Το μαγείρεμα στο πήλινο, θα μας δώσει ένα χοιρινό που λιώνει στο στόμα, με τις πολύχρωμες πιπεριές και το κεφαλοτύρι, να απογειώνουν τη γεύση.

Κλασική παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, που χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για την προετοιμασία της. Το μυστικό είναι, το σιγοψήσιμο μέσα στο πήλινο, όπου θα δέσει όλα τα υλικά και θα ελευθερώσει τα αρώματά τους.

Παραδοσιακό χοιρινό στο πήλινο

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 4 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μερικά κλωνάρια από ρίγανη φρέσκια (ή ξερή)
  • Μερικά κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι (ή ξερό)
  • 200 γρ λευκό κρασί (1 κρασοπότηρο)
  • 1 κ. σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. σ. μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ανάλογα τις προτιμήσεις)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 200 γρ κεφαλοτύρι

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Σε ένα δίσκο κοπής, κόβουμε τις πολύχρωμες πιπεριές και τα κρεμμύδια, σε μεγάλα κομμάτια και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά λεκάνη
  • Προσθέτουμε το χοιρινό κρέας και το σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Μαδάμε φυλλαράκια από τη ρίγανη και το θυμάρι πάνω από τα υλικά και προσθέτουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο
  • Με μια κουτάλα ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά, μέχρι να απλωθεί η μαρινάδα παντού
  • Σε ένα πήλινο ιδανικό για ψήσιμο, αδειάζουμε όλα μας τα υλικά και προσθέτουμε το κρασί και λίγο νερό
  • Ψήνουμε για 1,5 ώρα σε σιγανή φωτιά, ελέγχοντας για τα υγρά
  • Στο τέλος του μαγειρέματος και πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό το καπάκι
  • Σερβίρουμε με μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμαριού κι έξτρα τριμμένο πιπέρι