Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας: Όταν οι θρύλοι και η αστρονομία δημιουργούν ένα διάσημο ρολόι
Η Πράγα μπορεί να είναι η τέλεια πόλη για να επισκεφτείτε αν είστε λάτρης της αρχιτεκτονικής και του μποέμικου στυλ, αλλά ξέρατε ότι θα μπορούσατε επίσης να τροφοδοτήσετε την αστρονομική σας «κακοτυχία» όταν επισκέπτεστε την Πράγα;
ΚΟΣΜΟΣ. Η Πράγα είναι ο περήφανος οικοδεσπότης του Prague Orloj, ή του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι που θεωρείται το τρίτο παλαιότερο στον κόσμο και το παλαιότερο που εξακολουθεί να λειτουργεί.
Θεωρητικά, το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μεσαιωνικό πλανητάριο, που εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση του σύμπαντος με εξαιρετική ακρίβεια.
Τι κάνει αυτό το ρολόι τόσο διάσημο;
Λοιπόν, είναι ο συνδυασμός της όμορφης σχεδίασης με το «μηχανικό σόου» που παρέχει κάθε ώρα. Πλήθη συγκεντρώνονται κάτω από το ρολόι, ακόμη και 15 λεπτά πριν την ώρα, για να μπορέσουν να δουν το ρολόι σε δράση. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια σύντομη εξήγηση του τι είναι το ρολόι… και λίγη ιστορία στην πορεία.
Κοιτάζοντας το ρολόι θα δείτε τρεις κύριους μηχανισμούς, οι οποίοι είναι: το αστρονομικό καντράν, ένα ημερολόγιο με μετάλλια και το «The Walk of the Apostles».
Το αστρονομικό καντράν βρίσκεται στην κορυφή. Δείχνει τη θέση του ήλιου και της σελήνης, τον ζωδιακό δακτύλιο, την παλιά τσεχική χρονική κλίμακα για την ένδειξη της ώρας του ηλιοβασιλέματος και άλλες αστρονομικές λεπτομέρειες.
Το ημερολόγιο με τα μετάλλια βρίσκεται παρακάτω, αντιπροσωπεύοντας τους μήνες.
Και το «The Walk of the Apostles» δείχνει φιγούρες των αποστόλων κάθε ώρα, καθώς και τη φιγούρα του θανάτου που παριστάνεται ως σκελετός.
Το ρολόι εγκαταστάθηκε στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου το 1410. (Όταν το ψάχνετε, δεν θα μπορείτε να το δείτε από την πλατεία του Δημαρχείου, πρέπει να πάτε στην αριστερή πλευρά του Δημαρχείου για να δείτε το ρολόι). Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα για το ρολόι είναι ότι ολόκληρη η σύνθεση και ο μηχανισμός που βλέπουμε σήμερα δεν ήταν πλήρως εγκατεστημένοι στην αρχική σύλληψη. Προστέθηκαν σταδιακά.
Το μηχανικό ρολόι και το αστρονομικό καντράν εγκαταστάθηκαν αρχικά το 1410 και σχεδιάστηκαν από τον ωρολογοποιό Mikuláš του Kadaň και τον μαθηματικό Jan Šindel.
Ο τεχνίτης Hanus Carolinum, αρχικά διαπιστευμένος με τη δημιουργία του Αστρονομικό Ρολογιού, στην πραγματικότητα έκανε κάποιες επισκευές μόνο το 1490 και κατά τη διάρκεια αυτών των επισκευών, πρόσθεσε το καντράν του ημερολογίου κάτω από τον αστρονομικό καντράν.
Επιπλέον, προστέθηκαν τα γλυπτά και τα διακοσμητικά του Vladislav Gothic (της Τσεχικής Δημοκρατίας του Flamboyant gothic) που βλέπουμε σήμερα όλο το εικοσιτετράωρο.
Σύμφωνα με το μύθο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παλιάς Πόλης τύφλωσαν τον Hanus με ένα καυτό πόκερ, ώστε να μην μπορέσει να αναδημιουργήσει αλλού, παρόμοιο ρολόι με αυτό (για να μην επισκιάσει την ομορφιά και τη φήμη αυτής της πόλης).
Πριν πεθάνει, ο Hanus σκαρφάλωσε στον πύργο του ρολογιού (τυφλός) και πήρε εκδίκηση σπάζοντας τον μηχανισμό τόσο άσχημα που κανείς δεν μπορούσε να τον επισκευάσει. Υποτίθεται ότι για δεκαετίες οι άνθρωποι που προσπάθησαν να φτιάξουν τον μηχανισμό πέθαναν προσπαθώντας ή τρελαίνονταν.
Στη συνέχεια, τον 17ο αιώνα, προστέθηκε ο τρίτος και τελευταίος μηχανισμός, οι κινούμενες φιγούρες. Όμως, μόνο μετά από μια μεγάλη επισκευή το 1865-66 οι κινούμενες φιγούρες πήραν την μορφή των αποστόλων.
Φυσικά, ενώ είναι το παλαιότερο λειτουργικό ρολόι, το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας είχε αρκετές βλάβες και δυσλειτουργίες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων «στιγμών δυσλειτουργίας» ήταν το 1787 και το 1861, όταν το ρολόι σχεδόν πουλήθηκε σε παλιοσίδερα επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για επισκευή, και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Πράγας στις 8 Μαΐου 1945, όταν οι Γερμανοί πυροβόλησαν προς τη νοτιοδυτική πρόσοψη του την πλατεία της Παλιάς Πόλης.
Το Δημαρχείο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, συμπεριλαμβανομένης της καύσης των ξύλινων γλυπτών και της πρόσοψης του ρολογιού του ημερολογίου. Το ρολόι έμεινε ακίνητο για τρία χρόνια μέχρι που το 1948 ο Vojtěch Sucharda επισκεύασε τα μηχανήματα και αποκατέστησε τους ξύλινους αποστόλους.
Μέχρι και σήμερα το ρολόι λειτουργεί άψογα (φυσικά, μετά από πολλές επισκευές). Αλλά, γιατί να διατηρήσουμε αυτό το αστρονομικό ρολόι ζωντανό; Όχι μόνο είναι ένα όμορφο κομμάτι τέχνης και μηχανικής, αλλά σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο σκελετός έχει τη δύναμη να προλέγει το μέλλον και λέει ότι η πόλη θα «υποφέρει αν το ρολόι παραμείνει χαλασμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Νομίζω ότι είναι αρκετά ενθαρρυντικό για να κρατήσουν το ρολόι σε λειτουργία! Δεν θα θέλαμε να υποφέρει η όμορφη Πράγα!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις