ΚΟΣΜΟΣ. Ο Νίκολα Τέσλα έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Ανθρώπους που ξέρουν τα πάντα γι’ αυτόν, διαβάζουν τις βιογραφίες τους και ξερού ν ακριβώς τι εφηύρε. Αυτοί οι άνθρωποι φυσικά τον θεωρούν πολύ ανώτερο εφευρέτη και επιστήμονα από τους σύγχρονούς του, όπως τον Γκράχαμ Μπελ και τον Τόμας Έντισον. Τα επιτεύγματα του είναι πολλές φορές ασυναγώνιστα με την άγρια φαντασία του να του δίνει περισσότερο τον τίτλο του λαϊκού ήρωα παρά του επιστήμονα.

Οι παρακάτω εφευρέσεις του ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους:

Ακτίνες Χ

Η έρευνα του Tesla στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού βοήθησε να δώσει στους ακτινολόγους τη δυνατότητα να εξετάσουν την ανατομία ενός ατόμου χωρίς να το ανοίξουν. Μια ιδέα που, στα τέλη του 1800, ακουγόταν υπερβολική. Αν και ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν πιστώνεται την ανακάλυψη των ακτίνων Χ το 1895, τα πειράματα του Τέσλα οκτώ χρόνια νωρίτερα, έδειξαν ορισμένους από τους εγγενείς κινδύνους της χρήσης ακτινοβολίας στην ανθρώπινη σάρκα.

Ακτίνα Θανάτου

Την δεκαετία του 1930, ο Τέσλα ανακάλυψε ένα όπλο με ακτινοβολία, που αρχικά κάποιοι την ονόμασαν ειρωνικά «ακτίνα ειρήνης». Η συσκευή ήταν θεωρητικά ικανή να εκτοξεύσει μια δέσμη ενέργειας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολεμικών αεροσκαφών και στρατιωτών. Η λεγόμενη και «Ακτίνα Θανάτου» τελικά, δεν κατασκευάστηκε ποτέ, αν και το Τέσλα την παρουσίασε ως ιδέα σε διάφορα τμήματα του στρατού. Τα σχέδια της δεν βρέθηκαν μετά τον θάνατο του.

Ρομποτική

Ο Τέσλα είχε οραματιστεί πριν από κάθε άλλον πως στο μέλλον μια «φυλή» ρομπότ θα μπορούσε να εκετελεί τις περισσότερες εργασίες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Το 1898 παρουσίασε ένα σκάφος που ήλεγχε με ραδιοκύματα, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι ήταν η γέννηση της ρομποτικής. Οραματίστηκε έναν κόσμο γεμάτο «έξυπνα αυτοκίνητα, ρομποτικούς ανθρώπινους συντρόφους, αισθητήρες και αυτόνομα συστήματα». Καθόλου τυχαίο το όνομα στα αυτοκίνητα Tesla.

Ασύρματη μεταφορά ενέργειας

To 1893, στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο, ο Τέσλα απέδειξε ότι μπορούσε να μεταφέρει ασύρματα ηλεκτρισμό πυροδοτώντας μια σειρά λαμπτήρων φωσφόρου, σε μια διαδικασία που ονόμασε ηλεκτροδυναμική επαγωγή. Είχε οραματιστεί πως κάποια ημέρα μια τέτοια τεχνολογία θα μας επέτρεπε να στέλνουμε ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις, ώστε να έχουν όλοι την ενέργεια για να ζουν άνετα. Μετά από έναν αιώνα σχεδόν, εταιρείες τεχνολογίας κοιτούν να εφαρμόσουν την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ώστε να φορτίζουμε συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, χωρίς τη χρήση καλωδίων.

Μηχανή σεισμών

Το 1898 ο Τέσλα ισχυρίστηκε πως είχε χτίσει μια ταλαντευόμενη συσκευή, η οποία όταν συνδεδεμένη με το γραφείο του και ήταν σε λειτουργία, παραλίγο να καταστρέψει ολόκληρο το κτίριο, το οποίο τραντάχτηκε συθέμελα. Η συσκευή ζύγιζε μόνο μερικά κιλά αλλά ο Τέσλα κατάφερε να την συντονίσει σε μια τέτοια συχνότητα έτσι ώστε κάθε μικρή δόνηση να προσθέτει ακόμα περισσότερη ενέργεια στην ταλάντωση του κτιρίου. Αλλά συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η συσκευή, ο Τέσλα πήρε ένα σφυρί και την έσπασε, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στους συνεργάτες του να πουν πως δεν γνώριζαν από που προήλθε αυτό το τρέμουλο στο κτίριο.

Η Τουρμπίνα Τέσλα

Το 1913, εμπνευσμένος από τον κινητήρα του εμβόλου, ο Τέσλα εφηύρε τη δική του τουρμπίνα. Οι στρόβιλοι τότε χρησιμοποιούσαν λεπίδες, ενώ ο Τέσλα έβαλε δίσκοι στους δικούς του καθώς ήταν πιο αποδοτικοί σε καύσιμα. Παρόλο που η τουρμπίνα του είχε μικρή πρακτική εφαρμογή, ο ίδιος είχε μεγάλα όνειρα για εκείνη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους "μεγάλους επίγειους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του μέλλοντος" για τη δημιουργία γεωθερμικής ενέργειας.

Τα φώτα νέον

Η εφεύρεση των πινακίδων νέον πιστώνεται στον Γάλλο Georges Claude, ο οποίος, το 1910, αξιοποίησε την τεχνολογία. Ήδη όμως από το 1893, ο Τέσλα είχε πειραματιστεί με κάτι εξαιρετικά παρόμοιο. Ο Σέρβος είχε πρόσβαση στους "Geissler Tubes", κάτι γυάλινους σωλήνες που περιείχαν αέριο -όπως αργόν-, με ηλεκτρόδια σε κάθε πλευρά. Όταν το αέριο διεγείρεται, φωτίζει.

Ο Τέσλα είχε πολλά από αυτά στο εργαστήριό του. Μια μέρα, πειραματιζόμενος με τα πηνία του, παρατήρησε ότι οι σωλήνες άναβαν. Ο Τέσλα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να τους τροφοδοτήσει ασύρματα. Έδειξε αυτήν την τεχνολογία (φωτογραφία πάνω) στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο του 1893. Αν και η εφεύρεσή του μοιάζει με φώτα νέον, δεν ήταν φώτα νέον. Ήταν ασύρματα και χρησιμοποιούσαν άλλα αέρια και όχι νέον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις