Ελαιόλαδο: Πού πρέπει να το αποθηκεύσετε για να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητά του
Ελαιόλαδο: Μάθετε γιατί η θέση αποθήκευσης, η συσκευασία και η διάρκεια ζωής επηρεάζουν τη γεύση και την ποιότητα του πολύτιμου συστατικού
Το ελαιόλαδο, πολύτιμο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να χάσει τη γεύση και τα οφέλη του αν δεν αποθηκεύεται σωστά. Ειδικοί επισημαίνουν ότι το φως, η θερμότητα και το οξυγόνο επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητά του, ενώ προτείνουν αποθήκευση σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και αποφυγή διάφανων συσκευασιών.
Ελαιόλαδο: Πού πρέπει να το αποθηκεύσετε για να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητά του
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά που βρίσκουμε σε κάθε κουζίνα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον το αποθηκεύουμε με λάθος τρόπο τόσα χρόνια.
Ενώ σε πολλούς αρέσει να κρατούν το ελαιόλαδο κοντά στην εστία για εύκολη πρόσβαση όταν μαγειρεύουν, ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει το υγρό να χαλάσει πιο γρήγορα.
Αντίθετα, συμβουλεύουν να το αποθηκεύετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
«Το να φυλάσσετε το ελαιόλαδό σας σε ένα ντουλάπι μακριά από φως, θερμότητα και οξυγόνο θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του», εξηγούν.
Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καλύτερο με τον καιρό, επομένως δεν πρέπει να το αφήνετε για χρόνια.
«Μόλις ανοίξει το μπουκάλι εκτίθεται σε οξυγόνο, το οποίο προκαλεί φθορά του λαδιού», πρόσθεσαν οι ειδικοί.
«Για μέγιστα οφέλη γεύσης και υγείας, χρησιμοποιήστε το μέσα σε μερικούς μήνες».
Ενώ συμβουλεύουν να κρατάτε το ελαιόλαδο μακριά από πηγές θερμότητας, είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε το ψυγείο. «Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο», προειδοποίησαν οι ειδικοί.
«Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η διατήρηση του ελαιολάδου στο ψυγείο θα σας βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο, αλλά οι ειδικοί δεν το συνιστούν αυτό. Το καλύτερο είναι να το διατηρείτε σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι».
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν, επίσης, να δώσετε μεγάλη προσοχή στη συσκευασία.
«Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται το λάδι που πωλείται σε διαφανή πλαστικά μπουκάλια, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του λαδιού», εξήγησε.
«Ιδανικά, προτιμήστε έναν τενεκέ ή ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, αντί για ένα διαφανές. Αυτό βοηθά στο να μπλοκάρει το φως και να αποτρέψει τη φθορά του λαδιού τόσο στα ράφια των καταστημάτων όσο και όταν το παίρνετε στο σπίτι».
Πηγή: iefimerida.gr