Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας
200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ.
ΚΟΣΜΟΣ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας (World Day to Combat Desertification and Drought). Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.
Οι ξηρασίες σε όλες τις περιοχές γίνονται όλο και πιο συχνές και σφοδρές.
Η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων διακυβεύεται από την αύξηση των αμμοθυέλλων, των πυρκαγιών, των κατεστραμμένων καλλιεργειών, του εκτοπισμού και των συγκρούσεων.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων μπορεί να ζουν με ξηρασία. Η κλιματική αλλαγή φέρει μεγάλη ευθύνη, αλλά το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη γη μας. Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της υποβάθμισης της γης, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.
Μπορούμε και πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την καθοδική πορεία.
H διασφάλιση της παραγωγικότητας της γης και των εδαφών είναι ένας φθηνός, υπέρ των φτωχών τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και της ευημερίας των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου.
Στο Faux-Cap της Μαδαγασκάρης, οι αμμόλοφοι και οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν απειλή για τις καλλιέργειές τους. (UNDP Μαδαγασκάρη) Η ενδυνάμωση των γυναικών ως γαιοκτήμονες είναι επίσης μια αλλαγή παιχνιδιού για την αποκατάσταση της γης.
Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη γη με ένα μέρος των ποσών που δαπανώνται σήμερα σε επιζήμιες για το περιβάλλον επιδοτήσεις. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση της γης μπορεί να αποφέρει 30 φορές περισσότερο σε οφέλη.
Στην Αφρική, το Μεγάλο Πράσινο Τείχος του Σαχέλ έχει ήδη αποκαταστήσει εκατομμύρια εκτάρια γης και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, από το Ντακάρ μέχρι το Τζιμπουτί. Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα! Η φροντίδα της γης μας και της βιοποικιλότητας της μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να βοηθήσει στην επίτευξη όλων των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Ας δράσουμε τώρα για να θωρακίσουμε το μέλλον μας!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις