Σκηνή Σπάρτης: Επόμενη έξοδος, Χάρολντ Πίντερ (photos)
Updated on:
Το λέω όσο πιο Απλά γίνεται: Η «Σκηνή» ανεβάζει Πίντερ, στη Σπάρτη! - Παρασκευή και Σάββατο, 8-9/7 (21:30), στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Τέσσερα μονόπρακτα του πολυβραβευμένου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Χάρολντ Πίντερ παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι η θεατρική ομάδα «Σκηνή»,
- 8 - 9 Ιουλίου (21:30)
- στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ισόγειο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στη Σπάρτη
Τηλέφωνα κράτησης θέσεων: 6970594726, 6944821818
Πρόκειται για τα «Απλώς», «Ένα ακόμα και φύγαμε», «Άσπρο –Μαύρο I» και «Αλάσκα».
- Αναλύοντας τον Πίντερ, σε Άσπρο - Μαύρο
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005, Χάρολντ Πίντερ, είναι από τους σημαντικότερους Άγγλους θεατρικούς συγγραφείς. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία, διεθνώς, και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σύνθετους και ιδιαίτερους δραματουργούς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το χαλαρό του ύφος και το χάρισμά του να δημιουργεί ένταση και τρόμο μέσα από εξαιρετικά λιτές περιγραφές και ελάχιστα λόγια τον έκαναν έναν από τους πιο σεβαστούς θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του, ενώ μέχρι το θάνατό του το 2008, ο Πίντερ αναφερόταν ως ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς που βρισκόταν εν ζωή.
- Απλώς…, χωρίς σκηνοθετικές οδηγίες
Στα κείμενά του, ο Πίντερ, δεν δίνει οδηγίες για τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη. Αφήνει τους ηθοποιούς να μελετήσουν τους ρόλους και να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα νοήματα.
Κεντρικός ρόλος και τελευταίος λόγος απονέμεται στον θεατή που παίρνει μαζί του, φεύγοντας από τη θεατρική αίθουσα, ακριβώς αυτά που ακουμπούν στη δική του ψυχή.
Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές του εργαστηρίου ενηλίκων «Σκηνή» και του παιδικού εργαστηρίου θεάτρου που πραγματοποιείται στην «Explorativa».
- Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: (Απλώς, Ένα ακόμα και φύγαμε, Άσπρο – Μαύρο Ι) Χρυσάνθη Κοτσάφτη
(Αλάσκα) Νάντια Σκιαδά
Σκηνικά – Κουστούμια – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νάντια Σκιαδά
Η Λένα να προσέξει τους φωτισμούς λίγο..
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Αθανασία Αργυροπούλου
Ουρανία Βουθούνη
Κωνσταντίνος Καφετζόπουλος
Αναστάσιος Μανωλάκος
Δροσίνα Κουμανταράκη
Όλγα Διονυσοπούλου
Χρυσάνθη Κοτσάφτη
- Χρυσάνθη, γιατί η Σκηνή ανεβάζει Πίντερ;
«Η Σκηνή Σπάρτης είναι ένα θεατρικό εργαστήρι. Αγγίζουμε κείμενα για να ανακαλύψουμε το θέατρο, τους εαυτούς μας και όσα μας απασχολούν. Επιλέξαμε αυτά τα κείμενα σαν σπουδή. Και όσα εμείς ανακαλύψαμε και ανακαλύπτουμε κάθε βράδυ που βρισκόμαστε στη σκηνή τα μοιραζόμαστε με το κοινό.
Το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός. Ζει, αναπνέει και αναπτύσσεται από όσους βρίσκονται πάνω και κάτω από τη σκηνή. Ο Χάρολντ Πίντερ είναι ο ιδανικός για να δημιουργήσουμε αυτή τη σχέση», περιέγραψε στο notospress.gr, η Χρυσάνθη Κοτσάφτη.
- Ένα ακόμα, να πω, και φύγαμε - Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005
Στις 13 Οκτωβρίου 2005 η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως ο Πίντερ στην ηλικία των 75 ετών είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας, αναφέροντας πως «στα έργα του αποκαλύπτει τον γκρεμό κάτω από την καθημερινή μωρολογία και σπρώχνει προς τα κλειστά δωμάτια της καταπίεσης».
- Ποιος είναι ο Χάρολντ Πίντερ – Ανθρωποκεντρισμός και σάτιρα – Κι αν έτσι νομίζεις, έτσι είναι…
Ο Πίντερ γεννήθηκε το 1930 στο Λονδίνο. O πατέρας του ήταν Εβραίος ράφτης από πορτογαλέζικη ρίζα. Υπάρχει η εικόνα ότι οι νεανικές εμπειρίες του με τον αντισημιτισμό τον οδήγησαν να εκφραστεί μέσα από το θέατρο για την καταπίεση και την αδικία, όπου ξεκίνησε ως ηθοποιός. Το 1949 κρίθηκε αντιρρησίας συνείδησης μετά την άρνησή του να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό της Αγγλίας.
«Το Δωμάτιο» ήταν το 1ο του θεατρικό έργο (1957) αλλά με τον «Επιστάτη» (1960) εδραίωσε τη φήμη του παγκοσμίως. Άλλα θεατρικά: «Τοπίο σιωπής», «Τέφρα και σκιά», «Προδοσία» ….
Πλήθος κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων αναδύονται έμμεσα και μετά από κάποια φάση και άμεσα σε όλο το έργο του Πίντερ. Βαθιά ανθρωποκεντρική η προσέγγιση πάντα, με έμφαση στο αδιανόητο της καταπίεσης κάθε μορφής και με οποιοδήποτε άλλοθι, δίνει πολλαπλά μηνύματα για όλους τους τύπους σχέσεων (διαπροσωπικές, οικογενειακές, φιλικές, σεξουαλικές).
Ως υπέρμαχος της ισότητας και της ευτυχίας όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις, σατιρίζει τις κοινωνικές τάξεις και την κοινωνική λειτουργία, ενώ εκφράζει ευθέως την αντίθεσή του στις πολεμοχαρείς δράσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, τόσο μέσα από τα έργα του όσο και ευθέως με δημόσιες τοποθετήσεις του.
Ο τρόπος που γράφει και εκφράζεται ο Πίντερ είναι τέτοιος που το κείμενό του μπορεί να σταθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ο κάθε σκηνοθέτης έχει την ελευθερία να το δει τελείως διαφορετικά.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις