Σαν σήμερα πέθανε ο Τζίμης Πανούσης
Ο Τζίμης Πανούσης μέσα από τα δικά του λόγια
ΕΛΛΑΔΑ. Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε πολύπλευρο καλλιτεχνικό ταλέντο, με βασικό του όπλο την εκτός ορίων σάτιρα. Ηθοποιός από τους πρωτοπόρους του stand-up comedy στην Ελλάδα, ροκ μουσικός («Μουσικές Ταξιαρχίες»), ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας («Πούστευε και μη ερεύνα»).
Ο Δημήτριος Πανούσης γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στο Χολαργό. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος έμπορος και η μητέρα του ασχολούνταν με τα του οίκου. Πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές γιατί τον απορρόφησαν οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα να κάνει καριέρα τραπεζοϋπαλλήλου, επειδή δεν τον σήκωνε το κλίμα.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή σε νεανικές θεατρικές ομάδες του Χολαργού, συνέχισε σε ευκαιριακούς θιάσους («Μουσικό Θίασο Κρήτης») και συνεργάστηκε με τη «Θεατρική Συντεχνία» του Γιάννη Χουβαρδά. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 σχημάτισε τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», ένα ροκ συγκρότημα με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 o Τζίμης Πανούσης ακολούθησε σόλο καριέρα, με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από τις λιγοστές εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη ξεχωρίζει η καλτ-ταινία του Νίκου Ζερβού «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983).
Η καυστική του σάτιρα τον είχε οδηγήσει πολλές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων, ήδη από την εποχή των «Μουσικών Ταξιαρχιών». Ιστορία έγραψε η δικαστική διαμάχη του με τον Γιώργο Νταλάρα, που κράτησε επτά χρόνια (1997 - 2004).
Στις 21 και 22 Ιουλίου 2017 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Τρυγαίου.
Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ τραγουδούσε στο κλαμπ «Κύτταρο» και νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο «Ελπίς». Τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 63 ετών. Ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια με τη Λιλή Αχλαδιώτη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, ενώ με τη σύντροφό του σκηνοθέτιδα Αθηνά Αϊδίνη είχε αποκτήσει μία κόρη.
Ποιος ήταν, όμως ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ;
Μια μεγάλη ψυχή που δεν μπορούσε να χαρεί τη χριστουγεννιάτικη βόλτα με την κόρη του όταν έβλεπε έναν ξυλιασμένο και πεινασμένο γεράκο στο πάρκο, που θεωρούσε φασίστα τον άντρα ο οποίος βλέπει τη γυναίκα κατώτερη, που μπορεί να θέλει να «δαγκώσει» τον Μητροπολίτη, αλλά τον τρελαίνει ο παπάς που πιστεύει.
Αυτός ήταν ο Τζίμης Πανούσης ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή στα 64 του χρόνια. Ο άνθρωπος που έφτασε στα όρια της τρέλας με την απώλεια του αδερφού του, που δοκίμασε όλα τα ναρκωτικά και που... γεννήθηκε ξυρισμένος.
Μεταξύ άλλων ο Τζίμης Πανούσης είχε πει:
Για την απώλεια που τον σημάδεψε. Εκείνη του αδελφού του…
«Έχασα τον αδελφό μου, αυτό με κλόνισε πολύ. Ο αδελφός μου ασχολιόταν κι εκείνος με τη μουσική, έγραφε τραγούδια ωραία, αλλά ήταν μαύρα. Ήταν ο Άσιμος επί δέκα. Στο τέλος μου είπε πράγματα σημαντικά για τον ίδιο που δεν τα περίμενα. Έφτασα στο σημείο να πηγαίνω στο νοσοκομείο όπου έκανε χημειοθεραπεία και έψαχνα ταράτσα να πηδήξω».
Για το αν βλέπει ψυχαναλυτή ή πνευματικό:
«Τελευταία τους βλέπω και τους δύο, επειδή είχα κάποια θέµατα προσωπικά. Πέθανε ο µικρότερος αδερφός µου νωρίς και µε ταρακούνησε πολύ. Το κοιτάω κι από αυτές τις πλευρές, από την ψυχοθεραπεία, την ψυχανάλυση και βρίσκω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον. Μπορεί να έχω το προσόν να βγαίνω στη σκηνή, να λέω ό,τι µου ’ρθει, να αυτοψυχοαναλύοµαι, αλλά τελικά δεν είναι έτσι. Σε έναν άγνωστο µπορείς να πεις πράγµατα που δεν µπορείς να τα πεις ούτε στο κοινό, ούτε στο ραδιόφωνο, ούτε στη γυναίκα σου».
Για τη συζυγική ζήλεια:
«Δεν έχουμε ζήλιες μεταξύ μας. Δεν μιλάω για απιστία, μιλάω για φλερτ. Αυτό που μου δίνει χαρά -γιατί κατά βάθος είμαι κλειστός τύπος και μένω συνέχεια στο σπίτι- είναι, όποτε βγαίνω έξω, να μιλάω με τους ανθρώπους. Παίρνω δύναμη. Βέβαια, όταν είναι η γυναίκα μου μαζί, φοβούνται οι κοπέλες να με πλησιάσουν».
Για τα παιδιά του:
«Μάλλον η μικρή (έχει πάρει την καλλιτεχνική μου φύση). Ο γιος μου από την άλλη έχει επιστημονική κλίση, έχει τελειώσει Πολιτισμική Πληροφορική. Βέβαια είναι άνεργος».
Για τους άντρες που πρέπει να φοβόμαστε:
«Να φοβάστε τους άντρες με περιφέρεια όπως τον Αλέξη Τσίπρα».
Για τον ανδρικό φασισμό:
«Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία. Φασίστας μπορεί να είσαι και με τη γυναίκα σου. Αν δώσεις μπουνιά στη γυναίκα σου, είσαι φασίστας, δεν το συζητάμε, δεν πα' να 'σαι πρωτοπαλίκαρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είσαι φασίστας όταν σκέφτεσαι ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από σένα».
Για την περίφημη παραίτησή του από την Εθνική Τράπεζα:
«Πόσο να αντέξω να σημειώνω ότι το Αννόβερο έστειλε 1.000 δραχμές στην Κολοπετινίτσα; Ε, δεν άντεξα κι άρχισα να σημειώνω στην τύχη. Μετά από δύο χρόνια τους είχα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά έπαθα κι εγώ ο ίδιος ζημιά. Πρήστηκαν τα χέρια μου, έβγαλα μια μπάλα στο κεφάλι. Δεν ήταν μόνο πολιτική η παραίτηση, δεν μπορούσα να συνεχίσω εκ των πραγμάτων. Έπιανα δουλειά 7.45, συγκεντρωνόμουν, δούλευα, έλεγα θα 'χει περάσει κάνα δίωρο, κοίταγα το ρολόι και ήταν 7.55».
Για τους δυο θρησκευτικούς του γάμους:
«Σιχαίνομαι τον πολιτικό γάμο. Έχω κάνει δύο θρησκευτικούς. Και αύριο να παντρευόμουν, πάλι θρησκευτικό θα έκανα. Όταν έκανα τον πρώτο βέβαια, έφτιαξα ένα δισέλιδο ονόματι «Βουγιουκλάκη των Εξαρχείων» με φωτογραφίες του γάμου για το «Ιδεοδρόμιο» του Χρηστάκη. Ήταν ένας λίβελος για εμένα τον ίδιο. Αλλά γουστάρω τον λαϊκό πολιτισμό».
Για τη σχέση του με την εκπροσώπους της Εκκλησίας:
«Με τρελαίνει ο μητροπολίτης και θέλω να τον δαγκώσω, αλλά τον παπά τον γουστάρω γιατί ο παπάς πιστεύει. Είναι φίλος μου ο Ευδόκιμος στη Μονή Παναχράντου της Άνδρου, ο οποίος προσεύχεται για μένα. Μου λέει «ξέρω τι λένε για σένα, αλλά αφού είσαι εδώ, σε γουστάρω». Κι εγώ τον γουστάρω. Είναι κι αθυρόστομος όπως εγώ».
Για το αν έχει κάνει ναρκωτικά:
«Όλα τα ναρκωτικά τα έχω κάνει, τα πάντα. Εμείς, καλώς ή κακώς, είχαμε οράματα τότε. Δεν είχα όραμα να πάω στο πανεπιστήμιο, μπήκα γιατί ήμουν καλός μαθητής με τον ίδιο τρόπο που βρήκα δουλειά γιατί έπρεπε να δουλέψω. Είχα όραμα να γυρίσω όλο τον κόσμο. Μ@λ@κία, γιατί πιστεύω τώρα ότι τα ταξίδια είναι ο παράδεισος των ηλιθίων. Αν δεν μείνεις σε ένα μέρος 1-2 μήνες, δεν έχει κανένα νόημα».
Για το αν ψηφίζει:
«Πάντα ψηφίζω. Άκυρο, σκισμένα, λευκό ή κάθομαι στο παραβάν και δε βγαίνω. Κόμμα δεν έχω ψηφίσει ποτέ. Μια φορά, στη μνήμη του πατέρα μου, ψήφισα ΚΚΕ με σκισμένο ψηφοδέλτιο. Νομίζω ότι οι εκλογές είναι μια ευκαιρία προβοκάτσιας, να βγούμε να τα κάνουμε λίγο μπάχαλο. Είναι σαν τηλεπαιχνίδι οι εκλογές στην Ελλάδα. Πού έχει ακουστεί το 50 έδρες μπόνους;».
Για το πότε ξυρίστηκε τελευταία φορά:
«Γεννήθηκα με μούσι, δεν ξυρίστηκα ποτέ. Έχω φάει αποβολές, γιατί δεν ξυριζόμουν και δεν κουρευόμουν. Μια φορά μόνο είχα κάνει στην πλάκα στην πρώτη μου γυναίκα. Πήγα, ξυρίστηκα και έκατσα στο σαλόνι να την περιμένω. Μόλις μπήκε μέσα, με κοίταξε, έβαλε τα κλάματα και γύρισε μετά από δυο μέρες. Αυτή είναι η μόνη φορά που ξυρίστηκα. Ξυρισμένος δεν είμαι εγώ, μοιάζω με τον Μέσι».\