Zωηρό κουτάβι; Υπάρχει τρόπος να ηρεμήσετε και οι δύο!
Μήπως το κουταβάκι σας είναι «διαβολάκι» και δεν σας αφήνει σε χλωρό κλαρί; Μην απελπίζεστε. Υπάρχει μέθοδος για να το κάνετε... αρνάκι. Η ειδικός συμβουλεύει
ΕΛΛΑΔΑ. Είναι κάποια κουταβάκια που είναι υπέρ το δέον ζωηρά. Που συμπεριφέρονται άτακτα, και οι κηδεμόνες τους… σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Είναι σκέτα ζιζάνια και δεν τους αφήνουν σε ησυχία.
«Τα κουτάβια έχουν όλη τη γλύκα του κόσμου. Έχουν, όμως, και την ενέργεια μιας… επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Ένα υπερενεργητικό κουτάβι συχνά γίνεται πονοκέφαλος για τον κηδεμόνα του, με αποτέλεσμα εκείνος να στρεσάρεται, να απογοητεύεται και να μη μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικά αυτή τη συμπεριφορά», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη*.
Αλλά, γιατί ένα κουτάβι έχει αυξημένη ενέργεια και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται;
«Ας είμαστε ειλικρινείς: είναι λογικό ένα κουτάβι να έχει περισσότερη ενέργεια από έναν ενήλικο σκύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά.
Η ενέργεια κάθε σκύλου μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, ή υπερβολική, και επηρεάζεται από τη ράτσα, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, την ηλικία και την ψυχολογία του κηδεμόνα.
Εάν έχουμε, λοιπόν, ένα κουτάβι, έναν μικρό δηλαδή σε ηλικία σκύλο, με υπερκινητικότητα (υπερβολική ενέργεια), η εξίσωση μοιάζει δύσκολη.
Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται…», εξηγεί η κυρία Γρυπάρη.
Τί σημαίνει «υπερενεργητικός σκύλος»;
«Είναι ο σκύλος που δείχνει υπερδιέγερση όταν φτάνουν επισκέπτες στο σπίτι και συνηθίζει να πηδά πάνω τους, στη βόλτα είναι ασυγκράτητα ενθουσιασμένος, και δεν μας δίνει καμία σημασία. Τραβάει πολύ, και όταν επιστρέφει σπίτι έχει πιο πολλή ενέργεια (!), κινείται διαρκώς, συμπεριφέρεται απείθαρχα και είναι συνεχώς λαχανιασμένος.
Είναι ευερέθιστος σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον, παρουσιάζει υπερδιέγερση στο παιχνίδι, και συχνά μπορεί να δαγκώνει πάνω στον ενθουσιασμό του.
Γαβγίζει όλη την ώρα, είναι ανυπόμονος και χοροπηδά συνέχεια πάνω μας, προσπαθεί να τραβά συνεχώς την προσοχή, κάνει αρκετές ζημιές και θέλει συνέχεια να παίζει.
Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πρέπει να παρουσιάζει όλες τις παραπάνω συμπεριφορές.
Εάν ο σκύλος μας εκδηλώνει αρκετές από αυτές, τότε ναι, είναι υπερενεργητικός. Έχει, δηλαδή, πλεονάζουσα ενέργεια», εξηγεί η εκπαιδεύτρια.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε έναν τέτοιο κουτάβι αποτελεσματικά;
Το κλειδί, όπως λέει η κυρία Γρυπάρη, βρίσκεται στη δική μας συμπεριφορά, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα έρθουμε σε διάδραση μαζί του.
Όσο ανυπόμονος, ενθουσιώδης και ανυπότακτος είναι εκείνος, τόσο ήρεμοι, συγκροτημένοι και πειθαρχημένοι πρέπει να είμαστε εμείς.
Το ζητούμενο είναι να μεταφέρουμε τον σκύλο στη δική μας ενέργεια, κι όχι να μας παρασύρει εκείνος στη δική του.
Η φλυαρία, η δυνατή φωνή, ο εκνευρισμός, η νευρικότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί εκ μέρους μας (τρέξιμο, γρήγορες κινήσεις, πολλές χειρονομίες κτλ), είναι ο καλύτερος τρόπος για να… τρελάνουμε έναν υπερενεργητικό σκύλο.
«Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσουμε τη διέγερση του σκύλου μας σε πιο ελεγχόμενα επίπεδα, πρέπει να αυξήσουμε τις στιγμές ηρεμίας, τόσο στο σπίτι όσο και στην ψυχολογία μας.
Επίσης, δεν είναι ηθικό, ούτε αποτελεσματικό, να τιμωρούμε τον σκύλο μας.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τον διορθώνουμε τη στιγμή που πρέπει με τον σωστό τρόπο, ώστε να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η υπερκινητικότητα δεν ανταμείβεται, καθώς έτσι δεν κερδίζει αυτό που αναζητά», διευκρινίζει η κυρία Γρυπάρη.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και να ηρεμήσουμε ένα υπερδραστήριο κουτάβι;
Η εκπαιδεύτρια προτείνει επτά τρόπους.
1) Αδιαφορία: Στις περιπτώσεις που ο σκύλος διεκδικεί την προσοχή μας, η καλύτερη λύση είναι να τον αγνοήσουμε.
Εάν, για παράδειγμα, αρχίσουμε να χαϊδεύουμε έναν σκύλο που πηδά πάνω μας, απλώς τροφοδοτούμε τον ενθουσιασμό του, με αποτέλεσμα να ενισχύουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να διορθώσουμε.
Δείχνοντας αδιαφορία προς τον σκύλο -δηλαδή, όχι οπτική επαφή, χάδι, ή λεκτική επικοινωνία-, η συμπεριφορά του θα αλλάξει τόσο γρήγορα, που θα εκπλαγείτε. Μόλις ηρεμήσει, επιβραβεύουμε.
2) Επιφορτίζουμε τον σκύλο με μια δουλειά: Το να του αναθέσουμε να κάνει μια δουλειά και να έχει ένα στόχο, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.
Με τον τρόπο αυτό, προσανατολίζουμε την ενέργειά του σε κάτι πιο δημιουργικό.
Για παράδειγμα, μπορούμε να κρύβουμε διάφορα αντικείμενα/λιχουδιές, και να τον προτρέπουμε να τα βρει.
3) Άσκηση: Εκτονώνουμε τον σκύλο μας με πολλές βόλτες και παιχνίδι.
Ας αναλογιστούμε ότι ένα υπερενεργητικό κουτάβι δεν είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος, εάν η υπερένταση αυτή οφείλεται στο ότι δεν έχει αρκετές ευκαιρίες για να εκτονώσει την ενέργειά του με τις σωστές δραστηριότητες.
4) Διόρθωση: Κάθε φορά που ο σκύλος παρουσιάζει υπερδιέγερση, τον διορθώνουμε, κι αν δεν ανταποκριθεί, μόνο τότε τον απομακρύνουμε και τον απομονώνουμε σε άλλον χώρο, για πέντε λεπτά.
Όταν ηρεμήσει, τον απελευθερώνουμε και τον επιβραβεύουμε. Μόλις αρχίσει ξανά την ίδια συμπεριφορά, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αυξάνοντας μόνο τον χρόνο απομόνωσης.
5) Βασική εκπαίδευση: Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, ώστε να μειώσουμε την ανυπομονησία του και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί του.
6) Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια: Ο σκύλος μας είναι ο καθρέφτης μας. Εάν εμείς δεν ήμαστε ήρεμοι, πώς περιμένουμε να είναι εκείνος;
Εάν είμαστε αναστατωμένοι, αγχωμένοι, ή νευρικοί, θα το προδώσουν η «γλώσσα του σώματος» και η φωνή μας, που θα επηρεάσουν, με τη σειρά τους, άμεσα την ενέργεια του σκύλου μας.
Επίσης, οι φωνές και η επιθετικότητα προς έναν σκύλο με υπερκινητικότητα οδηγούν σε περαιτέρω διέγερση, κι έτσι επιτείνουν το πρόβλημα.
Αυτό που πρέπει να προβάλουμε ως κηδεμόνες, είναι ηρεμία και αυτοπεποίθηση, κάνοντας αργές κινήσεις και μιλώντας σε χαμηλό και καθησυχαστικό τόνο, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας.
7) Αρωματοθεραπεία, ή ανθοϊάμματα: Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση για τον σκύλο.
Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά αιθέρια έλαια, τα οποία καταπολεμούν διάφορες φοβίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Λεβάντα, χαμομήλι, περγαμόντο, λεμόνι, γεράνι, τριαντάφυλλο και βασιλικός, είναι μερικά από αυτά.
Το ίδιο είναι και τα φυτικά ανθοϊάμματα Bach. Αυτά λειτουργούν σε ψυχολογικό επίπεδο και επιφέρουν μια εσωτερική ισορροπία.
Πρόκειται για αποστάγματα λουλουδιών, και το κάθε ένα στοχεύει στη διόρθωση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Η μίξη έως και έξι ανθοϊαμμάτων βοηθά πολύ τον σκύλο μας να διαχειριστεί τα όποια ψυχολογικά θέματα έχει.
Για την ασφαλή χρήση, είτε των ελαίων είτε των ανθοϊαμμάτων, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
(*)Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.