ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Η Κάθλιν Φόλμπιγκ, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας», έμεινε στη φυλακή 20 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερη τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από χάρη που έλαβε από την πολιτειακή κυβέρνηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη φυλάκιση της Φόλμπιγκ δεν ήταν «αξιόπιστα».

«Το σύστημα προτίμησε να κατηγορήσει εμένα αντί να δεχτεί ότι κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά και απροσδόκητα» είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο η 56χρονη, τονίζοντας ότι επί δεκαετίες «αγνοούσαν και απέρριπταν» τις αποδείξεις της αθωότητάς της.

Μέσα σε 10 χρόνια πέθαναν τα 4 μωρά της – Το μεγαλύτερο ήταν 18 μηνών

Η υπόθεση της Φόλμπιγκ έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αποτυχίες στην Αυστραλία.

Αφορούσε στους θανάτους των 4 μωρών της, του Κάλεμπ, του Πάτρικ, της Σάρα και της Λάουρα, που πέθαναν ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999 σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 18 μηνών.

Οι κατήγοροι στη δίκη ισχυρίστηκαν ότι τα είχε πνίξει.

Η υπόθεση, όπως αναφέρει το BBC, στηρίχθηκε σε έμμεσες αποδείξεις, όπως τα ημερολόγια της Φόλμπιγκ – τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους – μέσω των οποίων παρουσιάστηκε ως ασταθής μητέρα.

Το 2003 καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τους φόνους των παιδιών της, αργότερα η ποινή της μειώθηκε μετά από έφεση σε 30 χρόνια, αλλά έχασε μια σειρά από νομικές προσφυγές για την ανατροπή της καταδίκης της.

Η «ανατροπή του αιώνα»

Νωρίτερα φέτος, μια έρευνα – ορόσημο για την υπόθεση της Φόλμπιγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω απίστευτα σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Οι δικηγόροι της Φόμπιγκ επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσει αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή της.

«Είμαι ευγνώμων που η επιστήμη και η γενετική μου έδωσαν απαντήσεις για το πώς πέθαναν τα παιδιά μου. Ωστόσο, ακόμη και το 1999, είχαμε νομικές απαντήσεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μου. Ελπίζω ότι κανένας άλλος δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποφέρει όσο εγώ» είπε η Φόλμπιγκ.