Δεξιώσεις και party στο άλσος Γουδέ! «Τιμολογεί» ο Δήμος Σπάρτης!
Συμφωνούν οι δωρητές με τη νέα χρήση;
ΣΠΑΡΤΗ. Mέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Σπάρτης πάντρευε συμπολίτες που επέλεγαν τον πολιτικό γάμο. Από το καλοκαίρι του 2014 αναλαμβάνει και τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων παραχωρώντας το Άλσος Γουδέ…
Αίσθηση προκάλεσε η κατά πλειοψηφία απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (η αντιπολίτευση καταψήφισε) ώστε το Άλσος Γουδέ να παραχωρείται για τέλεση δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων αλλά και καλλιστείων.
Στον Κανονισμό Λειτουργίας / άρθρο 10 προβλέπεται αυτή η χρήση και μάλιστα, όπως ελέχθη, (δεν έχουν αντιδράσει)είναι σύμφωνοι και οι δωρητές.
Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος, να αυξήσει τα έσοδά της, θα εκμεταλλευτεί το Άλσος Γουδέ. Η Αντιπολίτευση είχε αντιρρήσεις γι’ αυτό και καταψήφισε το θέμα, που τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία από την Παράταξη Αργειτάκου.
Έτσι το πολυδιαφημιζόμενο Άλσος Γουδέ, πριν ακόμα συμπληρωθούν 3 μήνες λειτουργίας του θα έχει και χρήση «κτήματος» δεξιώσεων.
Θα δούμε δηλαδή τα Σάββατα και τις Κυριακές το Άλσος να λειτουργεί για ιδιώτες και όχι για το κοινό. Προφανώς πολυτελείς γάμοι και δεξιώσεις με κέτερινγκ και όλα τα επακόλουθα θα λαμβάνουν χώρα στο Άλσος που υποτίθεται έχει χρήση δημόσια και θα έπρεπε ανα πάσα ώρα και μέρα να είναι διαθέσιμο για τους πολίτες.
Μπορεί ο Δήμος να έχει ρυθμίσει τα «έσοδα – έξοδα» ώστε το ρεύμα, το νερό και οι φθορές να καλύπτονται από τις «εισπράξεις» αλλά το γενικότερο καθεστώς λειτουργίας μάλλον προβληματίζει κι ενοχλεί.
Ποιος θα ευθύνεται για φθορές και ζημιές στο άλσος, όταν είναι γνωστό ότι οι δεξιώσεις καταλήγουν σε αλκοολούχα γλέντια;
Ποιο πάρκιν θα εξυπηρετεί τους προσκεκλημένους;
Ποιος θα είναι υπεύθυνος έναντι του Νόμου για φορολογικούς, πολεοδομικούς, υγειονομικούς ελέγχους.
Ποιος θα είναι υπεύθυνος για ελέγχους σε θέματα ΑΕΠΙ και Κοινής Ησυχίας;
Ποιος θα οδηγείται στο αυτόφορο;
Ποιος θα ελέγχει την είσοδο του Άλσους και θα τηρεί λίστα καλεσμένων και θα απαγορεύει την είσοδο άσχετων δημοτών;
Ποιος θα καταμετρά ανα εκδήλωση κατανάλωση ρεύματος και ύδατος;
Ποιος θα αστυνομεύει το άλσος κατά τις δεξιώσεις κι εκδηλώσεις;
Ποιος εγγυάται την νομιμότητα αυτής της λειτουργίας, έναντι των επαγγελματιών κι επιχειρηματιών που ασκούν το επάγγελμα καταβάλλοντας φόρους και τέλη στον Δήμο;
Ποιος εγγυάται ότι αυτή η απόφαση δεν θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;
Ποιος εγγυάται ότι το κόστος τέλεσης ενός γάμου ή βάπτισης θα είναι προσιτό σε όλους τους δημότες ώστε να μην προκύψει προκλητική διάκριση των δημοτών και ταξινόμηση σε πλούσιους και φτωχούς με τη σφραγίδα του Δήμου;
Με την λογική όλων των συμβούλων της πλειοψηφίας που υπερψήφισαν την πρόταση αυτή μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει χρήση; Όχι βέβαια γιατί από ότι είπαν οι υπέρμαχοι θα γίνουν 4-5-6 τελετές. Με ποιο κριτήριο θα γίνει η επιλογή όσων ενδιαφερθούν; Οικονομικό, χρονικό, ταξικό, ή μήπως ρουσφετολογικά…;
Ποιος θα αποδείξει στον 7ο ενδιαφερόμενο ότι δεν δικαιούται το Άλσος.
Από την στιγμή που η οικογένεια των δωρητών δεν έχει αντίρρηση η Δημοτική Πλειοψηφία προχωρά έχοντας ακέραιη την ευθύνη για ότι προκύψει.
Δεν αποκλείεται η Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί, ομοίως, το Πάρκο της Ευαγγελίστριας, την Πλατεία Κενοταφείου αλλά και την Κεντρική Πλατεία Σπάρτης.
Ομοίως δε θα μπορούσε να προχωρήσει σε παρόμοιες «εισπράξεις» αξιοποιώντας τα στελέχη του Δήμου για εξυπηρέτηση ιδιωτών. Μελέτες, δικόγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια έως και φωτοαντίγραφα…
Βέβαια από την εξέλιξη αυτή, της παραχώρησης δηλαδή του Άλσους Γουδέ σε ιδιώτες για δεξιώσεις και party, θα μπορούσε να προκύψει κάτι αναγκαίο και χρήσιμο.
Η οικοδόμηση μικρής Εκκλησίας της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης για την απόλυτη πλέον εξυπηρέτηση των «πελατών» του Δήμου. Εκτιμάται ότι και σε αυτό οι δωρητές δεν θα είχαν αντίρρηση, αφού ολοκληρώνει το πακέτο προτάσεων και επιπλέον προσδίδει στο Άλσος Ελληνορθόδοξα χαρακτηριστικά, τόσο απαραίτητα.
Οψόμεθα…