Το Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και το επετειακό του σήμα
Με αυτό το σήμα θα σημανθούν από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας τα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που σχετίζονται ιστορικά και πολιτισμικά με την Ελληνική Επανάσταση
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας παρουσιάζει το επετειακό λογότυπο του ερευνητικού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» με το οποίο θα σημανθούν τα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που σχετίζονται ιστορικά και πολιτισμικά με την Ελληνική Επανάσταση.
Το επετειακό σήμα φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η ομογενής καταξιωμένη καλλιτέχνιδα Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τη δημιουργό του έργου, το λογότυπο είναι εμπνευσμένο από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ τα κλαδιά ελιάς, του ιερού δέντρου των αρχαίων Ελλήνων, που περιβάλλουν την εικαστική αποτύπωση της περικεφαλαίας του Γέρου του Μοριά συμβολίζουν την ειρήνη και τη δημοκρατία. Επίσης, η καλλιτέχνιδα θεωρεί ότι, η μορφή του Κολοκοτρώνη συμπυκνώνει για όλους τους Έλληνες της διασποράς τα ιδανικά και τα οράματα του ελληνικού έθνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επετειακή ερευνητική δράση, πέραν της σήμανσης των αιωνόβιων δέντρων, με μεταλλική ετικέτα ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που δεν θα επηρεάζει τη φυσική και αισθητική υπόσταση του δέντρου και θα βοηθήσει στην προστασία και ανάδειξή τους, περιλαμβάνει ακόμη, βάσει των δυνατοτήτων του χορηγικού προγράμματος, τη φωτογράφιση του συνόλου των δέντρων που έχουν καταγραφεί σε όλη την Πελοπόννησο και τη δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας καθώς και την έκδοση επετειακού λευκώματος με τις εικόνες των δέντρων καθώς και των ιστοριών που τα περιβάλλουν, ενώ την οπτικοποίση της δράσης έχει αναλάβει ο οργανισμός SteMajourney.
Επίσης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ντοκιμαντέρ ή διαδικτυακή σελίδα όπου θα παρουσιάζεται το σύνολο της ερευνητικής δράσης μέσα από διαδραστικό χάρτη της Πελοποννήσου.
Τέλος, ο ερευνητικός φάκελος με το σύνολο των δεδομένων ιστορικής τεκμηρίωσης θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το επετειακό στοιχείο να εγγραφεί στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ακολούθως να προταθεί στην UNESCO για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, βάσει της σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.