Η ανάκτηση δεδομένων μπορεί να σας δώσει ξανά πρόσβαση σε αρχεία που έχετε διαγράψει ή για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να ανοίξετε. Πώς όμως η «μαγική» αυτή διαδικασία λειτουργεί; Ανακαλύψτε πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα στους σκληρούς δίσκους, τι μπορεί να προκαλέσει τη διαγραφή τους αλλά και τους κυριότερους τρόπους ανάκτησης χαμένων πληροφοριών!

Τι σημαίνει ανάκτηση δεδομένων;

Η ανάκτηση δεδομένων σχετίζεται με την επαναφορά αρχείων που έχουν διαγραφεί, έχουν καταστραφεί ή έχουν μορφοποιηθεί. Τα αρχεία αυτά ήταν αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους ή SSD , κάρτες μνήμης, USB ή απομακρυσμένα αποθηκευτικά μέσα.

Πώς τα δεδομένα αποθηκεύονται και διαγράφονται στους σκληρούς δίσκους;

Αποθήκευση δεδομένων

Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο ως ακολουθίες bit. Οι ακολουθίες bit είναι σύμβολα η σημασία των οποίων εξαρτάται κάθε φορά από την εκάστοτε εφαρμογή. Μπορεί λοιπόν να παρουσιάζονται για παράδειγμα ως τάση με τιμές χαμηλή ή υψηλή, ενώ στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν δυαδικό σύστημα παίρνουν τις αριθμητικές τιμές 1 ή 0.

Ο τρόπος που συμβαίνει αυτό είναι με τις κεφαλές των δίσκων να γράφουν κάθε bit αλλάζοντας το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων. Στην συνέχεια για να διαβαστεί η πληροφορία το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωριστεί το μαγνητικό πεδίο.

Διαγραφή δεδομένων

Τα αρχεία ενός σκληρού δίσκου ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής αποθήκευσης μπορεί να διαγραφούν εξαιτίας πολλών λόγων. Ας εξετάσουμε τους 3 + 1 κυριότερους εξ’ αυτών.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνονται δεδομένα λόγω λανθασμένης χρήσης εργαλείων και συστημάτων λογισμικού, λάθη κατά τη διαμόρφωση ή επανεγκατάσταση κάποιου λειτουργικού συστήματος ή ακόμη και την ακούσια διαγραφή τους λόγω απροσεξίας.

Κακόβουλα λογισμικά και ιοί

Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να προσκαλέσουν απώλεια δεδομένων είτε μέσω καταστροφής αυτών είτε μέσω κρυπτογράφησης τους ζητώντας στη συνέχεια κάποια χρηματικό ποσό ώστε να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Σφάλματα συστήματος

Κρασάρισμα του λειτουργικού συστήματος, απρογραμμάτιστη διακοπή της λειτουργίας ενός υπολογιστή ή κάποια βλάβη του σκληρού δίσκου είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Οι παράγοντες που επιτρέπουν την ευδοκίμηση των παραπάνω είναι η κακή συντήρησή τους, ανεπαρκή ψύξη ή υπερθέρμανση των συστημάτων και των συσκευών αλλά και προβλήματα υλικού.

Προβλήματα υλικού

Βλάβες σε αποθηκευτικά μέσα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων. Οι βλάβες αυτές προκύπτουν από φυσική φθορά λόγω εκτεταμένης χρήσης, απότομες πτώσεις ή χτυπήματα των συσκευών, ενώ πιο σπάνια φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κλπ.) καταστρέφουν ή προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτά.

Τεχνικές ανάκτησης δεδομένων

Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβεί με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με το μέσο αποθήκευσης και τη βλάβη που έχει υποστεί. Ποιες είναι οι κυριότερες όμως;

Ανάκτηση μέσω αντιγράφων ασφαλείας

Για να λειτουργήσει η μέθοδος αυτή απαιτείται τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε κάποια μονάδα αποθήκευσης διαφορετική από αυτή που βρίσκονται τα αρχικά δεδομένα. Εάν έχει συμβεί αυτό τότε πολύ εύκολα σε περίπτωση απώλειας δεδομένων ο χρήστης χρησιμοποιεί τα αντίγραφα των αρχείων, ενώ διαβεβαιώνει πως δημιουργεί (πάλι σε διαφορετική μονάδα αποθήκευσης) καινούργια αντίγραφα.

Ανάκτηση από φυσική βλάβη

Η φυσική βλάβη σε ένα αποθηκευτικό μέσο δεν σημαίνει πως έχουν χαθεί τα δεδομένα σας. Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά που προκλήθηκε είναι αντιστρέψιμη χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και τεχνικές ενώ παράλληλα επισκευάζουν ή αντικαθιστούν το αποθηκευτικό μέσο.

Ανάκτηση από λογική απώλεια

Δεδομένα που έχουν χαθεί λόγω διαγραφής ή μορφοποίησης μπορούν μέσω ειδικών λογισμικών να εντοπιστούν και να ανακτηθούν. Επιλύνοντας τις λογικές βλάβες με εξειδικευμένα εργαλεία η ανάκτηση δεδομένων στη συνέχεια είναι ευκολότερη.

Ανάκτηση από δικτυακούς αποθηκευτικούς χώρους

Τα αρχεία στην περίπτωση αυτή αποθηκεύονται σε διακομιστές αρχείων ή σε cloud υπηρεσίες. Για την ανάκτησή τους απαιτείται η αποκατάσταση πρόσβασης στο διαδίκτυο και η χρήση εργαλείων τα οποία επιτρέπουν την επαναφορά των δεδομένων από εξωτερικά αντίγραφα ασφαλείας.