ΚΟΣΜΟΣ. Δύο χρόνια μετά την εφεύρεση του τηλεφώνου ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στο Παρίσι την πρώτη «ομιλούσα μηχανή», που δεν είναι άλλη από το φωνόγραφο. Από ένα μικρό χωνί μπορούσε να ακούσει κανείς τους ήχους ενός στρατιωτικού εμβατηρίου, που ο Έντισον είχε γράψει ειδικά για τους πρώτους ακροατές της εφεύρεσής του. Ο φωνόγραφος ήταν το πρώτο μηχάνημα αναπαραγωγής της ανθρώπινης φωνής.

Ο Τόμας Έντισον γεννήθηκε το 1847 στην πολιτεία του Οχάϊο από Ολλανδό πατέρα και Σκοτσέζα μητέρα. Ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς του πέθαναν, όταν ο Τόμας ήταν μόλις 10 χρόνων.

Από 12 χρόνων άρχισε να πουλά εφημερίδες στο σιδηροδρομικό σταθμό έξω από την Νέα Υόρκη. Παράλληλα διάβαζε με μανία διάφορα βιβλία. Ιδιαίτερα του άρεζε η χημεία, η φυσική και η μηχανική.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό του παραχώρησαν ένα βαγόνι για να μείνει. Εκεί δημιούργησε το πρώτο του επιστημονικό εργαστήριο, όπου έκανε τα πρώτα πειράματα της φυσικής και της χημείας.

Το 1868 έλαβε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, όταν εφεύρε το μηχάνημα εγγραφής των ψήφων. Συνέχισε τα πειράματά του και αργότερα εφεύρε τον τηλέγραφο. Η εφεύρεσή του αυτή τον έκανε διάσημο σ" όλο τον κόσμο. Το 1878 εφεύρε το μικροτηλέφωνο, που σιγά-σιγά εξελίχτηκε στο τηλεφωνικό σύστημα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Επίσης εφεύρε τον φωνόγραφο (ομιλούσα μηχανή), που στα πρώτα του στάδια ήταν χειροκίνητος. Αργότερα τελειοποιήθηκε στο γραμμόφωνο με επίπεδους δίσκους. Το ανήσυχο πνεύμα του τον ωθούσε να συνεχίσει τις έρευνες, ώσπου το 1879 και αφού ξόδεψε περίπου 40.000 δολάρια, πέτυχε την εφεύρεση της ηλεκτρικής λυχνίας διαρκείας.