Έλληνας περιγράφει τη ζωή του στην Ισλανδία
Δουλειά, καλός μισθός, ατελείωτες νύχτες και εκρήξεις ηφαιστείων
ΙΣΛΑΝΔΙΑ. Στη χώρα «του πάγου και της φωτιάς», τη μακρινή Ισλανδία, δεν είναι δύσκολο να ακούσεις στον δρόμο να μιλούν... ελληνικά.
Σε ξενοδοχεία, καφέ, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας εργαζόμενος. Αυτό ανακαλύπτει κανείς, προς μεγάλη έκπληξη, αν επισκεφθεί το αρκτικό νησί, και βεβαίως τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Οι καλοί μισθοί, παρά το υψηλό κόστος ζωής, και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης οδήγησαν και οδηγούν πολλούς Έλληνες να μεταναστεύσουν.
Ο Δημήτρης Νικολόπουλος, μάνατζερ σήμερα σε ξενοδοχείο στο νοτιότερο χωριό της Ισλανδίας, Βικ, φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια ζωής στο νησί. Έκανε την αρχή και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι Έλληνες, γνωστοί του και μη, που εργάζονται σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις.
«Στην Ισλανδία αποταμιεύεις με ευκολία»
«Ήρθα το 2017 και δεν έφυγα ποτέ. Ήθελα από πολλά χρόνια να φύγω στο εξωτερικό, αλλά δεν έβρισκα το κουράγιο να πάρω την απόφαση. Τελικά, προέκυψε μια πολύ καλή ευκαιρία για δουλειά και την άρπαξα. Εκείνον τον καιρό στην Ελλάδα είχα μια από τις πιο καλές δουλειές που θα μπορούσα να έχω, ως customer service και online proctoring, σε μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία. Δεν ήμουν όμως ικανοποιημένος, ούτε έβλεπα προοπτικές εξέλιξης», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Νικολόπουλος.
Σήμερα, νιώθει ότι έχει βρει αυτό που έψαχνε: καλές αμοιβές σε συνδυασμό με καλές εργασιακές και βιοτικές συνθήκες. Μέσα από την εμπειρία του εξηγεί γιατί η Ισλανδία αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες εργαζόμενους.
«Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές, αν και φυσικά διαφέρουν από δουλειά σε δουλειά και από εργοδότη σε εργοδότη. Σε γενικές γραμμές όμως το κράτος φροντίζει τον εργαζόμενο και υπάρχουν σωματεία με μεγάλη δύναμη που προστατεύουν τα συμφέροντά του. Τα ωράρια διαφέρουν ανάλογα με το είδος της δουλειάς. Μπορείς να εργάζεσαι 22 μέρες τον μήνα 8ωρο ή περίπου 16 μέρες τον μήνα 12ωρο. Οι μισθοί είναι πολύ ικανοποιητικοί, ειδικά αν δουλεύει κανείς στην επαρχία, όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο. Λόγω έλλειψης σπιτιών, πολλές φορές το σπίτι σού το παρέχει ο εργοδότης με σχετικά χαμηλό ενοίκιο, και έτσι ο εργαζόμενος αποταμιεύει με ευκολία», εξηγεί.
«Σκωτσέζικο ντους» οι απότομες εναλλαγές του καιρού
Στα αρνητικά, όπως αναφέρει, είναι ο καιρός, που μπορεί να γίνει… αμείλικτος, και οι ατέλειωτοι χειμώνες. «Το κλίμα όμως είναι ξηρό και το κρύο είναι πολύ πιο υποφερτό απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Ο αέρας όμως λυσσομανάει. Η Ισλανδία είναι η πιο ανεμοδαρμένη κατοικημένη περιοχή στον κόσμο», λέει χαμογελώντας. «Τα καλοκαίρια όμως είναι πανέμορφα. Καταπράσινα τοπία και οι μέρες μεγάλες, καθώς ο ήλιος δύει μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά με ενοχλεί πιο πολύ όταν προσπαθώ να δω ένα θρίλερ το βράδυ και ο ήλιος αντανακλά στην τηλεόραση, παρά το μόνιμο βράδυ του χειμώνα».
Τα σχέδιά του για το μέλλον είναι να μη φύγει ποτέ από την Ισλανδία, παρά μόνο για διακοπές, όπως τονίζει με νόημα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι δεν είναι για όλους και δεν θα συνιστούσε στον καθέναν να έρθει στο νησί απλώς και μόνο για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. «Υπάρχουν πιο βατές χώρες για να το βρεις αυτό, όπως η Ολλανδία, η Δανία κ.λπ. Ο καιρός της Ισλανδίας είναι αρκετά βαρύς για τον μέσο Έλληνα που θα ζήσει εδώ μακροπρόθεσμα. Για μένα όμως εδώ πλέον είναι το σπίτι μου και δεν θα το άλλαζα εύκολα παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας», συμπληρώνει ο Δημήτρης Νικολόπουλος.
«Οι Ισλανδοί τρομοκρατήθηκαν λιγότερο από τους ξένους με την έκρηξη του ηφαιστείου»
Όσον αφορά την έκρηξη του ηφαιστείου και τα όσα ακολούθησαν με την καταστροφή από τη λάβα της πόλης Γκρίνταβικ, ο ίδιος σχολιάζει ότι οι Ισλανδοί το πήραν αρκετά ψύχραιμα σε σχέση με τους ξένους. «Οι ξένοι αντιμετώπισαν τις τελευταίες εκρήξεις πολύ δραματικά. Απ’ ό,τι κατάλαβα, έπαιξαν πολύ τρομολαγνικές ειδήσεις για το θέμα στο εξωτερικό. Έπαιρναν τηλέφωνο πελάτες μας και με παρακαλούσαν να ακυρώσουν την κράτησή τους γιατί νόμιζαν ότι ολόκληρη η χώρα βυθίζεται στον Ατλαντικό!».
Το 2021 έψηναν λουκάνικα στη... λάβα
Το 2021, μετά την έκρηξη κοντά στο Γκρίνταβικ, είχε δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα από τους ντόπιους που έτρεχαν να δουν το ηφαίστειο από πολύ κοντά και να ψήσουν λουκάνικα και ζαχαρωτά στη λάβα. Φέτος όμως η φύση είχε πιο άγριες διαθέσεις. «Υπήρχαν πολλές πιθανότητες η λάβα να κατέβει στο χωριό. Η έκρηξη είχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ και δημιούργησε ένα ρήγμα 4 χιλιομέτρων που ξεκινούσε από τα παλιά ηφαίστεια, περνούσε μέσα από το χωριό των 3.000 κατοίκων και κατέληγε στη θάλασσα. Το χωριό εκκενώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγιναν οι πρώτοι σεισμοί. Τελικά το ηφαίστειο εξερράγη και η λάβα έκαψε δυόμισι σπίτια στην πιο ακριβή περιοχή του χωριού. Εν τω μεταξύ, έγιναν και διάφορες ζημιές σε άλλα κτίρια του χωριού από τις δονήσεις. Δεν ξέρω αν οι κάτοικοι του χωριού θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση, όμως, θα δώσει χρήματα σ’ αυτούς τους ανθρώπους για να αγοράσουν άλλες κατοικίες σε πιο ασφαλείς περιοχές», καταλήγει.