Γερμανίας ενώ παράλληλα εκτελούνται όλοι οι άνδρες και οι έφηβοι του χωριού. Αυτό το έγκλημα πολέμου θα καταγραφεί στην ιστορία, μαζί με τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, ως η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τρεις άνδρες που έζησαν τα γεγονότα ως παιδιά κλεισμένα στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων με τα υπόλοιπα γυναικόπαιδα, διηγούνται την τραυματική αυτή εμπειρία.
22:00 Θυμάμαι τη ναζιστική σφαγή (81’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Κώστας Βάκκας
Αφήγηση: Βαγγέλης Σακκάτος
Ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών από τους Γερμανούς ναζί στην Κεφαλονιά το 1943. Ο Βαγγέλης Σακκάτος μας αφηγείται τα γεγονότα, όπως τα περιέγραψε στο βραβευμένο από τους Ιταλούς βιβλίο του. Επίσης, άλλοι Κεφαλονίτες και Ιταλοί μιλούν στο ντοκιμαντέρ, καθώς και ο ηλικίας 101 χρονών επιβιώσας Ιταλός Marco Botti.
Παρασκευή 23 Ιουλίου
21:00 Ημερολόγια Αποστολής - Νικόλας Παπαχρυσοστόμου (27’)
Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη, Δημήτρης Μαυροφοράκης
Παραγωγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα
Σενάριο: Μήτση Περσάνη/MSF, Δημήτρης Ρουμπής/MSF, Γεωργία Τσισμετζόγλου
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μετά την ολοκλήρωση σπουδών Οικονομίας στον Καναδά, ο Νικόλας ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα σε πολυεθνική εταιρία στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Αθήνα των αρχών των 00’s. Ο ίδιος όμως είχε άλλα σχέδια. Ή μάλλον δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο, όταν αποφάσισε να αμφισβητήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε αρχίσει να παίρνει η ζωή του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολυεθνική εταιρία στην οποία εργαζόταν για να ακολουθήσει το όνειρό του, πραγματοποιώντας το γύρο του κόσμου σε 7 ολόκληρα χρόνια. Μετά από αυτήν την περιπλάνηση εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ξεκινώντας να συμμετέχει σε αποστολές της οργάνωσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου: Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Μοζαμβίκη, Ισπανία.
Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής», διάρκειας 27 λεπτών, παρακολουθεί τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως αυτές καταγράφονται από τον ίδιο στα «Ημερολόγια Αποστολής» που συνηθίζει να κρατάει, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση.
Μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις, ο Νικόλας βρίσκεται αντιμέτωπος με πηγαία ερωτήματα για την ορθότητα των αποφάσεών του, τα κίνητρα και το ρόλο του, καθώς επίσης και τον πραγματικό αντίκτυπο της σύγχρονης ανθρωπιστικής δράσης. Ο εσωτερικός διάλογος και η προσωπική ενδοσκόπηση τον οδηγεί αναπόφευκτα στο να αναλογιστεί πώς μπορεί κανείς να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνεχείς αντιθέσεις που βιώνει: Από την ανθρώπινη δυστυχία και τον πόνο με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά στα πιο δύσκολα μέρη του πλανήτη μέχρι τη βαθιά ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν προσφέρει βοήθεια άνευ όρων σε συνανθρώπους του. Από την παρουσία του στη ζωή άγνωστων ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη μέχρι τη συνεπακόλουθη απουσία του από την καθημερινότητα των αγαπημένων του προσώπων, ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου στοχάζεται σε σχέση με την αξία της μη-γραμμικής πορείας της ίδιας του της ζωής εξαιτίας των προσωπικών επιλογών του, οι οποίες αναπόφευκτα τον οδηγούν σε ένα άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο νέες προκλήσεις, παρόν και μέλλον.
22:00 Ζώνες και περάσματα (109’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Ηρώ Σιαφλιάκη
Παραγωγή: Μαρία Γεντέκου
Εικόνες της εργασίας και της ανεργίας σήμερα. Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Σκουριές... “Κομμάτι-κομμάτι, το ξεπούλημα του κόσμου προχωράει.” Στιγμές της ρήξης με ότι θεωρούσαμε ως τώρα πως όριζε τον κόσμο της εργασίας αλλά και της δυναμικής που εφεύρουν κάποια μέτωπα που αγωνίζονται.
Σάββατο 24 Ιουλίου
21:00 - Οι Υφάντρες (54’)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Παραγωγή: Βαγγέλης Γεροβασιλείου
Το 1963, η ΙΜ, σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση ιδρύει στη Βλάστη, ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για 25 χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες του χωριού, αλλά κι έναν προικισμένο τόπο, που δοκιμάστηκε σκληρά από τους πολέμους, την φτώχεια και την εγκατάλειψη. Το χρονικό των Υφάντρων προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
22:00 Ο Γιώργος του Κέδρου (82’)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κολόζης & Γιώργος Κολόζης
Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμός τότε στο νησί. Μένοντας μόνος στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το όνομα "Ο Γιώργος του Κέδρου". Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποίο ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.
Κυριακή 25 Ιουλίου
21:00 Τελετή Λήξης
21:30 Η μουσική των πραγμάτων (90’)
Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Μένιος Καραγιάννης
Τρεις άνθρωποι απόλυτα προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν. Ένας μουσικός, ένας ξυλουργός κι ένας φωτογράφος, μας προσκαλούν στον προσωπικό τους κόσμο και μας αποκαλύπτουν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της δουλειάς τους. Χωρίς λόγια, οι εικόνες και οι ήχοι αποκτούν άλλη σημασία, ενώ η μουσική γεννιέται ζωντανά, στις συναντήσεις με τα πράγματα. Η ταινία μας ταξιδεύει σε μια πορεία χωρίς προορισμό, στις λεπτομέρειες όπου κρύβεται το σύμπαν.
Το πρόγραμμα του και άλλες πληροφορίες, μπορείτε να το βρείτε αναρτημένο στο site του φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ σε συν διοργάνωση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Εφέτος, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, ενώ το πρόγραμμα εξακτινώθηκε σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, καθώς και στα νέα μέλη του δικτύου, το Λεβίδι και το Δερβένι. Το πρόγραμμα αποτελείται από 58 διεθνή ντοκιμαντέρ αλλά και τις 27 ταινίες τεκμηρίωσης Ελλήνων δημιουργών.
Για περισσότερες πληροφορίες, στα www.peloponnisosdocfestival.com
και https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις