Σημαίες που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Εσείς μπορείτε να τις ξεχωρίσετε;
Εθνικές σημαίες. Δείτε τα 9 σετ σημαιών που είναι σχεδόν πανομοιότυπα.
ΚΟΣΜΟΣ. Η εθνική σημαία είναι ένα από τα πιο άμεσα αναγνωρίσιμα σύμβολα της ταυτότητας μιας χώρας. Συνήθως οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ποια σημαία ανήκει σε ποια χώρα, ειδικά δεδομένης της προβολής των σημαιών σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να προκύψει μια σύγχυση όταν δύο ή περισσότερες σημαίες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Παρακάτω είναι εννέα σετ σημαιών που παρουσιάζουν μεγάλους βαθμούς ομοιότητας.
Τσαντ και Ρουμανία
Καμία από τις υπόλοιπες εθνικές σημαίες δεν μοιάζουν τόσο μεταξύ τους όσο αυτές οι δύο. Το σχέδιο και το μέγεθός τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα και μόνο με μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτονται μικρές διαφορές στην απόχρωση μεταξύ των μπλε, κίτρινων και κόκκινων κάθετων λωρίδων. Οι δυο τους προέρχονταν από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα.
Η ρουμανική σημαία χρονολογείται από το 1861, βασισμένη σε παλαιότερες εκδόσεις με οριζόντιες ρίγες. Η σημαία του Τσαντ υψώθηκε για πρώτη φορά το 1959 μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία. Το αρχικό του σχέδιο είχε μια πράσινη λωρίδα, αλλά έμοιαζε πολύ με τη σημαία του Μάλι και έτσι αντικαταστάθηκε με τη μπλε ρίγα. Παρόμοια σημαία έχει και η Ανδόρα, αλλά διακρίνεται από το οικόσημό που βρίσκεται στο κέντρο της.
Σενεγάλη και Μάλι
Αυτές οι δύο σημαίες μοιράζονται τις ίδιες διαστάσεις και το βασικό πράσινο-κίτρινο-κόκκινο σχέδιο των κάθετων λωρίδων, αν και υπάρχουν μικρές διαφορές απόχρωσης στα χρώματα. Επιπλέον, η σημαία της Σενεγάλης ξεχωρίζει από το πράσινο αστέρι που έχει τοποθετημένο στην κεντρική της λωρίδα. Η Γουινέα έχει επίσης παρόμοια σημαία, αν και οι ρίγες της είναι ανάποδες, κόκκινο-κίτρινο-πράσινο.
Ινδονησία και Μονακό
Οι σημαίες για αυτές τις δύο χώρες είναι σχεδόν πανομοιότυπες (δύο οριζόντιες ρίγες, κόκκινο πάνω λευκό κάτω) αλλά διαφέρουν οι διαστάσεις τους. Η σημαία της Ινδονησίας έχει αναλογία ύψους προς πλάτος 2:3, ενώ η σημαία του Μονακό είναι 4:5. Και οι δύο σημαίες χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η σημαία του Μονακό βασίζεται στα εραλδικά χρώματα στην ασπίδα των πριγκιπικών όπλων των Μονεγάσκων και η σημαία της Ινδονησίας χρονολογείται από τη σύνδεσή της με την αυτοκρατορία των Ματζαπαχίτ. Επίσης παρόμοια με αυτά τα δύο είναι η σημαία της Πολωνίας, αν και οι ρίγες της είναι ανάποδες, λευκή πάνω και κόκκινο κάτω.
Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία
Και οι δύο σημαίες βασίζονται στο British Blue Ensign (μπλε φόντο με τη Σημαία της Ένωσης [Βρετανική Σημαία] στην επάνω αριστερή εσωτερική γωνία) και διαθέτουν μια στυλιζαρισμένη εκδοχή του αστερισμού του Σταυρού του Νότου. Ωστόσο, διαφέρουν με διάφορους τρόπους:
- Το σχέδιο του αστερισμού (πέντε λευκά επτάκτινα αστέρια για την Αυστραλία, τέσσερα ερυθρόλευκα πεντάκτινα αστέρια για τη Νέα Ζηλανδία).
- Την προσθήκη ενός έκτου, μεγαλύτερου, αστεριού της «κοινοπολιτείας» στην αυστραλιανή σημαία
- Διαφορετικές αποχρώσεις στο μπλε και κόκκινο χρώμα.
Ωστόσο, οι σχεδιαστικές ομοιότητες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Νεοζηλανδοί σκέφτηκαν να αντικαταστήσουν τη σημαία τους.
Ιρλανδία και Ακτή Ελεφαντοστού
Οι δύο αυτές σημαίες είναι λιγότερο όμοιες από αυτές που προαναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά ο κοινός σχεδιασμός τους με την πράσινη, λευκή και πορτοκαλί κάθετη ρίγα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Η διαφορά είναι ότι τα χρώματά τους είναι αντεστραμμένα.
Νορβηγία και Ισλανδία
Και οι δύο έχουν την προέλευσή τους στη σημαία της Δανίας, με το κόκκινο φόντο και τον λευκό Σκανδιναβικό Σταυρό. Η σημαία της Νορβηγίας έχει κόκκινο φόντο με μπλε σταυρό με λευκό περίγραμμα, ενώ η σημαία της Ισλανδίας έχει μπλε φόντο με κόκκινο σταυρό με λευκό περίγραμμα.
Βενεζουέλα, Εκουαδόρ και Κολομβία
Άνισες κίτρινες, μπλε και κόκκινες οριζόντιες ρίγες, υιοθετήθηκε από τη νέα χώρα της Μεγάλης Κολομβίας το 1822. Αν και η χώρα διαλύθηκε το 1830, οι επόμενες πολιτείες της Κολομβίας, του Ισημερινού και της Βενεζουέλας ενσωμάτωσαν το τρίχρωμο σχέδιο αυτής της σημαίας στις αντίστοιχες σημαίες τους . Αυτές της Κολομβίας και του Ισημερινού, διατηρούν τη μεγαλύτερη κίτρινη λωρίδα, ενώ αυτή της Βενεζουέλας έχει ρίγες ίσου μεγέθους. Η σημαία της Βενεζουέλας διακρίνεται επίσης από ένα τόξο με αστέρια στο κέντρο της και από το εθνικό οικόσημο στην επάνω αριστερή γωνία. Η σημαία του Ισημερινού απεικονίζει επίσης το εθνόσημο της χώρας στο κέντρο της.
Λουξεμβούργο και Ολλανδία
Οι Ολλανδοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τη σημαία με μια κόκκινη, λευκή και μπλε οριζόντια ρίγα στα μέσα του 17ου αιώνα, με την κόκκινη να αντικαθιστά την αρχική πορτοκαλί λωρίδα. Αυτή η σημαία έγινε η έμπνευση για την κάθετη ριγέ γαλλική τρίχρωμη σημαία μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αν και το Λουξεμβούργο βρίσκεται κοντά στην Ολλανδία, η σημαία του δεν προήλθε από την ολλανδική σημαία αλλά αναπτύχθηκε ανεξάρτητα. Η σημαία του Λουξεμβούργου διαφέρει από την ολλανδική στο ότι είναι ελαφρώς μακρύτερη και χρησιμοποιεί διαφορετική απόχρωση του μπλε.
Σλοβενία, Ρωσία και Σλοβακία
Η ρωσική σημαία με λευκές-μπλε-κόκκινες οριζόντιες ρίγες χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα και διαμορφώθηκε σύμφωνα με το ολλανδικό τρίχρωμο. Με τη σειρά του, ενέπνευσε το σχέδιο της σημαίας για πολλές χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Οι δύο σημαίες που μοιάζουν περισσότερο με το ρωσικό πρότυπο είναι αυτές της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, οι οποίες διαφέρουν κυρίως στο ότι είναι μακρύτερες από τη ρωσική σημαία και ενσωματώνουν το εθνόσημο της αντίστοιχης χώρας τους στο σχέδιο της σημαίας. Οι σημαίες που αποτελούν παραλλαγές του ρωσικού μοντέλου περιλαμβάνουν εκείνες της Κροατίας και της Σερβίας, οι οποίες και οι δύο χρησιμοποιούν ένα μοτίβο οριζόντιας λωρίδας κόκκινο-μπλε-λευκό.