Εξαντλούνται τα αποθέματα ελαιόλαδου στην Ευρώπη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δύο ετών στη Μεσόγειο έχουν επηρεάσει την παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ. Σχεδόν εξαντλημένα είναι τα αποθέματα ελαιόλαδου στην Ευρώπη με τη Γηραιά ήπειρο να ετοιμάζεται για ενίσχυση των ελλείψεων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν προς τα κάτω την παραγωγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα η έλλειψη ελαιολάδου, που ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν να το εισάγουν από τη Νότια Αμερική προκειμένου να ανταποκριθούν στην καταναλωτική ζήτηση των επόμενων μηνών.
Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται στη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την Ισπανία και μόνο να παράγει το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου. Ωστόσο, οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έπληξαν πολύ σοβαρά την παραγωγή όλων των χωρών-παραγωγών στη Μεσόγειο. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, πολύ λιγότερο δηλαδή από την παγκόσμια ζήτηση που φτάνει τους 3 εκατομμύρια τόνους.
Ο τοπικός επικεφαλής της Asaja, της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ισπανίας, Ράφα Γκούζμαν δήλωσε ότι η παραγωγή ορισμένων αγροτών καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω της ξηρασίας. ο Γκούζμαν δραστηριοποιείται στην περιοχή Τζαέν που θεωρείται το λίκνο της ισπανικής ελαιοπαραγωγής.
«Η συγκομιδή εδώ έχει μειωθεί κατά 70-80%. Υπάρχουν ορισμένοι παραγωγοί που δεν έχουν παράξει ούτε ένα κιλό ελιές. Ακόμη και αν το ελαιόλαδο πωλείται προς 8 ευρώ το μπουκάλι, αυτό δεν είναι αρκετό για να τους θρέψει», σημείωσε ο Γκούζμαν.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και σε άλλες σημαντικές περιοχές καλλιέργειας της ελιάς, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο, έχουν επιδεινώσει την κρίση.
Η Ελλάδα αναμένεται να παράξει μόνο 200.000 τόνους φέτος, ένα τρίτο λιγότερο δηλαδή από πέρσι. Ο Μανώλης Γιαννούλης, επικεφαλής της ελληνικής ένωσης ελαιολάδου, δήλωσε ότι οι καταναλωτές βιώνουν αυξήσεις τιμών «άνω του 100%».
«Η ανισορροπία στη ζήτηση και την προσφορά έχει ήδη οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών, οι οποίες πλήττουν πολύ τους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.
Στην Ιταλία, οι ελπίδες η φετινή παραγωγή να φτάσει τους 350.000 τόνους έχουν εξανεμιστεί μετά την ξηρασία του καλοκαιριού και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην κύρια καλλιεργητική περιοχή της Απουλίας. Οι καλλιεργητές της Ιταλίας έχουν επίσης πληγεί από μια βακτηριακή ασθένεια η οποία έχει σκοτώσει 6 εκατομμύρια δέντρα τα τελευταία χρόνια.
Η Τυνησία, η Τουρκία και η Συρία σταμάτησαν πρόσφατα να εξάγουν λάδι καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο της τιμής του στην εγχώρια αγορά.
Με πληροφορίες από Guardian