ΚΙΝΑ. Το Σινικό Τείχος εκτείνεται σε περισσότερα από 21.000 χιλιόμετρα, περνώντας μέσα από 15 επαρχίες, 97 νομούς και 404 κομητείες της Κίνας. Και ενώ ορισμένα τμήματά του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή με τους τουρίστες, πολλά έχουν περιπέσει στην αφάνεια, την παρακμή και μερικές φορές στη λήθη.

Στη συνέχεια θα «επισκεφθούμε» έξι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία αυτού του θαυμαστού ανθρώπινου έργου.

Yongtai, η «Πόλη Χελώνα»

Το Σινικό Τείχος δεν είναι παντού «τείχος» με την κλασική έννοια του όρου. Σε κάποια μέρη, πύργοι σε οδοντωτές βουνοκορφές, πόλεις-φρούρια ή ακόμη και πλατιά ποτάμια λογίζονται ως τμήματα του Τείχους.

Η Πόλη Χελώνα Yongtai, που χτίστηκε στη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644) ως μέρος της «γραμμής άμυνας του Κίτρινου Ποταμού» του Σινικού Τείχους, ολοκληρώθηκε το 1608 και φιλοξενούσε περίπου 2.000 πεζικάριους και 500 μονάδες ιππικού στο αποκορύφωμα της χρήσης της.

221215113918-01-china-great-wall-sections-yongtai-turtle-city.jpg
Μία από τις πύλες της Yongtai, που είναι γνωστή ως Πόλη Χελώνα - Φωτογραφία: Alex Sherr

Σήμερα, αυτή η πόλη-φρούριο βρίσκεται στην κωμόπολη Sitan της κομητείας Jingtai στη βορειοκεντρική επαρχία Gansu.

Η Yongtai οφείλει το παρατσούκλι Πόλη Χελώνα στο μοναδικό της σχήμα. Το οβάλ τείχος της είναι το σώμα της χελώνας, η νότια πύλη το κεφάλι, η δυτική και η ανατολική πύλη είναι τα πτερύγια και η βόρεια πύλη η ουρά. Είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και πραγματικά αυθεντικές πόλεις-φρούρια που έχουν απομείνει σήμερα στην Κίνα, και αξίζει σίγουρα να την επισκεφθεί κανείς.

Mutianyu και Jiankou

Το Mutianyu και το Jiankou είναι δύο συνεχόμενα τμήματα του Σινικού Τείχους που μαζί εκτείνονται για περίπου 25 χιλιόμετρα κατά μήκος των βουνοκορφών του Πεκίνου.

Είναι αναμφισβήτητα τα δύο πιο κλασικά παραδείγματα του Σινικού Τείχους της δυναστείας των Μινγκ που σώζονται σήμερα, και η πεζοπορία σε οποιοδήποτε από τα δύο θεωρείται εμπειρία ζωής.

Τα τμήματα Mutianyu και Jiankou μαζί έχουν μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα. Φωτογραφία: Alex Sherr

Το Mutianyu είναι το καλύτερο τμήμα του αποκαλούμενου «τουριστικού τείχους». Ανακαινίστηκε στη δεκαετία του 1980 και είναι εξαιρετικά όμορφο. Οι επισκέπτες που δεν έχουν όρεξη για πεζοπορία μπορούν να πάρουν τελεφερίκ για να φτάσουν στην κορυφή.

Στα δυτικά του Mutianyu, το Jiankou είναι γνωστό ως το «άγριο τείχος» – δεν υπάρχει εισιτήριο και οποιουδήποτε είδους εμπορική εκμετάλλευση, ενώ από το 2020 η τοπική κυβέρνηση δεν συνιστά την πεζοπορία στο συγκεκριμένο τμήμα για λόγους ασφαλείας.

Τόσο το Mutianyu όσο και το Jiankou περίπου 90 λεπτά οδικώς από το κέντρο του Πεκίνου.

Η εκκλησία στο Bataizi

Το χωριό Bataizi βρίσκεται μέσα στο τμήμα του Σινικού Τείχους που διατρέχει το βουνό Motianling και φιλοξενεί τα ερείπια μιας γοτθικής εκκλησίας που χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη ενός Γερμανού ιεραπόστολου.

221215113849-04-china-great-wall-sections-bataizi.jpg
Το καμπαναριό της γοτθικής εκκλησίας με φόντο το Σινικό Τείχος - Φωτογραφία: Alex Sherr

Η εκκλησία έχει καταστραφεί και επισκευαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχεδόν 150χρονης ιστορίας της – το καμπαναριό είναι το μόνο τμήμα της που στέκεται ακόμα.

Η αντιπαράθεση των ερειπίων της εκκλησίας με το Σινικό Τείχος καθιστά το Bataizi μοναδικό.

Το Laoniuwan στον Κίτρινο Ποταμό

Όπως λένε οι ντόπιοι, το Laoniuwan είναι το σημείο όπου το Σινικό Τείχος και ο πανίσχυρος Κίτρινος Ποταμός δίνουν τα χέρια.

Το φρούριο Laoniuwan χτίστηκε το 1467, ενώ ο πιο διάσημος πύργος του Σινικού Τείχους σε αυτή την περιοχή, ο πύργος Wanghe, κατασκευάστηκε το 1544.

221215113825-05-china-great-wall-sections-laoniuwan.jpg
Το σημείο όπου το Σινικό Τείχος συναντά τον Κίτρινο Ποταμό - Φωτογραφία: Alex Sherr

Το χωριό Laoniuwan βρίσκεται στην κομητεία Pianguan, τμήμα της πόλης Xinzhou στην επαρχία Shanxi, ακριβώς απέναντι από την Εσωτερική Μογγολία.

Κατά μήκος του Σινικού Τείχους, υπάρχουν μόνο λίγα σημεία όπου αυτό συναντά υδάτινα σώματα – και το συγκεκριμένο είναι το πιο εντυπωσιακό.

Ο Πύργος της Νεράιδας

Η κατασκευή του Σινικού Τείχους στο Simatai ξεκίνησε το 1373. Επεκτάθηκε και ενισχύθηκε περιοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ.

Ο Πύργος της Νεράιδας είναι ένας από τους πιο γνωστούς πύργους του Tείχους στο Simatai, αλλά και ένας από τους λιγότερο επισκέψιμους λόγω της δύσκολης πρόσβασης.

Η θέα στον Πύργο της Νεράιδας κόβει την ανάσα - Φωτογραφία: Alex Sherr

Είναι προτιμότερο να απολαύσει κανείς την απίστευτη θέα του Πύργου της Νεράιδας από τον Πύργο Wangjing (μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά). Είναι μία εξόρμηση για τους πιο τολμηρούς πεζοπόρους, αλλά μπορεί να γίνει χωρίς σχοινιά, σκάλες ή άλλο απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.

Οι πέτρες στο Dushikou

Αυτό το τμήμα ενιαίου τείχους που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Jiajing (1507-1567), σε ορισμένα σημεία έχει ύψος επτά μέτρα – καθόλου μικρό κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατασκευάστηκε με τη συσσώρευση λίθων και όχι με ψημένα τούβλα όπως άλλα τμήματα του Τείχους κοντά στο Πεκίνο.

221215113757-02-china-great-wall-sections-dushikou.jpg
Τμήμα του Τείχους στο Dushikou - Φωτογραφία: Alex Sherr

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Dushikou, στο Chicheng της επαρχίας Hebei.

Με πληροφορίες από: Six of the most beautiful sections of the Great Wall of China by Alex Sherr, CNN

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις