Παγκόσμια σκακιέρα: Κορυφαίος κινέζος αναλυτής συγκρίνει ΗΠΑ - Κίνα με Αθήνα - Σπάρτη!
Ο Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τσινγκουά, μιλά στη HuffPost Greece. Συγκρίνει ΗΠΑ - Κίνα με Αθήνα - Σπάρτη! Θα απαντήσει ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας;
ΚΟΣΜΟΣ. Για τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει, τα αφηγήματα γύρω από αυτήν, τη συνεργασία με τη Ρωσία και τις πιθανές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μιλά στη HuffPost Greece o Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τσινγκουά.
Ο Κώστας Μαυραγάνης γράφει μεταξύ άλλων ότι ο Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ, ο οποίος θα συμμετέχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς, παρουσιάζει μια σπάνια για τα δυτικά ΜΜΕ κινεζική οπτική όσον αφορά στις σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τη Δύση και το μέλλον τους, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ αλλά και την έκταση των σχέσεων με τη Ρωσία- τολμώντας παράλληλα να προβεί σε μια πρόβλεψη για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Οι άνθρωποι τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια συμφέροντα στην υλική ευημερία και την παραγωγική ευημερία (...) Απλά ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά, το οποίο στην ουσία απαιτεί συνεργασία και ανταγωνισμό ταυτόχρονα.»
HuffPost Greece: Είμαστε σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και είναι πολλοί αυτοί που προβλέπουν ένοπλη σύγκρουση τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας ως προς την Ταϊβάν, και έχει ζητήσει ταχύτερη στρατιωτική και τεχνολογική ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να γνωρίζετε τον όρο «Παγίδα του Θουκυδίδη». Θα μπορούσατε να τα σχολιάσετε αυτά; Θα έπρεπε να θεωρούμε εν τέλει αναπόφευκτη μια σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ;
Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ: H Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια παγκόσμια κοινότητα η οποία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν στην οποία ήταν η Αθήνα και η Σπάρτη, διαφορετική ακόμα και από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οι άνθρωποι τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια συμφέροντα στην υλική ευημερία και την παραγωγική ευημερία. Ακόμα και όταν επιδιώκουν περισσότερο ισχύ/ επιρροή, έχει να κάνει με την ισχύ σε αυτή την κοινή παγκόσμια οικονομία, όχι τη στρατιωτική ισχύ. Απλά ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά, το οποίο στην ουσία απαιτεί συνεργασία και ανταγωνισμό ταυτόχρονα.
Η Ταϊβάν είναι απλά μια ιστορική κληρονομιά. Δεν θα αποτελέσει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται, επειδή οι ΗΠΑ απλά θέλουν να χρησιμοποιούν αυτό το ευαίσθητο θέμα για να περιορίσουν και να προκαλέσουν την Κίνα, μα δεν θα θυσιάσουν και πολλά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν. Απλά δεν είναι βασικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Ο Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ θα πει ακόμα:
«Ο ανταγωνισμός (Κίνας-Δύσης) έχει να κάνει μάλλον με τις οικονομικές δυνατότητες και την τεχνολογική πρόοδο αντί για ιδεολογίες.»
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει «καθαρός» νικητής (μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας) από άποψης στρατιωτικής νίκης. Η σύγκρουση μάλλον θα επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης»
Στην τοποθέτηση και ανάλυση του Dr. Τανγκ Σιαογιάνγκ θα μπορούσε να απαντήσει ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας που κατέχει και την ιστορική αλλά και την οικονομική διάσταση, έννοια και σημασία των όρων, των εποχών και των δυνάμεων.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις