ΚΟΣΜΟΣ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν ότι οι γάτες τους έχουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Υπάρχουν όμως διαφορές στη συμπεριφορά ανάμεσα σε μια μαύρη γάτα και μια πορτοκαλί γατούλα; Ορισμένες έρευνες λένε ότι το χρώμα της γάτας έχει σημασία, αν και οι περισσότεροι ερευνητές λένε το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, οι ράτσες των γατών (σιαμέζες, ρώσικες μπλε, και ούτω καθεξής) έχουν πραγματικά τύπους προσωπικότητας.

Αντίληψη έναντι Πραγματικότητα

Οι περισσότερες οικόσιτες γάτες είναι κοντότριχες. Αυτές οι γάτες έχουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων στη γούνα τους, αλλά μοιράζονται κοινή καταγωγή. Με άλλα λόγια, μια γέννα, μπορεί εύκολα να περιλαμβάνει ένα μαύρο, ένα πορτοκαλί και ένα τρίχρωμο γατάκι. Αυτά τα αδέρφια είναι πιθανό να έχουν πολλά κοινά στον χαρακτήρα τους, παρά το χρώμα της γούνας τους.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το χρώμα της γάτας επηρεάζει την προσωπικότητα της. Για παράδειγμα, μια έρευνα δείχνει ότι οι μαύρες γάτες ανέχονται πιο εύκολα τον συνωστισμό και τη διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους από τα γατάκια με τιγρέ γούνα. Οι ιδιοκτήτες γατών τύπου calico (τρίχρωμες) λένε ότι έχουν μια «διαφορετική» συμπεριφορά σε σύγκριση με άλλα χρωματιστά γατάκια. Η πορτοκαλί γούνα είναι μια πρώιμη μετάλλαξη, επομένως αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να συσχετιστεί πιο στενά με την προσωπικότητα των πρώτων εξημερωμένων γατών. Μια μελέτη με 84 βρετανικά κοντότριχα γατάκια αποκάλυψε ότι τα πορτοκαλί, τα κρεμ ή τα tortoiseshell (μαυρο-πορτοκαλί τιγρέ) γατάκια, με το «κόκκινο» γονίδιο δηλαδή, αγρίευαν και πάλευαν να ξεφύγουν όταν τα χειρίζονταν άγνωστα άτομα, σε σύγκριση με γατάκια άλλων χρωμάτων.

Επίδραση της αντίληψης στη ζωή της γάτας

Αν και είναι απίθανο το χρώμα από μόνο του να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσωπικότητα της γάτας, οι πεποιθήσεις των ανθρώπων έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν και φροντίζουν τις γάτες τους.

Μια μελέτη που περιγράφεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ ανακάλυψε ότι: «Συνολικά, οι πορτοκαλί γάτες και οι δίχρωμες γάτες χαρακτηρίστηκαν ως φιλικές, ενώ οι μαύρες γάτες, οι λευκές γάτες και οι τρίχρωμες γάτες θεωρήθηκαν πιο αντικοινωνικές! Χαρακτηρίστηκαν ως με τον λιγότερο ακραίο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μυστηριώδη φήμη τους».

Αυτά τα χαρακτηριστικά είτε έχουν βάση είτε όχι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Smithsonian, «Μια μελέτη του 2002 στο Journal of Applied Animal Welfare Science, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι μαύρες γάτες και οι καστανές γάτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθούν. Οι μαύρες γάτες ήταν επίσης πιο πιθανό να υποστούν ευθανασία. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συχνά πίστευαν ότι οι tortoiseshell γάτες είχαν υπερβολική συμπεριφορά (ή «tortitude»), γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν υιοθετούνται γρήγορα ή επιστρέφουν στο καταφύγιο».

Επίδραση της φυλής της γάτας στην προσωπικότητα τους

Σε αντίθεση με το χρώμα, οι ράτσες της γάτας κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην προσωπικότητα ενός κατοικίδιου ζώου. Για παράδειγμα, οι γάτες Ragdoll είναι σχεδόν καθολικά ήρεμες, όπως και οι Ragamuffins και οι Περσικές. Η Αιγυπτιακή Μάου, από την άλλη, είναι γενικά δραστήρια και αθλητική. Δεδομένου ότι οι καθαρόαιμες γάτες είναι πολύ πιο ακριβές από τις ημίαιμες που διατίθενται σε καταφύγια, είναι σημαντικό να ερευνήσετε το υποψήφιο κατοικίδιο ζώο σας πριν κάνετε μια αγορά.

Ωστόσο, έχουμε δει μονόχρωμες, με δυο χρώματα, με τρία χρώματα. Ραβδωτές, με στίγματα αλλά και σε ένα συνδυασμό που περικλείει όλα τα παραπάνω. Οι γάτες στην πραγματικότητα έχουν μόνο δύο χρώματα. Το μαύρο και το κόκκινο. Όλα τα άλλα χρώματα είναι αποχρώσεις αυτών που σε συνδυασμό και με το λευκό μας δίνουν μια απίστευτα μεγάλη παλέτα χρωμάτων και αποχρώσεων.

Έτσι λοιπόν υπεύθυνος για το μαύρο χρώμα είναι η eumelanin ενώ για τα κόκκινο η phaeomelanin. Μια γάτα μπορεί να είναι μαύρη ή κόκκινη και με τις αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων. Στις θηλυκές γάτες παρατηρούμε ότι η ίδια γάτα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μαύρη και κόκκινη. Αυτές οι γάτες ονομάζονται “torties” και είναι σχεδόν πάντα θηλυκές. Αν υπάρξει μια “tortie” αρσενική το σίγουρο είναι ότι θα είναι στείρα.

Αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλεται στα χρωμοσώματα.

Στις αρσενικές γάτες (xy) η πληροφορία για το χρώμα βρίσκεται στο χρωμόσωμα “x”, ενώ στις θηλυκές (xx) και τα δύο χρωμοσώματα μπορεί να περιέχουν αυτή την πληροφορία και μάλιστα διαφορετική, (x-κοκκινο x-μαύρο). Όπως είπαμε παραπάνω δεν υπάρχουν μόνο μαύρες και κόκκινες γάτες άλλα και οι αποχρώσεις αυτών, όπου λέγονται Dilution.

Έτσι η απόχρωση-dilution του μαύρου είναι το μπλε και η απόχρωση-dilution του κόκκινου είναι το κρεμ. Υπάρχουν γονίδια που επιδρούν και κάνουν μια γάτα να έχει σοκολά (Chocolate) χρώμα. Η απόχρωση-dilution του σοκολά μας δίνει το λιλά (Lilac). Διαφορετικά γονίδια κάνουν το μαύρο χρώμα σε κανελί (Cinnamon). Εδώ η απόχρωση-dilution του κανελί (Cinnamon) μας δίνει το μπεζ (Fawn) χρώμα.

Τι γίνεται όμως με τις Tortie που αναφέραμε παραπάνω, και πως αντιδρά το κόκκινο χρώμα στις αποχρώσεις-dilutions ;

To κόκκινο χρώμα δεν επηρεάζεται από τα γονίδια που κάνουν το μαύρο σε σοκολά ή κανελί. Έτσι μια σοκολά (Chocolate) tortie γάτα θα έχει χρώμα σοκολά (Chocolate) και κόκκινο, όπως και μια κανελί (Cinnamon) tortie γάτα θα έχει χρώμα κανελί (Cinnamon) και κόκκινο.

Αντίστοιχα οι αποχρώσεις τους θα επηρεάσουν και το κόκκινο χρώμα, έτσι μια λιλά (Lilac) tortie γάτα θα έχει χρώμα λιλά (Lilac) και κρεμ και μια μπεζ (Fawn) tortie γάτα θα έχει χρώμα μπεζ (Fawn) και κρεμ.

Agouti & Tabby

Agouti ή Tabby είναι οι επίσημες ονομασίες για τις γάτες με σχέδια (patterns) στο τρίχωμα τους. Τα σχέδια αυτά διακρίνονται σε ραβδώσεις (Mackerel Tabby), σε «νερά» όπως αυτά που διακρίνουμε σε μάρμαρα (blotched Tabby), με στίγματα-κηλίδες (Spotted tabby) και σε Ticked Tabby που παρουσιάζουν μια σειρά από διαφορετικούς χρωματισμούς από την βάση της τρίχας ως την άκρη της.

Τα Tabby patterns εμφανίζονται σε όλα τα χρώματα, τους χρωματισμούς και τις αποχρώσεις αυτών. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο κόκκινο χρώμα και στο κρεμ τα σχέδια (patterns) των Tabby κάποιες φορές δεν φαίνονται – δεν διακρίνονται καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταλαβαίνουμε ότι η γάτα είναι Tabby από το χρώμα της μύτης και το στόμα ή ακόμα και από ένα «Μ» που σχηματίζεται πολλές φορές στο μέτωπο της Tabby γάτας.

Γάτες Pointed

Pointed λέγονται οι γάτες στις οποίες παρατηρείται μια διαφοροποίηση στο χρώμα του τριχώματος στο πρόσωπο, στα αυτιά, στην ουρά και στα πόδια, χρώμα το οποίo είναι πιο σκούρο στα συγκεκριμένα σημεία σε σχέση με το σώμα το οποίο παραμένει πιο ανοιχτό.

Το χρώμα στις Pointed γάτες δεν αναπτύσσεται όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Για αυτό το λόγο τα πιο κρύα σημεία του σώματος χρωματίζονται διαφορετικά. Τα μωράκια των pointed γατών γεννιούνται πάντα λευκά, γιατί μέσα στην μήτρα της μαμάς τους η θερμοκρασία είναι παντού η ίδια, και σταδιακά μετά την γέννησή τους, αναπτύσσεται το χρώμα στα άκρα τους.

Υπάρχουν και Tabby Pointed γάτες και αποκαλούνται όλες έτσι χωρίς διαχωρισμό σε Blotched, Mackerel ή Spotted, γιατί τις πιο πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το σχέδιο τους.

Burmese χρώμα έχουν οι γάτες που έχουν το γονίδιο των Burmese, το οποίο είναι και αυτό ευαίσθητο στην θερμοκρασία αλλά όχι τόσο πολύ όσο στις pointed γάτες. Τα μωρά γεννιούνται σε πιο ανοιχτό χρώμα και σκουραίνουν όταν μεγαλώνουν. Τις πιο πολλές φορές διακρίνουμε έναν τόνο πιο σκούρο στα άκρα από αυτό του σώματός τους.

Με Λευκό

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το λευκό χρώμα, που στην ουσία δεν είναι χρώμα στον κόσμο της γάτας αλλά η έλλειψη χρωστικής στην τρίχα. Όλα τα χρώματα της γάτας μπορούν να συνδυαστούν και με λευκό σε διαφορετικές ποσότητες. Ανάλογα την ποσότητα του λευκού στο τρίχωμα της γάτας τις διακρίνουμε στις παρακάτω ομάδες:

  • VAN: Είναι όταν η γάτα έχει κάποια λίγα σημάδια από χρώμα στο κεφάλι της αλλά και στην ουρά ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι λευκό.
  • HARLEQUIN: Είναι όταν η γάτα είναι περισσότερο λευκή αλλά με κάποια σημάδια χρώματος στο κεφάλι, στην ουρά αλλά και τουλάχιστον 3 χρωματιστά σημάδια πάνω στο κορμί της.
  • BICOLOUR: Είναι όταν ο χρωματισμός της γάτας είναι περίπου μισός λευκός και μισός από άλλο χρώμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις