Υλικά

Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
5 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σπανάκι
2 κουταλιές ψιλοκομμένος δυόσμος
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
2 φλιτζάνια ξινή μυζήθρα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά πιπέρι


Για το φύλλο:
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 κουταλάκι αλάτι
χλιαρό νερό για το ζύμωμα



Παρασκευή

Βάζετε σε ένα μπολ το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον άνηθο. Πασπαλίζετε με το αλάτι και δουλεύετε τα χορταρικά με το χέρι σας, έτσι ώστε να βγάλουν το νερό τους και να μαραθούν.

Στραγγίζετε το νερό και τα ρίχνετε σε ένα καθαρό μπολ. Προσθέστε το πιπέρι, το ελαιόλαδο, την ξινή μυζήθρα και το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αναμειγνύετε με το χέρι, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάζετε και βάζετε τα χορταρικά στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το μείγμα για το φύλλο.

Σε ένα καθαρό μπολ ρίχνετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και βάζετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Σιγά σιγά και σταδιακά προσθέτετε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό, ενώ παράλληλα δουλεύετε με το χέρι σας το μείγμα, μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και κάπως μαλακή ζύμη.

Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά εκτός ψυγείου. Τη χωρίζετε σε κομμάτια και ανοίγετε με αυτά λεπτά φύλλα. "Κόβετε" μικρούς κύκλους. και στο κέντρο κάθε κύκλου βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση. Κλείνετε, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζετε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.

Ζεσταίνετε πολύ καλά το ελαιόλαδο και τα ρίχνετε μέσα ένα - ένα. Τα τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους.