ΚΟΣΜΟΣ. Το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ρώμη και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον πλανήτη σίγουρα δεν έχουν ανάγκη από περισσότερους τουρίστες. Για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν έναν μικρότερο, πιο αυθεντικό προορισμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε τη φετινή λίστα με τα καλύτερα τουριστικά χωριά.

Για το 2023, 54 χωριά αναγνωρίστηκαν από τον διεθνή οργανισμό, ο οποίος επικεντρώνεται στον βιώσιμο τουρισμό, έναντι 32 πέρυσι.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2021.

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει μικρές πόλεις και χωριά από μέρη τόσο διαφορετικά όσο το Μεξικό, η Κίνα, η Αιθιοπία και η Ιταλία. Δεν υπάρχει κατάταξη των χωριών και όλα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά στα αγγλικά.

Πρόκειται για μέρη όπου ο τουρισμός διατηρεί πολιτισμούς και παραδόσεις, παρέχει ευκαιρίες και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Εν ολίγοις, αγροτικοί τόποι όπου ο τουρισμός είναι επωφελής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αναγνωρίζει «προορισμούς αγροτικού τουρισμού με διαπιστευμένα πολιτιστικά και φυσικά περιουσιακά στοιχεία, δέσμευση για τη διατήρηση των αξιών που βασίζονται στην κοινότητα και σαφή δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα».

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται επίσης η αντιστροφή της τάσης ερήμωσης της υπαίθρου και η ενδυνάμωση των γυναικών και των παιδιών.

Τα καλύτερα της Ευρώπης

Οι 16 επιλογές από την Ευρώπη στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαφορών.

Στην Ισπανία, το χωριό Sigüenza είναι δημοφιλής προορισμός για διήμερες αποδράσεις από την πρωτεύουσα Μαδρίτη χάρη στον καθεδρικό ναό του 12ου αιώνα και την εύκολη πρόσβαση στο φυσικό πάρκο Barranco del Río Dulce.

Το ισπανικό χωριό Sigüenza

Το Slunj της Κροατίας πήρε υψηλή βαθμολογία για τη διατήρηση των παραδόσεων, όπως τα τοπικά τραγούδια και οι χοροί, ενώ παράλληλα δημιούργησε φιλικά προς το περιβάλλον μονοπάτια περιπάτου και άλλες ταξιδιωτικές υποδομές.

Το μικροσκοπικό, αποκλεισμένο από την ξηρά πριγκιπάτο της Ανδόρας δεν είναι τόσο γνωστό όσο οι γείτονές του, αλλά το χωριό Ordino αναγνωρίστηκε για την αγροτική του ιστορία καθώς και για δύο τοπικές γιορτές, το Les Falles και τη γιορτή του Sant Pere, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επιλογές από την Ασία

Το Dongbaek, στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας, φημίζεται για τις καμέλιές του. Το νησί Jeju είναι γνωστό για camellia sinensis – από όπου προέρχονται τα φύλλα τσαγιού – αλλά το Dongbaek επικεντρώνεται στα λουλούδια, οργανώνοντας έναν συνεταιρισμό όπου οι ντόπιοι κάτοικοι πωλούν σπόρους καμέλιας στους επισκέπτες και φροντίζουν τα φυτά στο νησί.

Ένα άλλο ασιατικό χωριό που αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού είναι το Shirakawa της Ιαπωνίας. Βρίσκεται στο νομό Gifu, βόρεια της Nagoya, και είναι πολύ δημοφιλές το χειμώνα, όταν οι μυτερές, αχυρένιες στέγες στα σπίτια του χωριού καλύπτονται από χιόνι, δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα.

Η Κίνα έχει τέσσερα χωριά στη φετινή λίστα, συμπεριλαμβανομένου του Xiajiang στην ανατολική επαρχία Zhejiang, όπου οι ντόπιοι διατηρούν ζωντανές παραδόσεις όπως η παρασκευή τσαγιού και η κινεζική όπερα, διδάσκοντάς τες στους επισκέπτες.

Το Dhordo, στην έρημο αλατιού Rann of Kutch, είναι το χωριό που επιλέχθηκε φέτος στην Ινδία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σημείωσε ότι ενώ το Dhordo αντιμετώπισε σημαντικές ζημιές από το σεισμό του 2001, η πόλη κατάφερε να αναπτυχθεί και να ανοικοδομηθεί χάρη σε μια προσεγμένη τουριστική στρατηγική.

Χωριά της Νότιας Αμερικής

Το Περού έρχεται πρώτο στη Νότια Αμερική με πέντε χωριά να βρίσκουν θέση στον κατάλογο. Αν και είναι διάσημο για το Μάτσου Πίτσου, το Περού έχει καταβάλει προσπάθειες να αναδείξει και άλλα μέρη ως έναν τρόπο καταπολέμησης του υπερτουρισμού.

Το Yanque, περίπου 360 μίλια νοτιοανατολικά της Λίμα, είναι το σημείο πρόσβασης στα συναρπαστικά αλλά λιγότερο επισκέψιμα ερείπια Uyo Uyo και στην περιοχή των θερμών πηγών Colca Canyon (φωτογραφία κάτω).

https://www.instagram.com/p/CzMXNKGCnX5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο περουβιανό χωριό, το Chacas, είναι η πύλη για το Εθνικό Πάρκο Huascaran, ένα αναγνωρισμένο από την UNESCO Απόθεμα Βιόσφαιρας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης το Caleta Tortel στη Χιλή, ένα χωριό με μόλις 523 κατοίκους, όπου πολλά κτίρια είναι κατασκευασμένα από ντόπιο ξύλο κυπαρισσιού, και το La Carolina στην Αργεντινή, με εγκαταλελειμμένα ορυχεία χρυσού.

Εδώ θα βρείτε την πλήρη λίστα με τα 54 χωριά.

Με πληροφορίες από: The world’s ‘best tourism villages’ for 2023 by Lilit Marcus, CNN

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις