Πώς καταστράφηκε το μισό Κολοσσαίο;
Αναρωτηθήκατε ποτέ πού βρίσκεται το άλλο μισό κομμάτι του αμφιθεάτρου του Κολοσσαίο στη Ρώμη;
ΡΩΜΗ. Το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο μπορεί να είναι ουσιαστικά αθάνατο, αλλά το πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει το σκληρό αποτύπωμά του στην όψη του. Το σχεδόν 2.000 ετών αμφιθέατρο ήταν κάποτε σχεδόν διπλάσιο από ότι είναι σήμερα . Από τότε που οι πρώτοι μονομάχοι βρέθηκαν στο εσωτερικό του τους πρώτους αιώνες, το Κολοσσαίο έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές. Η Ρώμη - κάποτε η μεγαλύτερη στον κόσμο για την εποχή της - έχει καταρρεύσει περισσότερες από μία φορές.
Καταστροφικοί σεισμοί
Πριν εκατοντάδες χρόνια, ένας μεγάλος σεισμός, και μαζί με μεγάλο μέρος της Ρώμης, καταστράφηκε και το μισό Κολοσσαίο. Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, η κληρονομιά του είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει. Το 2016, η Ρώμη επλήγη από ισχυρό σεισμό, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Το 443 μ.Χ., ένας σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία — το ίδιο ρήγμα είχε προκαλέσει την πρώτη καταστροφή του Ρωμαϊκού Κολοσσαίου και του Θεάτρου του Πομπήιου σχεδόν έξι αιώνες πριν από αυτό.
Μέχρι το 443, το Αμφιθέατρο Φλαβιανών (όπως ονομαζόταν τότε το Κολοσσαίο, που πήρε το όνομα της δυναστείας των Φλαβιανών) υπήρχε ήδη για περισσότερο από τρεισήμισι αιώνες - πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε σωζόμενο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατασκευή ξεκίνησε το 70 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Βεσπασιανού, του οποίου οι στρατοί λεηλατούσαν την Ιερουσαλήμ. Ο Ρωμαϊκός Στρατός έφυγε με το χρυσό, το οποίο συντηρούσε το Κολοσσαίο. Πολλοί υποψιάζονται ότι οι Ρωμαίοι στη συνέχεια ανάγκασαν τους αιχμαλώτους τους, πρόσφατα σκλαβωμένους Εβραίους, να το χτίσουν. Πέτρινα συγκροτήματα και περιοχές μονομάχων κατασκευάστηκαν περικυκλώνοντας την περιοχή, η οποία σύντομα θα ήταν το κέντρο μιας ζωντανής μητρόπολης του πρώτου αιώνα. Ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός πέθανε το 79 μ.Χ. και το Αμφιθέατρο των Φλαβιανών ολοκληρώθηκε ως επί το πλείστον ένα χρόνο αργότερα υπό τη βασιλεία του γιου του Τίτου (αν και οι ανακαινίσεις συνεχίστηκαν για λίγο).
Από τη νύχτα των εγκαινίων του, το Κολοσσαίο πλημμύρισε από Ρωμαίους σχεδόν από όλες τις τάξεις. Οι ηγεμόνες τους «τάιζαν» με 9.000 εξωτικά ζώα, ελπίζοντας να αποφύγουν τις διψασμένες ορέξεις των ίδιων των θυμωμένων πληβείων. Η όρεξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για κατακτήσεις και αίμα δεν ήταν μυστική, και τώρα είχαν φτιάξει μια παιδική χαρά για τα πάθη τους.
Δεν θα αργούσε το Αμφιθέατρο των Φλαβίων να αισθανθεί την οργή των Ρωμαίων θεών. Το 217 μ.Χ., μια πυρκαγιά καταβρόχθισε τα πάνω στηθαία και μεγάλο μέρος του εσωτερικού. Οι επισκευές δεν θα ολοκληρωνόταν παρά έναν αιώνα αργότερα. Μέχρι τον πέμπτο αιώνα, η εποχή των μονομάχων είχε ως επί το πλείστον φτάσει στο τέλος της. Η αιματηρή εποχή των αρχαίων μονομάχων θα τελείωνε επίσημα το 404 μ.Χ. Σε μια ολοένα και πιο χριστιανική Ευρώπη, ο αυτοκράτορας Ονώριος είχε κλείσει τα σχολεία μονομάχων και στη συνέχεια απαγόρευσε εντελώς τις μάχες μονομάχων.
Όταν ένας σεισμός έπληξε τη Νότια Ιταλία το 443 μ.Χ., η εποχή μιας ακμάζουσας, εύρωστης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται σαν μια μακρινή κληρονομιά. Η Γη θα γινόταν ανήσυχη και το ίδιο ρήγμα που θα σκότωνε τους Ιταλούς το 2016 σκότωσε τους Ρωμαίους το 443. Ένα κομμάτι του εξωτερικού δακτυλίου του Κολοσσαίου κατέρρευσε. Ήταν η πρώτη μεγάλη κατάρρευση που θα «πλήγωνε» το αμφιθέατρο, αλλά δεν θα ήταν και η τελευταία.
Εισβολή και καταστροφή
Οι εισβολείς πήραν επίσης ένα κομμάτι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά ένα άλλο, μετά ένα άλλο. Το 449, οι Βησιγότθοι λεηλάτησαν τη Ρώμη. Το Κολοσσαίο που βρήκαν είχε ήδη μειωθεί. Η Ρώμη έπεσε το 472. Οι Μογγόλοι, οι Βησιγότθοι και άλλες φυλές είχαν καταπατήσει το έδαφος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για λίγο. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γνωστή για τις στρατιωτικές της κατακτήσεις, ξεπεράστηκε. Το Κολοσσαίο, και η ίδια η Ρώμη, λιγόστευαν.
Μετά την επίσημη πτώση της Ρώμης, οι άνθρωποι βίωναν δύσκολες στιγμές. Με λίγη δουλειά και μισθούς, άρχισαν να εξάγουν και να πουλούν κομμάτια ασβεστόλιθου από το αρχαίο Κολοσσαίο — φανταστείτε το ως ένα εγκαταλειμμένο ερειπωμένο κτίριο, όχι ως ένα εξέχον ορόσημο. Όσο περνούσε ο καιρός, το αμφιθέατρο ερημώθηκε περισσότερο.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες μετέτρεψαν τον αρχαίο χώρο του τσίρκου σε εκκλησία και νεκροταφείο. Οι σήραγγες από κάτω θα γίνονταν διαμερίσματα . Ήταν μια πρώτη εικόνα αλλαγής για το τι θα έφερνε η Πρώιμη Μεσαιωνική Εποχή.
Το τελευταίο χτύπημα
Τον 12ο αιώνα το πρώην Αμφιθέατρο Flavian έγινε το κάστρο της οικογένειας Frangipani. Το Κολοσσαίο σε αυτό το σημείο είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τα βουητά του 5ου αιώνα, τη φωτιά, τον μεγάλο σεισμό του 443, τους λιμοκτονούντες Ρωμαίους που προσπαθούσαν να επαναχρησιμοποιήσουν τον ασβεστόλιθο του και πάνω από χίλια χρόνια καταστροφών. Αλλά το 1349, θα «δεχόταν» τη μεγαλύτερη απώλεια μέχρι τώρα.
Ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τη νότια Ιταλία το 1349 και η νότια πλευρά της κατασκευής κατέρρευσε. Το Κολοσσαίο έμοιαζε τώρα περισσότερο με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η πέτρα που έπεσε από την κατάρρευση του σεισμού χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και μια σειρά από άλλα ρωμαϊκά ορόσημα. Τεχνικά, το άλλο μισό του Κολοσσαίου δεν λείπει καθόλου: είναι διάσπαρτο σε όλη τη Ρώμη, αποτελώντας μεγάλο μέρος της άλλης αρχιτεκτονικής. Για τους επόμενους αρκετούς αιώνες, το Κολοσσαίο θα συνέχιζε να λεηλατείται για την πέτρα του (τότε χρησιμοποιήθηκε για εξόρυξη). Ένα κίνημα για τη διατήρηση του Κολοσσαίου ξεκίνησε αρχικά ως συζήτηση μεταξύ των παπών του 17ου αιώνα, οι οποίοι πίστευαν ότι οι πρώτοι Χριστιανοί μπορεί να είχαν μαρτυρηθεί εκεί. Σύμφωνα με την Ιστορία, η αποκατάσταση του Κολοσσαίου δεν θα ξεκινήσει παρά τη δεκαετία του 1990. Στις αρχές του 21ου αιώνα, ονομάστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Σήμερα, το Κολοσσαίο είναι ένας καλά αναγνωρισμένος τουριστικός χώρος — καλά, τουλάχιστον τα μέρη του που έχουν απομείνει.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις