ΚΟΣΜΟΣ. Η 18η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Η επιλογή αυτή της ημερομηνίας σχετίζεται με την υιοθέτηση από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της «Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους» στις 18 Δεκεμβρίου 1990.

Οι μετανάστες συμβάλλουν με τις γνώσεις, τα δίκτυα και τις δεξιότητές τους στη δημιουργία ισχυρότερων, πιο ανθεκτικών κοινοτήτων. Το παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο μπορεί να διαμορφωθεί μέσω σημαντικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την παγκόσμια κινητικότητα και τους ανθρώπους εν κινήσει.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση προσφέρει την ευκαιρία και καθοδήγηση για την πραγματοποίηση της ανθρώπινης κινητικότητας και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει βοηθήσει εκατομμύρια μετανάστες από τότε που ιδρύθηκε πριν 70 χρόνια με σκοπό την στήριξη του τεράστιου αριθμού Ευρωπαίων που εκτοπίστηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προώθηση μιας ανθρώπινης και εύρυθμης διαχείρισης της μετανάστευσης προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων προέλευσης, διέλευσης και προορισμού.

Η μετανάστευση είναι ένας ισχυρός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δυναμισμού και κατανόησης. Επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, ωφελώντας εξίσου τις χώρες προέλευσης και προορισμού.

Όμως, όταν δεν ρυθμίζεται σωστά, η μετανάστευση μπορεί να εντείνει τις διαιρέσεις εντός και μεταξύ των κοινωνιών, να εκθέσει τους ανθρώπους στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση και να υπονομεύσει την πίστη στην κυβέρνηση.

O κόσμος έκανε ένα αξιοσημείωτο βήμα μπροστά με την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση. Υποστηριζόμενο από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, το Σύμφωνο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις της μετανάστευσης, ενώ θα αποκομίσουμε πολλά οφέλη. Το Σύμφωνο είναι ανθρωποκεντρικό και ριζωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείχνει το δρόμο προς περισσότερες νόμιμες ευκαιρίες για μετανάστευση και ισχυρότερη δράση για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Την Διεθνή αυτή Ημέρα Μεταναστών, ας ακολουθήσουμε το δρόμο του Παγκόσμιου Συμφώνου: να κάνουμε την μετανάστευση ανθρώπινη για όλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις