Αχαΐα: Οι δίδυμες super design καλύβες στο πλατανόδασος του Πλανητέρου
Updated on:
Μοιάζουν με σκηνές ορειβατών στην καρδιά του δάσους
ΑΧΑΪΑ. Δύο όμοιες έξυπνες κατοικίες σχεδιάστηκαν για να τοποθετηθούν δίπλα δίπλα σε ένα οικόπεδο που απολαμβάνει την ευεξία του πλατανοδάσους του Πλανητέρου στην ορεινή Αχαΐα.
Στο βιβλίο του «Walden ή Η ζωή στο δάσος», ο Αμερικανός συγγραφέας, φυσιοδίφης και νατουραλιστής φιλόσοφος του 19ου αιώνα Χένρι Ντέιβιντ Θορώ (1817-1867) αφηγείται όλα όσα ο ίδιος βίωσε όταν το 1845, σε ηλικία 28 ετών, εγκατέλειψε την αστική ζωή του για να ζήσει μακριά από τον πολιτισμό σε μια καλύβα που έφτιαξε με ξύλα ο ίδιος στις όχθες της λίμνης Ουόλντεν, κοντά στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Εκεί, μέσα στη σιωπή της φύσης, έμεινε σαν πρωτόγονος για δύο ολόκληρα χρόνια και δύο μήνες, ολομόναχος, με τον πλησιέστερο γείτονα να ζει σε απόσταση ενός μιλίου και τον βιοπορισμό του να εξαρτάται αποκλειστικά από τα χέρια του και μόνο. Η εμπειρία αυτή που άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο ζωής του συγγραφέα αλλά ολόκληρη την ψυχοσύνθεση και την κοσμοθεωρία του, έμελλε να γίνει ένα βιβλίο που θεωρείται κλασικό, καθιερώνοντας τον Θορώ ως πρωτεργάτη της σύγχρονης οικολογίας. Στον αιώνα της ραγδαίας εκβιομηχάνισης, το «Walden ή Η ζωή στο δάσος», ήταν μια ουτοπική απάντηση στην ταχύτατη εξάπλωση του μηχανοποιημένου τρόπου ζωής, παρουσιάζοντας μια απλή καθημερινότητα που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φύση, ακολουθώντας τους ρυθμούς της γης και των φυσικών φαινομένων. Ακόμα και σήμερα το βιβλίο του Θορώ διαβάζεται ως ένα πράσινο μανιφέστο για τη σημασία της αγνότητας, για τη δύναμη του ανθρώπου να επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες -ακόμα και χωρίς καθόλου εφόδια, όπλα, εργαλεία, προμήθειες από αυτά που του παρέχει ο πολιτισμός-, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης στον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχοσύνθεση.
Σκηνές από αυτό το βιβλίο -όσον αφορά στην περιγραφή της αληθινής ομορφιάς μιας καθημερινότητας μέσα στη φύση- μου έρχονται στο νου όταν βλέπω τα σχέδια αυτών των εντυπωσιακών οικολογικών καταφυγίων που έχουν δημιουργήσει οι αρχιτέκτονες του γραφείου Façade για ένα οικόπεδο στο πλατανόδασος του Πλανητέρου στην ορεινή Αχαΐα, σε μια τοποθεσία ανάμεσα στα ελατόφυτα βουνά και πλάι στα νερά του Αροάνιου ποταμού. Πρόκειται για δίδυμες super design σύγχρονες καλύβες που όσοι τυχεροί τις κατοικήσουν θα έχουν την ανεκτίμητη ευκαιρία να βιώσουν τη μαγεία της ζωής στο βουνό -αλλά χωρίς τις κακουχίες του ουτοπιστή νεαρού Θορώ- σε ένα πολυτελές περιβάλλον που έχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενός ορεινού καταφυγίου, σε μικρογραφία ενός έξυπνου μικρού design σπιτιού: Να ξυπνούν από το κελάρυσμα του νερού, να βλέπουν από τα παράθυρα ένα τοπίο αγνής ομορφιάς και να απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους στη «σιωπή» του δάσους, η οποία ηχεί σαν μια άχρονη φυσική μελωδία, με τον άνεμο που περνά μέσα από τα κλαριά των πλατανιών και κάνει τα πλατιά φύλλα να θροΐζουν.
Η καλύβα του 21ου πρώτου αιώνα
«Παλαιότερα, ο άνθρωπος ζούσε κατά βάση στην ύπαιθρο, όπου είχε την ανάγκη να χτίσει καλύβες ως καταφύγια για να προστατευθεί από τους κινδύνους και τα φαινόμενα της φύσης. Σήμερα, ζει κυρίως στην πόλη, και συχνά έχει την ανάγκη να βρει καταφύγιο στην ηρεμία της φύσης και να επανασυνδεθεί μαζί της. Με γνώμονα αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα για δύο οικοτουριστικές κατοικίες–σύγχρονα καταφύγια, στην ορεινή Αχαΐα. H συνθετική ιδέα του project στράφηκε σε γνώριμες μορφές όπως αυτής της σκηνής στο βουνό και της πέτρινης καλύβας με την τυπική σκεπή. Έτσι το στοιχείο της στέγης εντείνεται, σχεδόν από το έδαφος υψώνεται και κάτω από αυτή δημιουργείται στο σύνολο του ο χώρος της κατοικίας. Παράλληλα, τα παραδοσιακά υλικά, αυτά της πέτρας και του ξύλου, έρχονται σε διάλογο με την μεταλλική στέγη και το ανεπίχριστο σκυρόδεμα επαναπροσδιορίζοντας την παραδοσιακή κατοικία του χωριού στο σήμερα», εξηγούν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Façade.
Η στέγη δίνει τον αρχιτεκτονικό ρυθμό
Η επικλινής στέγη, δημιουργεί σε κάποιον, όταν βρίσκεται στο μοντέρνο εσωτερικό των μικρών έξυπνων κατοικιών, την αίσθηση ότι είναι μέσα σε μια σοφίτα. Το ξανθό ξύλο με το οποίο είναι επενδυμένα τα εσωτερικά τοιχώματα, συνυπάρχει με ένα μινιμαλιστικό γκρίζο τόσο στην κουζίνα όσο και στο δάπεδο.
Το λιλιπούτειο αλλά cosy καθιστικό απολαμβάνει τη ζεστασιά του ενεργειακού τζακιού, αλλά και μια μοναδική θέα στο φυσικό περιβάλλον του βουνού και του δάσους.
«Η είσοδος στην κατοικία σηματοδοτείται από μια πέτρινη προεξοχή στην βορεινή όψη, η οποία δημιουργεί ένα προστατευμένο κατώφλι. Ο επισκέπτης εισέρχεται στην κατοικία μέσω ενός χαμηλού ύψους διάδρομο, οπού η στωικότητα της πέτρας και του ξύλου προμηνύουν το ευ κατοικείν. Εκεί, κάτω από το πατάρι χωροθετούνται οι βοηθητικές λειτουργίες, ενώ προχωρώντας “ανοίγεται” μπροστά του ο κύριος χώρος της κατοικίας όπου αποκαλύπτεται η θέα των βουνών και το μεγαλείο της φύσης. Στο ανοιχτό πατάρι βρίσκεται ο χώρος του ύπνου. Λειτουργικά, έγιναν οι βασικές και απαραίτητες προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο χώρο, για μια σύντομη αλλά άνετη διαβίωση», επισημαίνει ο ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου.
Χάρη στη στέγη που από τη μία πλευρά φτάνει μέχρι τη γη, σχηματίζοντας ένα ελλειπτικό Δ, οι καλύβες Planitero Eco-Cabins εντυπωσιάζουν με τον σχεδιασμό αλλά και την εργονομία τους.
Παράλληλα όμως αυτός ο σχεδιασμός αξιοποιεί με ευφυή τρόπο όλες τις δυνατότητες που δίνει η φύση.
Σαν τις κορυφές δίδυμων βουνών
«Η τοποθέτηση των κατοικιών στο οικόπεδο εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον προσανατολισμό ανοίγοντας σχεδόν ολόκληρη την νότια πλευρά για τον βέλτιστο ηλιασμό ακόμη και τις χειμωνιάτικες μέρες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται από το ψύχος του βορρά, στον οποίο υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα για τον αερισμό του χώρου. Τέλος, η συνδιαλλαγή των δύο κατοικιών, μέσω της τοποθέτησης τους στον χώρο και της γεωμετρίας τους, θυμίζουν τις κορυφές των βουνών που περικλείουν αυτές και το χωρίο, ενσωματώνοντας τες στο τοπίο» καταλήγουν οι δημιουργοί.
Info: facade.com.gr
Project: Planitero Eco-Cabins
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Façade
Τοποθεσία έργου: Πλανητέρο, Αχαία
Αρχιτεκτονική μελέτη: Façade
Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Χαρίλαος Οικονόμου
Ομάδα μελέτης: Αλέξανδρος Σκούτας, Ειρήνη Βερυκίου (φοιτήτρια)
3d visualization: Ξένια Λιώδη
Στατική μελέτη: Αριστείδης Ασημακόπουλος
Πηγή: iefimerida.gr