Εκπαίδευση Γάτας – Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει
Υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσω τη γάτα μου; Φυσικά και υπάρχει και όχι η τιμωρία δεν είναι λύση!
Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται πως να κάνουν τη γάτα τους να τους ακούει και το εννοούν για τελείως πρακτικούς λόγους (για να μην τους δαγκώνει, να μην τους ξυπνάει το βράδυ, να μπορούν να την βγάζουν βόλτα με ασφάλεια κλπ). Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θέλουν να κάνουν τη γάτα τους να τους ακούει μόνο και μόνο γιατί έτσι πιστεύουν ότι είναι το σωστό να γίνεται – να είναι η γάτα υπάκουη στον άνθρωπό της. Εκείνοι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να εκπαιδεύσουν την γάτα τους πραγματικά.
Η εκπαίδευση γάτας είναι δυνατή, παρά το τι λέγετε, αρκεί να γίνεται με σωστούς τρόπους, βασισμένους κυρίως στη θετική μέθοδο. Κάτι που μας οδηγεί στο ότι η τιμωρία δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει πραγματικούς καρπούς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό:
Πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει; Σίγουρα όχι μέσω της τιμωρίας
Όταν η συμπεριφορά της γάτας μας δεν είναι ακριβώς η επιθυμητή δεν πρέπει να αντιδράσουμε τιμωρητικά, χτυπώντας την ή φωνάζοντάς της ή ρίχνοντας της νερό. Εν έτει 2024, με τόσα εναλλακτικά συστήματα εκπαίδευσης, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε κολλημένοι στο 1950!
Τέτοιες επιθετικές, τιμωρητικές τακτικές μπορούν προς στιγμήν να αποτρέψουν τη γάτα να κάνει κάτι που δεν θέλουμε αλλά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να αναπτύσσεται σχέση φόβου και η γατούλα να μας αποφεύγει ή να λειτουργεί στην λογική «λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια» και αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θέλουμε!
Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι η τιμωρία δεν είναι λύση παραμένει το ερώτημα «πως να κάνω τη γάτα μου να με ακούει… με τον σωστό τρόπο»; Πάμε να δούμε μερικά βασικά σημεία στην εκπαίδευση γάτας που ίσως ενδιαφέρουν και εσάς:
1. Εκπαίδευση γάτας να μην με δαγκώνει
- Αξιοποιήστε το παιχνίδι: Μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να μάθετε τη γάτα σας να δαγκώνει μεν, αλλά μέχρι το όριο εκείνο στο οποίο ο πόνος είναι πολύ ανεκτός. Αν ξεπεράσει αυτό το όριο, αντιδράστε φωνητικά. Ακόμη καλύτερα αφήστε τη γάτα σας όταν είναι ακόμη μικρή να μάθει πως να δαγκώνει παίζοντας με άλλο γατάκι!
- Η σημασία της παρέας: Η ύπαρξη μιας κάποιας παρέας εκτός από το ότι βοηθάει τη γάτα να μαθαίνει πως να δαγκώνει την βοηθάει επίσης να εκτονώνεται και να μη βαριέται! Οπότε αν είναι δυνατόν βρείτε σύντομα μια παρέα για το γατάκι σας!
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας ως παιχνίδι: Αν η γάτα έχει μόνο εσάς για να παίξει μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για παιχνίδι. Αντίθετα επιλέξτε άλλα παιχνίδια (πχ ένα ποντικάκι-κούκλα, ή μια μπάλα απο χαρτί δεμένη σε σκοινάκι) που δαγκώνοντάς τα θα εξασκήσει την δεξιότητα του δαγκώματος.
2. Εκπαίδευση γάτας για την τουαλέτα της
Αν η γατούλα σας δεν γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της μην απελπίζεστε! Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα θα την εκπαιδεύσετε να το κάνει:
- Tοποθετούμε σε κάποιο ευπρόσιτο και ήσυχο σημείο του σπιτιού την αμμοδόχο ανοιχτή.
- Μετά το γεύμα της, αν δούμε τη γάτα μας να μυρίζει γύρω-γύρω την βάζουμε μέσα στην αμμοδόχο και κουνάμε τα πόδια της σαν να σκάβει την άμμο
- Βάζουμε μέσα στην άμμο μερικά κακάκια ή και υπολείμματα από τα ούρα της, ώστε μυρίζοντάς τα να κάνει τη σύνδεση και να πιάσει το νόημα
3. Εκπαίδευση γάτας να μην ξύνει τα νύχια της παντού
Αν σας ενοχλεί η γάτα σας να κάνει τα νύχια σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μπορείτε να την εκπαιδεύσετε να μην το κάνει:
- Αγοράζετε ένα ονυχοδρόμιο και προσελκύστε σε αυτό την γατούλα σας με διάφορες μεθόδους (όπως ειδικά σπρέι που την προσελκύουν, Feliway κλπ)
- Αν παρόλο που το ονυχοδρόμιο υπάρχει, η γατούλα μας συνεχίζει να ξύνει τα νύχια της οπουδήποτε αλλού μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απωθητικό σπρέι με το οποίο ψεκάζουμε τα σημεία που ξύνει.
4. Εκπαίδευση γάτας να μην πηγαίνει σε απαγορευμένα σημεία
Για όλους εσάς που επιμένετε να μην αφήνετε τη γάτα σας να κυκλοφορεί όπου θέλει σας έχω μερικά βασικά μέτρα που θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα:
- Όταν ανεβαίνει στο «απαγορευμένο» σημείο (κρεβάτι, τραπέζι, καναπές, κουζίνα κλπ) της λέτε αποφασιστικά αλλά με ήπιο τρόπο «ΟΧΙ» και την κατεβάζετε και στη συνέχεια της δίνετε λιχουδιά! Θα χρειαστούν ωστόσο πολλές επαναλήψεις αυτής της διαδικασίας
- Και εδώ μπορείτε να καταφύγετε στη λύση του απωθητικού σπρέι, αλλά μήπως να μην το παρακάνουμε;
- Τοποθετήστε στα σημεία στα οποία δεν θέλετε να πηγαίνει η γάτα σας ταινία κολλητική διπλής όψεως. Δεν τους αρέσει καθόλου η αίσθησή της!
5. Εκπαίδευση γάτας να μην τρώει το φαγητό μου
Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πως θα καταφέρετε να κάνετε τη γάτα σας να μην τρώει από το φαγητό σας:
- Βάζετε μακαρόνια στο πιάτο σας και αρχίζετε να τρώτε. Η γάτα σας πλησιάζει. Την πιάνετε και την απομακρύνετε. Επιμένει.. την ξανα απομακρύνετε – πάντα ήρεμα και γαλήνια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να βαρεθεί ή να καταλάβει (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία).
- Όταν εσείς τρώτε βάζετε και σε εκείνη το αγαπημένο της φαγητό ώστε να ασχοληθεί με αυτό και να σας αφήσει ήσυχους να απολαύσετε ένα τέλειο δείπνο
- Αν έχετε μικρό γατάκι, με διάθεση για παιχνίδι, είναι ίσως πιθανό το παιχνίδι να τραβήξει την προσοχή του περισσότερο από το φαγητό.
6. Εκπαίδευση γάτας να μην πλησιάζει σε επικίνδυνους σκύλους
Αν οι σκύλοι σας βρίσκονται σε μια αυλή περικλεισμένη πιάνετε το άμαθο γατάκι από το σβέρκο (φροντίζοντας να έχετε καλό έλεγχο του σώματός του και με το άλλο χέρι) και πλησιάζετε την περίφραξη των σκυλιών ώστε να είστε ορατοί στα σκυλιά. Αυτά βλέποντάς το αφιονίζονται, γαβγίζουν και τρέχουν απειλητικά προς τη μεριά σας. Το γατί καταλαβαίνει ότι εδώ κάτι επικίνδυνο συμβαίνει και λαμβάνει ένα πρώτο μήνυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις τέσσερις φορές μέχρι να είστε βέβαιοι ότι έχει καταλάβει την εστία και το μέγεθος του κινδύνου.
Αντίστοιχα αν οι σκύλοι σας είναι δεμένοι και οι αλυσίδες τους έχουν κάποιο μεγάλο περιθώριο παίρνετε το γατί και φτάνετε στα όρια της ακτίνας που μπορεί να φτάσει ο σκύλος ο οποίος πάλι θα επιτεθεί και το γατί θα πάρει το μήνυμα, ενώ θα αντιληφθεί και μέχρι που φτάνει η δυνατότητα κίνησης του σκύλου!
7. Εκπαίδευση της γάτας να μην σας ξυπνάει το βράδυ
Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τις γάτες σας είναι ότι πολύ συχνά σας ξυπνούν το βράδυ ή στην καλύτερη περίπτωση τα ξημερώματα. Ο βασικός λόγος που οι γάτες σας ξυπνούν το βράδυ κρύβεται στο ότι έχουν διαφορετικό τρόπο ύπνου από εσάς, εν ολίγοις ξεκουράζονται όσο εσείς είστε δραστήριοι και ενεργοποιούνται όταν εσείς πέφτετε για ύπνο.
Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν! To βασικότερο από αυτά είναι να διαμορφώσετε σιγά σιγά μια διαφορετική ρουτίνα που κάνει τη γάτα σας να νυστάζει και να κοιμάται τις ώρες τις οποίες αναπαύεστε και εσείς.
8. Εκπαίδευση γάτας για βόλτα με λουράκι
Ένας ευσεβής πόθος όλων των ανθρώπων που έχουν γάτες είναι να μπορούν να τις παίρνουν μαζί τους, ώστε να έχουν περισσότερες στιγμές μαζί. Μια από τις καλύτερες λύσεις γι’ αυτό είναι να μάθει η γάτα βόλτα με λουράκι! Με μια απλή διαδικασία σταδιακής εκπαίδευσης σε τρία βήματα αυτό είναι εφικτό:
- Εξοικείωση της γάτας με το σαμαράκι
- Εξοικείωση της γάτας με το λουράκι
- Κάνετε τα πρώτα βήματα, φροντίζοντας να μην τραβάτε τη γάτα σας και να την αφήνετε να πάει όπου εκείνη θέλει (αρκεί να μην τίθεται θέμα κινδύνου για τη ζωή της)