Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.

Λεμονάτο κοτόπουλο με ψητές πατάτες και ελιές

Υλικά (για 4 άτομα):

4 φιλέτα από στήθη κοτόπουλου
4 πατάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
25-30 ελιές μαύρες Λακωνίας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8 κλαράκια θυμάρι, τα 4 χωρίς τα φύλλα
2 λεμόνια κομμένα στα 4
6 κουτ. σούπας μαγιονέζα με το χυμό 1/2 λεμονιού ή με μισή σκελίδα σκόρδο λιωμένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή

Βάζετε ένα ρηχό, αντικολλητικό ταψί με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο φούρνο να προθερμαίνεται στους 220°C στον αέρα. Στο μεταξύ, βράζετε τις πατάτες γιο 5 λεπτά και τις στραγγίζετε. Ρίχνετε τις πατάτες στο καυτό ταψί μαζί με τις ελιές και το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνετε. Τις ανακατεύετε και τις ψήνετε στην πάνω σχάρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Παράλληλα, βάζετε στο μάτι της κουζίνας ένα αντικολλητικό τηγάνι με ρίγες να ζεσταίνεται. Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου οριζόντια και τα ανοίγετε. Αναμιγνύετε το Θυμάρι με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλείφετε τα φιλέτα και τα αλατοπιπερώνετε. Βάζετε τα φιλέτα στο τηγάνι και στύβετε το λεμόνι από πάνω. Αφήνετε τα κομμάτια του λεμονιού με την πλευρό της σάρκας μέσα στο τηγάνι. Ψήνετε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε σε πιάτο ρίχνοντας στα φιλέτα λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον, τοποθετείτε δίπλα τις πατάτες, τις ελιές και δύο κουταλιές της σούπας από τη μαγιονέζα.

Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιλέτο από στήθος κοτόπουλου με φιλέτα από μπούτι, με τη διαφορά ότι Θα υπολογίσετε από δύο φιλέτα στην κάθε μερίδα γιατί είναι μικρότερα.