ΚΟΣΜΟΣ. Οι εθνικές αλυσίδες καταστημάτων προσφέρουν, περιορισμένες προσφορές για εξοικονόμηση χρημάτων σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές στα καταστήματα τους ενώ προσφέρουν αντίστοιχες προσφορές και στο διαδίκτυο.

Πιστεύεται από πολλούς ότι ο όρος Black Friday προέρχεται από την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με οικονομική ζημιά ή είναι «στο κόκκινο», μέχρι την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, οπού οι μαζικές πωλήσεις τους επιτρέπουν τελικά να αποκομίσουν κέρδη ή να τις βάλουν «στα μαύρα». Ωστόσο, αυτό είναι αναληθές.

Μια πιο ακριβής εξήγηση του όρου χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι αστυνομικοί στη Φιλαδέλφεια άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φράση «Μαύρη Παρασκευή» για να περιγράψουν το χάος που προέκυψε όταν μεγάλος αριθμός κατοίκων από τα προαστίων πήγαν στην πόλη για να ξεκινήσουν τα ψώνια των διακοπών τους. Τα τεράστια πλήθη δημιούργησαν πονοκέφαλο στην αστυνομία, η οποία εργαζόταν σε μεγαλύτερες βάρδιες από το συνηθισμένο, καθώς αντιμετώπιζε μποτιλιαρίσματα, ατυχήματα, κλοπές καταστημάτων και άλλα θέματα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο όρος Black Friday είχε ριζώσει στη Φιλαδέλφεια. Οι έμποροι της πόλης προσπάθησαν να δώσουν ένα πιο όμορφο πρόσωπο στην ημέρα αποκαλώντας την «Μεγάλη Παρασκευή».

Η φράση «Black Friday» που σημαίνει μια θετική ώθηση στις λιανικές πωλήσεις δεν αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι έμποροι άρχισαν να διαδίδουν την «αφήγηση κέρδους» από κόκκινο σε μαύρο. Η Black Friday χαρακτηρίστηκε ως η ημέρα που τα καταστήματα άρχισαν να αποφέρουν κέρδη για το έτος και ως η μεγαλύτερη ημέρα αγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα καταστήματα έδωσαν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις τους το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα πιο πρόσφατα χρόνια, η Black Friday ακολουθήθηκε και από άλλες αργίες αγορών, συμπεριλαμβανομένου του Small Business Saturday, το οποίο ενθαρρύνει τους αγοραστές να επισκεφτούν τοπικούς λιανοπωλητές και της Cyber ​​Monday, που προωθεί τις αγορές στο διαδίκτυο. Η προσφορά της Τρίτης έχει επίσης προκύψει για να ενθαρρύνει φιλανθρωπικές δωρεές.

Ιστορικά, η Black Friday έχει μια άλλη έννοια, που δεν σχετίζεται με τις αγορές. Στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας πανικός στην αγορά χρεογράφων που σημειώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, είχε ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης των τιμών του χρυσού. Η συντριπτική αυτή πτώση ήταν συνέπεια μιας προσπάθειας του χρηματοδότη Τζέι Γκουλντ και του μεγιστάνα των σιδηροδρόμων Τζέιμς Φισκ να στριμώξουν την αγορά χρυσού και να ανεβάσουν την τιμή. Το σχέδιο εξαρτιόταν από τη διατήρηση του κυβερνητικού χρυσού μακριά από την αγορά, το οποίο οι χειραγωγοί κανόνισαν μέσω πολιτικής επιρροής.

Όταν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ο Ulysses S. Grant ενημερώθηκε τελικά για αυτό το εγχείρημα, παρήγγειλε 4.000.000 δολάρια κυβερνητικού χρυσού που πωλήθηκε στην αγορά. Αυτό έσπασε την κομπίνα και οι τιμές του χρυσού έπεσαν, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να κατρακυλήσει αμέσως, οδηγώντας χιλιάδες Αμερικανούς στη χρεοκοπία. Η Black Friday έπληξε σημαντικά την οικονομία των ΗΠΑ και τη φήμη της διοίκησης του Grant.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις