10 άλυτα αρχαιολογικά μυστήρια που πρέπει να γνωρίζετε (Μέρος 2)
Το παρελθόν μπορεί να είναι μυστηριώδες, αλλά η αρχαιολογία μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε καλύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα αρχαιολογικά μυστήρια
ΚΟΣΜΟΣ. Η αρχαιολογία είναι ένας κλάδος που μας βοηθά να μάθουμε για τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν πριν από πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η λεηλασία, η υποβάθμιση, οι βανδαλισμοί και η παραμέληση, μπορούν να μετατρέψουν ακόμη και τον πιο πολλά υποσχόμενο αρχαιολογικό χώρο σε ένα πάζλ με πολλά κομμάτια που λείπουν. Και χωρίς τις φωνές των ανθρώπων του παρελθόντος να μας καθοδηγούν, πολλά από τα αρχαιολογικά μνημεία παραμένουν άλυτα.
Η αρχαιολογία αποκαλύπτει τα υλικά κατάλοιπα προηγούμενων ζωών, εκθέτοντας ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Οι κολοσσιαίες πυραμίδες της Αιγύπτου είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση της εφευρετικότητας και της τεχνογνωσίας των αρχαίων Αιγυπτίων και συγκινούμαστε όταν βλέπουμε την τέφρα των πολιτών της Πομπηίας που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.
Όταν ο Χάουαρντ Κάρτερ αποκάλυψε τον χρυσή μάσκα και τα κοσμήματα του τάφου του Τουταγχαμών, μας έδειξε πόσο θεαματικά, προσοδοφόρα και κατατοπιστικά θα μπορούσαν να είναι ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα. Δυστυχώς, πολλοί υπέροχοι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα μυστικά τους.
1. Γιατί τα σημάδια στην πέτρα Cochno (Cochno Stone) θεωρούνται ένα αρχαιολογικό μυστήριο;
Μια μεγάλη πλάκα ιζηματογενούς πετρώματος όπου βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες των λόφων Kilpatrick της Σκωτίας. Περιβάλλεται από τις παγίδες της σύγχρονης ζωής: πυλώνες, ένα κοντινό συγκρότημα κατοικιών και εναέρια καλώδια ρεύματος. Μπορείτε να τη διακρίνετε από την υπόλοιπη βραχώδη περιοχή λόγο του ότι έχουν μια σειρά από εγχάρακτα σημάδια. Κύπελλα και δακτύλιοι είναι χαραγμένα στον σκληρό βράχο κατά τους προϊστορικούς χρόνους, λίγο καιρό πριν από την άφιξη του Καίσαρα τον πρώτο αιώνα π.Χ. και τη ρωμαϊκή κατοχή που άρχισε έναν αιώνα αργότερα.
Σήμερα, είναι γνωστή ως η πέτρα Cochno. Το όνομα προέρχεται από τη γαλλική λέξη που σημαίνει «μικρά φλιτζάνια». Μια περιγραφή ορισμένων από τα σύμβολα που εμφανίζονται στην πέτρα. Δεν είναι μοναδικό, υπάρχουν τουλάχιστον 17 άλλοι λαξευμένοι βράχοι στην περιοχή, αλλά η πέτρα Cochno είναι η μεγαλύτερη και έχει μακράν τα περισσότερα σκαλίσματα.
Η πέτρα Cochno καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον αιδεσιμότατο Τζέιμς Χάρβεϊ το 1885 όταν σκιαγράφησε ένα τμήμα της προεξοχής και των σημάνσεών της. Αφαίρεσε επίσης την βλάστηση για να αποκαλύψει περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα πέτρας, αλλά μεγάλο μέρος της ήταν ακόμα κρυμμένο κάτω από το φυτικό έδαφος.
Λιγότερο απο δέκα χρόνια μετά, ο John Bruce και ο καλλιτέχνης WA Donnelley έφτιαξαν το πρώτο σκίτσο της πέτρας και των σημάνσεών της με το χέρι. Έγινε επίσης και σε γύψο, αλλά η τρέχουσα θέση του είναι άγνωστη. Τις επόμενες δεκαετίες, η πέτρα απέκτησε κάποια αρχαιολογική φήμη, αλλά μόνο όταν ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος ονόματι Ludovic McLellan Mann έδειξε ενδιαφέρον ότι η πέτρα Cochno θεωρούνταν ένα σημαντικό τεχνούργημα της προϊστορίας της Σκωτίας έγινε γνωστή.
Δυστυχώς, ο Mann είδε επίσης την Cochno Stone ως το εισιτήριό του για τη φήμη. Το 1937, γέμισε κάθε μοτίβο και σκάλισμα με λευκή, κίτρινη, μπλε, πράσινη και κόκκινη μπογιά. Σήμερα, τέτοιοι βανδαλισμοί θα οδηγούσαν σε ποινική δίωξη, αλλά οι ενέργειες του Mann έμειναν ατιμώρητες. Πρότεινε, χωρίς στοιχεία, ότι τα γλυπτά απεικόνιζαν ορισμένα αβάσιμα κοσμολογικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της «ήττας του τέρατος που προκαλεί την έκλειψη».
Ανέδειξε την πέτρα στην ευρύτερη κοινότητα, οι περισσότεροι από τους οποίους ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη ζημιά στην πέτρα εάν δεν προστατευόταν. Χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια, αλλά το Συμβούλιο Αρχαίων Μνημείων αποφάσισε να θάψει ξανά την πέτρα Concho για τη δική της προστασία, κυρίως επειδή οι βάνδαλοι είχαν αρχίσει να κάνουν γκράφιτι στον βράχο. Η πέτρα σύντομα έπεσε στην αφάνεια, αλλά χάρη στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2016, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αφαιρέσουν το φυτικό έδαφος, να καθαρίσουν την επιφάνεια της πέτρας με νερό υψηλής πίεσης και να καταγράψουν τα σκαλίσματα. Έχουν χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό σύγχρονων αρχαιολογικών τεχνικών, όπως ακριβή σάρωση με λέιζερ και φωτογραμμετρία, καθώς και παραδοσιακή φωτογραφία, λεπτομερείς σημειώσεις και σκίτσα με το χέρι.
Το νόημα (ή οι έννοιες) των γλυπτών στην Cochno Stone παραμένουν ένα αρχαιολογικό μυστήριο. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται σύγχρονες αρχαιολογικές τεχνικές ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του γύρω τοπίου, τις χρονολογίες της βραχογραφικής τέχνης και τον συνδεδεμένο υλικό πολιτισμό, το ξεκλείδωμα των μυστηρίων της πέτρας Cochno μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο.
2. Τι υπάρχει μέσα στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;
Το 1974, οι αγρότες Yang Yhifa, τα πέντε αδέρφια του και ο γείτονάς του Wang Puzhi έσκαβαν ένα πηγάδι κοντά στο χωριό Xiyang, περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Xi'an. Δεν είχε βρέξει εδώ και μήνες και ήλπιζαν να βρουν μια δεξαμενή με το τόσο απαραίτητο νερό. Αυτό που ανακάλυψαν αντ 'αυτού ήταν ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Κίνας, το Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα Τσίν της Κίνας, κοινώς γνωστών ως οι «στρατός από τερακότα» (Πήλινος στρατός).
Οι αγρότες έσκαβαν μόλις 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ στο όρος Λι. Σε βάθος περίπου 15 μέτρων, βρήκαν μια μικρή χάλκινη αιχμή βέλους και ένα γλυπτό από τερακότα με ανθρώπινο κεφάλι. Οι εκτεταμένες ανασκαφές αποκάλυψαν ότι τα τεχνουργήματα ήταν μέρος μιας τεράστιας υπόγειας νεκρόπολης μεγέθους περίπου 56,25 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το επίκεντρο είναι ο τάφος του ίδιου του Qin Shi Huang, του πρώτου αυτοκράτορα μιας ενοποιημένης Κίνας και ιδρυτή της δυναστείας Qin που διήρκεσε από το 221 έως το 206 π.Χ. Οι πολεμιστές, που στέκονταν σε προσοχή σε σχηματισμό μάχης και είναι πολύ πιθανό να εγκαταστάθηκαν γύρω από τον τάφο για να προστατεύσουν τον Αυτοκράτορά τους στη μετά θάνατον ζωή.
Μεγάλο μέρος της νεκρόπολης έχει ανασκαφεί για να αποκαλυφθούν περίπλοκα διαμορφωμένοι πολεμιστές, ο καθένας με μοναδικό πρόσωπο και ρούχα, εκατοντάδες άλογα από τερακότα, χάλκινα άρματα και μια σειρά από όπλα. Αυτό που δεν έχει ανασκαφεί είναι ο ίδιος ο τάφος του αυτοκράτορα Qin Shi Huang. Σώζεται, σε ύψος 51,3 μέτρων, ο ορθογώνιος τάφος με διπλά τοιχώματα είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Κίνα. Και παραμένει κλειστός, με αεροστεγή σφράγιση για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα αντικείμενα και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μέσα.
Η ανασκαφή, σε γενικές γραμμές, μπορεί να είναι μια καταστροφική διαδικασία και εάν ο τάφος ανασκαφεί, το μαγευτικό τοπίο του Μαυσωλείου Qin θα αλλοιωθεί για πάντα. Η μελλοντική τεχνολογία μπορεί να είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των αντικειμένων, αλλά, προς το παρόν, ο τάφος παραμένει κλειστός και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για το άνοιγμα του. Μέχρι τότε, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι κρύβεται μέσα μας.
3. Ποιος ήταν ο σκοπός της πεδιάδας με τα βάζα του Λάος;
Μπορείτε να βρείτε την Πεδιάδα των Βάζων σε ένα επίπεδο, χορταριασμένο οροπέδιο στην επαρχία Xieng Khoaung στο ανώτερο βόρειο Λάος. Είναι ένα μοναδικό τοπίο που είναι γεμάτο με περισσότερες από 2.100 μεγάλες και σωληνοειδείς πέτρινες κατασκευές. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος τα έχτισε, ή γιατί, και μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πότε τοποθετήθηκαν στην πεδιάδα.
Τα ίδια τα βάζα είναι τεράστια, ύψους έως 2,5 μέτρα και βάρους περίπου 30 τόνων το καθένα, και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο είδος νεκρικής ταφής. Το γνωρίζουμε αυτό επειδή ανθρώπινα υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, είναι θαμμένα γύρω από μερικά από τα βάζα. Το Plain of Jars είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επειδή παρουσιάζει την τεχνολογική τεχνογνωσία ενός άγνωστου πλέον πολιτισμού της νοτιοανατολικής Ασίας, που διατηρείται εντυπωσιακά στην αρχική του θέση.
Για πολύ καιρό, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αυτά τα μυστηριώδη πέτρινα πιθάρια χρησιμοποιούνταν σε όλη την Εποχή του Σιδήρου, μεταξύ 1.200 και 200 π.Χ. Νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Τμήμα Κληρονομιάς, το Υπουργείο Πληροφοριών, Πολιτισμού και Τουρισμού στο Λάος διαπίστωσε ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Optically Stimulated Luminescence (OSL), ανακάλυψαν ότι τα βάζα ήταν στη θέση τους ήδη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., δηλαδή περίπου το 2.000 π.Χ. Με βάση τον πιο πρόσφατο χρόνο που εκτέθηκαν στο φως, το OSL μπορεί να χρονολογήσει τα ιζήματα κάτω από τα βάζα, καθιστώντας δυνατό να προσδιοριστεί πότε τοποθετήθηκαν στην τρέχουσα θέση τους.
Από το 2016, οι συνεχείς ανασκαφές αποκάλυψαν σιγά σιγά τα μυστικά των βάζων. Περισσότερα ανθρώπινα λείψανα έχουν βρεθεί θαμμένα κοντά στα βάζα, τα οποία φαίνεται να αποτελούν επιφανειακά δείκτες για υπόγειες ταφές. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλα κεραμικά βάζα που περιέχουν υπολείμματα ανθρώπινων βρεφών και μικρών παιδιών. Ωστόσο, η χρονολόγηση των σκελετών με ραδιενεργό άνθρακα και του συναφούς ξυλάνθρακα αποκαλύπτει ότι θάφτηκαν κάποια στιγμή μεταξύ του 9ου-13ου αιώνα, πολύ αργότερα από την τοποθέτηση των πέτρινων πιθαριών.
Στην αινιγματική εικόνα προστίθεται η παρουσία τριών διαφορετικών τύπων ταφών στον χώρο. Το πρώτο αποτελείται από έναν ολόκληρο σκελετό, ο δεύτερος είναι μια συλλογή θαμμένων οστών και ο τρίτος είναι μια ταφή σε ένα μικρό κεραμικό αγγείο.
Το ερώτημα παραμένει, γιατί τα θαμμένα λείψανα είναι τόσο νεότερα από τις ίδιες τις πέτρες; Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν να ανασκάπτουν τον χώρο για να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν εάν διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα βάζα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ίσως θα μπορέσουν να προσδιορίσουν αν αυτοί που έθαβαν τους ανθρώπους κάτω από τα πιθάρια ήταν απόγονοι των αρχικών πιθοποιών.
4. Σε τι χρησίμευαν τα ρωμαϊκά Δωδεκάεδρα;
Το ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, επίσης ευρέως γνωστό ως Γαλλο-Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, είναι ένα περίεργο αντικείμενο που χρονολογείται μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ. Ονομάστηκαν από τις 12 κανονικές όψεις του πενταγώνου και τα προεξέχοντα σφαιροειδή, είναι χυτευμένα από κράμα χαλκού και έχουν μια οπή σε κάθε όψη που συνδέεται με ένα κοίλο κέντρο. Τα περισσότερα από τα πάνω από 100 που έχουν βρεθεί κυμαίνονται σε μέγεθος από τέσσερα έως 11 εκατοστά πλάτος. Ανασύρθηκαν από τη σύγχρονη Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Ουαλία.
Περιέργως, δεν υπάρχουν σύγχρονες καταγραφές των ρωμαϊκών δωδεκάεδρων από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, μερικά βρέθηκαν ως μέρος θησαυρών νομισμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν αντικείμενα αξίας. Τα περισσότερα ανασκάφηκαν από βορειοδυτικές επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που ήταν εμποτισμένες με κελτικές παραδόσεις, αλλά από ποικίλα περιβάλλοντα, όπως στρατιωτικά στρατόπεδα, θέατρα, ναούς, σπίτια και τάφους.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα ρωμαϊκά δωδεκάεδρα. Ίσως ήταν επιστημονικά όργανα που βοήθησαν στην εκτίμηση των αποστάσεων ή του μεγέθους των αντικειμένων μακριά. Μπορεί ακόμη και να έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στον υπολογισμό της καλύτερης εποχής του χρόνου για τη σπορά σιτηρών.
Εκεί υπήρξαν επίσης πιο φανταχτερές - και πολύ λιγότερο πειστικές - προτάσεις. Για παράδειγμα, ότι ήταν διακοσμητικά κηροπήγια, κεφάλια σκήπτρου, θρησκευτικά αντικείμενα, ένα είδος ζαριών ή ακόμη και ένα όργανο μαντείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του μέλλοντος.
Το 1982, ένα διακοσμημένο ρωμαϊκό δωδεκάεδρο ανασκάφηκε από τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στον καθεδρικό ναό του Saint-Pierre στη Γενεύη. Χαραγμένα με τα ονόματα του ζωδιακού κύκλου, δίνει βάρος στη θεωρία ότι μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί στην αστρονομία ή την αστρολογία.
5. Γιατί τα συμπλεκόμενα τείχη του Pumapunku είναι ένα αρχαιολογικό μυστήριο;
Η εντυπωσιακή πέτρινη βεράντα του Pumapunku βρίσκεται στην καρδιά του Tiwanaku (Tiahuanaco στα ισπανικά), ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στη Βολιβία. Είναι ένα μνημειακό συγκρότημα μήκους σχεδόν 500 μέτρων κατά μήκος του άξονά του Βορρά-Νότου. Μπορείτε να το βρείτε περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Λα Παζ και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι κατοικήθηκε μεταξύ 500 και 950 μ.Χ. Αυτό το τοποθετεί σταθερά στην προκολομβιανή εποχή της ιστορίας της Νότιας Αμερικής.
Το Pumapunku είναι μια θαυμάσια τοποθεσία επειδή είναι μια τεράστια ολοκληρωμένη ένωση που αποτελείται από πέτρινες πλατφόρμες, πλατείες, ράμπες, κτίρια, αυλές και σκάλες. Η αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε με έναν συγκεκριμένο σκοπό: να καθοδηγήσει τους περιπατητές στον χώρο όπου μπορούσαν να δουν τις τελετουργικά σημαντικές εικόνες και σύμβολα που ήταν σκαλισμένα στους τοίχους.
Αυτό που κάνει το Pumapunku αρχαιολογικό μυστήριο είναι η φύση της αρχιτεκτονικής του. Είναι ένα περίπλοκο αλλά ημιτελές συγκρότημα από πόρτες, πύλες και παράθυρα και όλα είναι λαξευμένα από μεμονωμένα τετράγωνα. Η δεξιοτεχνία της τοιχοποιίας είναι απαράμιλλη στις προκολομβιανές τοποθεσίες, επειδή οι τοίχοι συναρμολογούνται χρησιμοποιώντας συμπλεγμένες πέτρες που ταιριάζουν μεταξύ τους όπως τα κομμάτια ενός παζλ.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς της αρχιτεκτονικής Jean-Pierre και Stella Nair, οι οποίοι μελέτησαν τα ερείπια στη δεκαετία του 1990, «οι αιχμηρές και ακριβείς γωνίες 90o που παρατηρήθηκαν σε διάφορα διακοσμητικά μοτίβα πιθανότατα δεν ήταν κατασκευασμένες με σφυρόπετρες. Ανεξάρτητα από το πόσο λεπτό είναι το σημείο του σφυρολίθου, δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει τις ευκρινείς ορθές εσωτερικές γωνίες που φαίνονται στην λιθοδομή Tiahuanaco… Τα εργαλεία κατασκευής των Tiahuanacan, με ίσως την πιθανή εξαίρεση των σφυρόπετρων, παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα και δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί».
Δυστυχώς, οι προσπάθειες μελέτης της αρχιτεκτονικής Pumapunku είναι δύσκολες επειδή η τοποθεσία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από κυνηγούς θησαυρών και από αυτούς που το χρησιμοποίησαν ως βολικό λατομείο για σύγχρονα κτίρια και κατασκευή σιδηροδρόμων.
Παρόλα αυτά, αρχαιολόγοι όπως ο Alexei Vranich υιοθετούν σύγχρονες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη ανακατασκευή για να μάθουν περισσότερα για τα αποσπασματικά κατάλοιπα. Ας ελπίσουμε ότι η δουλειά τους θα συνεχίσει να αποκαλύπτει περισσότερα για τους παράξενους αλλά θεαματικούς τοίχους του Pumapunku.
6. Γιατί η τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια του κόσμου;
Το έτος είναι 323 π.Χ. και ο Μέγας Αλέξανδρος της Μακεδονίας είναι μόλις 32 ετών και στο απόγειο των δυνάμεών του. Ενώ αναπαυόταν στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στη Βαβυλώνα, αρρωσταίνει πολύ μετά από ένα έντονο εορταστικό ποτό. Μετά από περίπου 11 ημέρες αδιάγνωστης αδυναμίας και απώλειας των αισθήσεων, ο Αλέξανδρος πεθαίνει. Ήταν ένας άδοξος θάνατος για έναν τόσο περίφημο και σκληραγωγημένο ηγέτη.
Τα λείψανα του Αλέξανδρου δεν αφέθηκαν να ξεκουραστούν. Αφού ασφάλισαν το σώμα του σε μια χρυσή σαρκοφάγο και φέρετρο, οι στρατηγοί και οι φίλοι του οργάνωσαν μια κολοσσιαία πομπή για να πάρουν το σώμα του Αλέξανδρου πίσω στο σπίτι για να ταφούν στη Μακεδονία. Αλλά τους έκαναν ενέδρα! Δεν ήταν μια εχθρική ομάδα επιδρομών, αλλά ένας δικός τους, ένας στρατηγός του στρατού του Αλεξάνδρου ονόματι Πτολεμαίος, ο οποίος θα κυβερνούσε την Αίγυπτο ως Πτολεμαίος Α' Σώτερ.
Ο Πτολεμαίος άρπαξε το σώμα του Αλέξανδρου, το πήρε πίσω μαζί του στην Αίγυπτο και το έθαψε κάπου στην πόλη Μέμφις. Ο γιος του Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος το μετέφερε στην πόλη που πήρε το όνομά του, Αλεξάνδρεια, στις ακτές της Μεσογείου. Ο τάφος έγινε σύντομα τόπος προσκυνήματος, με διάσημους Ρωμαίους όπως ο Πομπήιος, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αύγουστος, ο Αδριανός και ο Καλιγούλας, να κάνουν μια στάση στο σημείο ενώ περιηγήθηκαν στην πόλη. Και εκεί, ο τάφος έμεινε ξεχασμένος για αιώνες πριν εξαφανιστεί. Η τελευταία φορά που αναφέρθηκε στην αρχαιότητα ήταν από τον Έλληνα ρήτορα Λιβάνιο το 390 μ.Χ.
Οι μελετητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα ιστορικά κείμενα αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τη θέση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μας έχουν δώσει αρκετές θεωρίες, και μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες παρουσιάζονται εδώ.
Η Αλεξάνδρεια βυθίζεται αργά στη Μεσόγειο Θάλασσα με ρυθμό έως και 0,25 εκατοστά κάθε χρόνο. Ίσως, χάρη σε αυτή την καθίζηση, ο τάφος βυθίστηκε περαιτέρω κάτω από τη γη και στη συνέχεια θάφτηκε γρήγορα. Το 391 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος διακήρυξε ότι ο Χριστιανισμός ήταν η μόνη νόμιμη θρησκεία. Όλα τα σύμβολα του παγανισμού έγιναν βδέλυγμα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι ένας όχλος δικαίων και μανιασμένων Χριστιανών, άναυδος από τη λατρεία του τάφου του Αλεξάνδρου, τον κατέστρεψε σε μια έκρηξη πυρετωδών οργών. Υπάρχει προβάδισμα για αυτή τη θεωρία επειδή ο ναός της Αλεξάνδρειας του Serapis (το Serapeum) καταστράφηκε το 391 CE, πιθανότατα από χριστιανικό όχλο.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι το σώμα του Αλεξάνδρου, που παρερμηνεύεται με αυτό του Χριστιανού μάρτυρα Αγίου Μάρκου, αρπάχτηκε από τον τάφο του και εκκρίθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα στη Βενετία, όπου θάφτηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Αν αληθεύει, αυτή θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας που έχει καταγραφεί!
Έχουν γίνει πάνω από 140 επίσημα εγκεκριμένες ανασκαφές για την εύρεση του τάφου, καμία από τις οποίες δεν πέτυχε. Με τις τεχνολογικές προόδους όπως το ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος, ποιος θα πει ότι η επόμενη ανασκαφή δεν θα είναι και η τυχερή, λύνοντας ένα από τα πιο συναρπαστικά αρχαιολογικά μυστήρια του κόσμου;
7. Γιατί δεν έχει μεταφραστεί το Κρητικό Μινωικό Γραμμικό Σενάριο;
Το 1886, ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς, ειδικός στους πολιτισμούς του Αιγαίου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, άρχισε να συλλέγει θραύσματα κεραμικής στην Κρήτη που καλύπτονταν από ένα μυστηριώδες γραπτό σενάριο. Δεν ήξερε ότι θα παρέμεναν αποκρυπτογραφημένα σχεδόν 150 χρόνια αργότερα.
Με περισσότερα παραδείγματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του στο Ανάκτορο της Κνωσού που ξεκίνησαν το 1899, ο Έβανς διαπίστωσε ότι η γραφή ήταν μέρος ενός γραμμικού συστήματος γραφής – σε αντίθεση με τα εικονογραφικά ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου ή τα σφηνοειδή κείμενα της Μεσοποταμίας – που συνδέονται με το Μινωικό πολιτισμό που άκμασε στην Κρήτη μεταξύ 1800 και 1450 περίπου π.Χ. Στη μινωική χρονολογία, αυτό ήταν μεταξύ της Μεσομινωικής ΙΙΑ και της Υστερομινωικής ΙΒ.
Ο Έβανς ανακάλυψε επίσης μια άλλη γραφή που ονόμασε Γραμμική Β, η οποία αποκρυπτογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και αποδείχθηκε ότι ήταν μια πρώιμη μορφή της ελληνικής που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή της μυκηναϊκής γλώσσας.
Οι αρχαίες γλώσσες είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γραπτών κειμένων που δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί, συμπεριλαμβανομένης της γραφής Harappan του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού στη Νοτιοανατολική Ασία, της γραφής των Ολμέκων του πολιτισμού των Ολμέκων στη Μεσοαμερική και των γλυφών Rongorongo του Rapa-Nui (Νησί του Πάσχα) στον Ειρηνικό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Λόγο έλλειψης μετάφρασης της γραφής της Γραμμικής Α και με βάση τις συγκρίσεις με τη μεταγενέστερη Γραμμική Γραφή Β, η οποία εμφανίστηκε στα αρχαιολογικά αρχεία κάπου γύρω στο 1400 π.Χ., τα κείμενα είναι πιθανώς λογιστικά στοιχεία και άλλα αρχεία για τη διατήρηση πληροφοριών. Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μινωικά ανάκτορα στην Κρήτη πιθανότατα λειτουργούσαν ως κέντρα αποθήκευσης και αναδιανομής τροφίμων όπως το κριθάρι και το σιτάρι.
Πρόσφατη έρευνα από τον Δρ. Ester Salgarella στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ χρησιμοποίησε γλωσσολογικές μελέτες, αρχαιολογία και παλαιογραφία για να αναπτύξει μια διαδικτυακή βάση δεδομένων για τα σημάδια Γραμμικής Α που ονομάζεται SigLA -The Signs of Linear A: a Paleographic Database.
Με τη δυνατότητα αναζήτησης μιας διαδικτυακής βάσης δεδομένων που αυτή τη στιγμή απαριθμεί 300 σημάδια, 400 χειρόγραφες επιγραφές και περισσότερες από 3.000 μεμονωμένες πινακίδες, ο Δρ. Salgarella ανακάλυψε ότι η σύνδεση μεταξύ των σεναρίων για τη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β είναι πιο λεπτή από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως και ότι τμήματα της προγενέστερης γραφής προσαρμόστηκαν από τους Έλληνες στη Γραμμική Β γραφή.
Με το έργο τους και την επεξεργαστική ισχύ των σύγχρονων υπολογιστών, οι μελετητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση ενός από τα διαρκή αρχαιολογικά μυστήρια του αρχαίου κόσμου και στο ξεκλείδωμα του γραπτού λόγου του αρχαίου μινωικού πολιτισμού.
8. Γιατί δημιουργήθηκαν οι περουβιανές γραμμές Nazca;
Οι Γραμμές Nazca είναι μια συλλογή από τεράστια γεωγλυφικά διάσπαρτα σε όλη την έρημο Nazca του νότιου Περού. Δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους της κουλτούρας της Nazca μεταξύ 400 π.Χ. και 500 μ.Χ., οι οποίοι αποκάλυψαν ένα στρώμα από διακριτικό κιτρινογκρίζο χώμα μετακινώντας μεγάλες πέτρες και μικρά βότσαλα διάσπαρτα σε όλο το τοπίο της ερήμου.
Υπάρχουν πάνω από 800 ευθείες γραμμές, 300 γεωμετρικές φιγούρες και 70 θεαματικά σχέδια ζώων και φυτών (βιόμορφα) που συνθέτουν το σώμα των Γραμμών Nazca. Επειδή τα περισσότερα είναι τεράστια –μήκους μεταξύ 400 και 1.100 μέτρων– ο καλύτερος τρόπος για να τα δείτε είναι από ψηλά, περίπου 500 μέτρα στον αέρα.
Τα γεωγλυφικά είναι εντυπωσιακά στη λεπτομέρεια και την καλλιτεχνία τους. Οι πιο αναγνωρίσιμες είναι σαφείς αναπαραστάσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένης μιας αράχνης, ενός πιθήκου με λοξή ουρά, του κολιμπρί, του κόνδορα, του πελεκάνου, της σαύρας και της φάλαινας.
Από την εκ νέου ανακάλυψή τους από τον Περουβιανό αρχαιολόγο Toribio Mejia Xesspe, ο οποίος τους εντόπισε ενώ περπατούσαν σε έναν λόφο το 1927, επιστήμονες, αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν συζητήσει γιατί δημιουργήθηκαν οι Γραμμές Nazca.
Ένας από τους πρώτους θεωρητικούς ήταν ο Paul Kosok, ο πρώτος μελετητής που τους είδε από τον αέρα. Αρχικά πρότεινε ότι ήταν μέρος ενός αρχαίου συστήματος άρδευσης. Μαζί με τον Richard Schaedel και τη Maria Reiche, ο Kosok αργότερα πρότεινε ότι οι γραμμές μπορεί ακόμη και να ήταν μέρος αστρονομικών χαρακτηριστικών, όπως ένα παρατηρητήριο ή αστρικός χάρτης. Νόμιζαν ότι οι γραμμές έδειχναν σημεία στον ορίζοντα όπου ο ήλιος και άλλα ουράνια σώματα ανέτειλαν ή έδυαν κατά τη διάρκεια των ηλιοστασίου. Ωστόσο, οι αρχαιοαστρονόμοι Gerald Hawkins και Anthony Aveni προτείνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία και επομένως δεν υποστηρίζεται ευρέως.
Ο Johan Reinhard πρότεινε μια από τις πιο δημοφιλείς τρέχουσες θεωρίες: ότι οι άνθρωποι της Nazca δημιούργησαν τις γραμμές ως τελετουργικά μονοπάτια για να τους οδηγήσουν σε ιερούς χώρους όπου μπορούσαν να παρακαλέσουν τους θεούς για περισσότερο νερό και γόνιμες καλλιέργειες.
Το 2011, μια ιαπωνική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yamagata ανακάλυψε δύο μικρές φιγούρες. Ήταν το αποκορύφωμα πέντε ετών επιτόπιας εργασίας που αποκάλυψε 100 νέα γεωγλυφικά. Μόλις το 2019, και με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούσαν να σαρώσουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από παλαιότερες έρευνες και να βρουν γεωγλυφικά που δεν είχαν αναγνωρίσει προηγουμένως.
Με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία των drone και την υπολογιστική ισχύ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούν περισσότερα γεωγλυφικά Nazca. Και μαζί τους, ίσως περισσότερα που θα επιτρέψουν στους αρχαιολόγους να αποδείξουν οριστικά γιατί τα δημιούργησαν οι άνθρωποι της Nazca.
9. Γιατί οι άνθρωποι του Diquís χάραξαν τις πέτρινες σφαίρες της Κόστα Ρίκα;
Υπάρχουν πάνω από 300 πετρόσφαιρες (πέτρινες μπάλες) στο Δέλτα του Ντικί και στο Ντελ Κάνο στη νότια Κόστα Ρίκα. Γνωστά από τους ντόπιους ως Bolas de Piedra, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό Diquís που άκμασε στην Κόστα Ρίκα μεταξύ 600 και 1500 περίπου μ.Χ. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 70 εκατοστά έως σχεδόν 2,57 μέτρα σε διάμετρο και υπολογίζεται ότι ζυγίζουν έως και 16 τόνους.
Οι περισσότερες από τις πέτρες είναι λαξευμένες με ακρίβεια από τον πυριγενή (ηφαιστειακό) βράχο γνωστό ως γάβρο, μια χονδροειδή εκδοχή του βασάλτη. Υπάρχουν επίσης πάνω από 20 σκαλισμένα από τις πιο μαλακές μορφές ασβεστόλιθου και ψαμμίτη.
Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι στην Κόστα Ρίκα έχουν υποφέρει από λεηλασίες αιώνων, αλλά οι πέτρινες σφαίρες σώθηκαν χάρη στα παχιά στρώματα βαρέων ιζημάτων που τα κράτησαν καλυμμένα και κρυμμένα για εκατοντάδες χρόνια. Ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1930 όταν η United Fruit Company εκκαθάρισε μεγάλες εκτάσεις γης για φυτείες μπανάνας στη νότια Κόστα Ρίκα. Είναι πλέον στον κατάλογο της UNESCO με Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μέρος των Προκολομβιανών Αρχιοικισμών με Πέτρινες Σφαίρες του Ντίκι.
Σύμφωνα με τον John Hoopes, διευθυντή του προγράμματος Global Indigenous Nations Studies στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, «Οι άνθρωποι που τα έφτιαξαν δεν άφησαν κανένα γραπτό αρχείο. Αφηνόμαστε στα αρχαιολογικά δεδομένα για να προσπαθήσουμε να ανακατασκευάσουμε το πλαίσιο. Ο πολιτισμός των ανθρώπων που τα έφτιαξαν εξαφανίστηκε λίγο μετά την ισπανική κατάκτηση. Έτσι, δεν υπάρχουν μύθοι ή θρύλοι ή άλλες ιστορίες που λέγονται από τους ιθαγενείς της Κόστα Ρίκα σχετικά με το γιατί έφτιαξαν αυτές τις σφαίρες».
Ο John είναι σίγουρος, ωστόσο, ότι δεν αντιπροσωπεύουν τα απομεινάρια μιας αρχαίας μάχης μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων για τον έλεγχο της Γης, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι άνθρωποι.
10. Γιατί το τείχος Khatt Shebib της Ιορδανίας είναι ένα από τα πιο διαρκή αρχαιολογικά μυστήρια;
Το Khatt Shebib (το τείχος του Shebib) είναι ένας αρχαίος πέτρινος τοίχος που εκτείνεται σε πάνω από 150 χιλιόμετρα μέσα από το έντονο τοπίο της ερήμου της Ιορδανίας. Πιστεύεται ότι ξεκινά κοντά στο Wadi al-Hasa στην κεντρική Ιορδανία και διασχίζει τις πετρώδεις επιφάνειες και τους αμμώδεις λόφους προς το Ras An-Naqab στα νότια.
Αν και οι ντόπιοι γνώριζαν για το τείχος εδώ και αιώνες, ήρθε στη διεθνή προσοχή το 1948 όταν ο Βρετανός διπλωμάτης Sir Alec Kirkbride παρατήρησε τον τοίχο καθώς πετούσε πάνω από το τοπίο. Σήμερα, διερευνάται από αρχαιολόγους της Aerial Archaeology στην Ιορδανία (AAJ). Ανακάλυψαν ότι εκτείνεται σε νοτιοδυτική προς βορειοανατολική κατεύθυνση και έχει διακλαδισμένα τοιχώματα σε όλο το μήκος του. Υπάρχουν επίσης περίπου 100 πύργοι με διάμετρο μεταξύ δύο και τεσσάρων μέτρων, οι οποίοι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήρια και μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να προστατευτούν από τον σκληρό ήλιο της ερήμου.
Ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Κένεντι λέει ότι η κεραμική που βρέθηκε κατά μήκος του τοίχου δείχνει ότι πιθανότατα χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ της περιόδου Ναμπαταίας (312 π.Χ. και 106 μ.Χ.) και της περιόδου των Ομαγιάδων (661-750 Κ.Χ.). Μπορεί να έχει κατασκευαστεί με εντολή τοπικής αρχής ή μη οργανωμένων κοινοτήτων.
Ο τοίχος χτίστηκε σε ύψος περίπου ενός μέτρου και πάχος περίπου μισού μέτρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σχεδιάστηκε ως αμυντικό φράγμα. Οι αρχαιολόγοι έχουν προτείνει ότι ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για κυνηγούς και ταξιδιώτες, μια κρυψώνα για να διευκολυνθεί το κυνήγι ή ίσως ακόμη και ένα γεωργικό εμπόδιο μεταξύ των σταθερών αγροτών και των νομάδων κυνηγών.
Ίσως το τείχος ήταν κάποιο είδος ορίου με σκοπό που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί; Με πιο εκτεταμένη επιτόπια εργασία, υπάρχει η πιθανότητα να λυθεί τελικά το μυστήριο.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις