ΚΟΣΜΟΣ. Η αγγλίδα πριγκίπισσα Νταϊάνα (Πριγκίπισσα της Ουαλίας από το 1981 έως το 1996) υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της τελευταίας εικοσαετίας του 20ου αιώνα. Αποτελούσε την επιτομή της γυναικείας ομορφιάς και αίγλης, ενώ ταυτόχρονα θαυμαζόταν για το πρωτοποριακό φιλανθρωπικό της έργο, ειδικότερα για ασθενείς με AIDS και την υποστήριξη της εκστρατείας για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.

Παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο το 1981 κι έλαβε τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Με τον Κάρολο, πριν από το διαζύγιό τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι, 2ο και 3ο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου αντίστοιχα. Ο αδόκητος θάνατός της, που δημιούργησε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, εκτόξευσε ακόμη περισσότερο τη φήμη της, η οποία διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.

Το διαζύγιο Νταϊάνας – Καρόλου

Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στη σχέση της με τον Κάρολο και υπό την πίεση της μεγάλης δημοσιότητας, ο γάμος της διαλύθηκε και οδηγήθηκε σε διαζύγιο το 1992.

Η Νταϊάνα ανέφερε αργότερα σε συνεντεύξεις της ότι σχεδόν αμέσως μόλις παντρεύτηκε, ο Κάρολος διατηρούσε σχέση με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς και ήταν δύσκολο να κρατήσει ένας γάμος με τρία άτομα. Είπε επίσης ότι ο Κάρολος την παντρεύτηκε μόνο υπό την πίεση του πατέρα του Φίλιππου.

Μη αντέχοντας την απιστία του Καρόλου, άρχισε να έχει διάφορες ερωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του λοχαγού Τζέιμς Χιούιτ, τον οποίο κυριολεκτικά λάτρευε. Οι συναισθηματικές διαταραχές του γάμου και του χωρισμού της προκάλεσαν στη Νταϊάνα ήταν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως βουλιμία και κατάθλιψη.

Το επίσημο διαζύγιό της ανακοινώθηκε στις 28 Αυγούστου 1996 και συνοδεύτηκε από εφ’ άπαξ διατροφή 30 εκατομμυρίων δολαρίων και άνευ όρων επικοινωνία με τα δύο παιδιά της. Δεν έφερε πλέον τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ουαλίας», αλλά μπορούσε να αποκαλείται «Πριγκίπισσα». Σε συνέντευξη στο BBC τον Νοέμβριο του 1995 είπε ότι προτιμούσε να την αποκαλούν «Βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων».

Ο θάνατός της

Η Νταϊάνα πέθανε στις 31 Αυγούστου 1997, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με τον εραστή της Ντόντι Αλ Φαγιέντ στο Παρίσι. Λέγεται ότι τους κυνηγούσαν παπαράτσι τη στιγμή που συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα στη σήραγγα Ποντ ντε λ’ Αλμά του Σηκουάνα. Οι ανακριτικές αρχές συμπέραναν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου Ανρί Πολ, που επίσης έχασε τη ζωή του, βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος εξάπτουν μέχρι σήμερα την φαντασία των συνωμοσιολόγων.

Ο θάνατος της «Πριγκίπισσας του Λαού» είχε βαθύ αντίκτυπο στο βρετανικό κοινό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου έκρηξη συμπάθειας και θλίψης. Πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκέτα λουλούδια κατατέθηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Την κηδεία της στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ παρακολούθησαν αμέτρητα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης. Εν είδει επικηδείου, ο Έλτον Τζον έπαιξε στο πιάνο μία διασκευή του τραγουδιού του «Candle in the Wind», το οποίο έκτοτε φέρει τον τίτλο «Candle in the Wind 1997». Η Νταϊάνα τάφηκε σ’ ένα νησί μέσα στο οικογενειακό κτήμα του Άλθορπ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις