O Μπαμπινιώτης προειδοποιεί: Η λέξη με τα 5 γράμματα που στη γενική τη «σκοτώνουν» 2 στους 3 Έλληνες
ΕΛΛΑΔΑ. Εντάξει, δεν είναι και ο… μυς που 90 στους 100 είναι βέβαιο πως αν τους ζητήσεις να την κλίνουν (και ουχί να την κλείνουν, όπως πιθανότατα θα έγραφαν) θα τα έκαναν μαντάρα. Αλλά υπάρχει κι άλλο… ζώο (διότι μυς δεν είναι μόνο αυτό που γυμνάζουμε στα γυμναστήρια, αλλά και το απλό ποντίκι), το οποίο σκοτώνουμε σε κάθε ευκαιρία.
Λένε πως τα άλογα τα σκοτώνουν όταν γεράσουν, όμως, όταν μιλάμε για την ελληνική γλώσσα με τον απύθμενο πλούτο που την διακρίνει, η «δολοφονία» τους μπορεί να είναι πολύ πιο συχνή και συνηθισμένη μεταφορικά.
Κι αυτό διότι εμείς οι Έλληνες πολλές φορές δεν αρκούμαστε σε μία και μόνη λέξη που περιγράφει κάτι, αλλά χρησιμοποιούμε δυο-τρεις έτσι για… ποικιλία!
Το άλογο αποτελεί μια κλασική τέτοια περίπτωση, αφού πέραν της συγκεκριμένης ονομασίας, το συμπαθέστατο και πανέμορφο τετράποδο, έχει κι άλλες δύο, λες και είναι επικηρυγμένος φυγάς που προσπαθεί να διαφύγει με ψεύτικα διαβατήρια.
Για παράδειγμα, υπάρχει το «άτι», το οποίο (ας είμαστε ειλικρινείς) το συναντάμε κατά βάση σε λογοτεχνικά κείμενα ή χρησιμοποιείται από τύπους που «φλεξάρουν» την… κουλτουριάκη φύση τους.
Και την ίδια ώρα υπάρχει και ο «ίππος» που προτιμάται είτε από τους σκακιστές (για το συγκεκριμένο πιόνι) είτε από λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να περιγράψουν την δύναμη ενός κινητήρα.
Εμείς εδώ στο menshouse δεν γνωρίζουμε εάν ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είναι βέβαιο ότι βλέπει το… στροφόμετρό του να… βαράει κόκκινα κάθε φορά που αντικρίζει γραμμένη ή ακούει την γενική πληθυντικού της συγκεκριμένης λέξης εντελώς λάθος.
Και φαίνεται ότι το λάθος με τους ίππους συμβαίνει τόσο συχνά, που ολόκληρος καθηγητής μπήκε στην διαδικασία να κάνει και ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook για να βάλει τα πράγματα (και τα… άλογα) στην θέση τους!
Οι ίπποι, των ίππων λοιπόν! Είναι ξεκάθαρο! Στην τελική, έστω ομόηχα, ιππών υπάρχει μεν, αλλά γράφεται «ippon» και αφορά τεχνική ή κίνηση στο τζούντο που σου χαρίζει τη νίκη. Ίσως καμιά φορά να απαιτείται κιόλας ένα τέτοιο σε όσους συνεχίζουν να … δολοφονούν τους ίππους…
Πηγή: menshouse.gr