Ποιός έγραψε τη Βίβλο; Τι αποκαλύπτουν τα ιστορικά στοιχεία
Updated on:
Ποιος έγραψε τη Βίβλο σύμφωνα με τους μελετητές που εξέτασαν τα πραγματικά στοιχεία;
ΚΟΣΜΟΣ. Τα ιερά βιβλία έχουν εμβέλεια που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που μπορούν να επιτύχουν σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά έργα. Η Βίβλος είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο εκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βασίσει ολόκληρη τη ζωή τους.
Αλλά δεδομένης της τεράστιας εμβέλειας και της πολιτιστικής επιρροής της Βίβλου, είναι περίεργο το πόσο λίγα γνωρίζουμε πραγματικά για την προέλευση της Βίβλου. Με άλλα λόγια, ποιος έγραψε τη Βίβλο; Από όλα τα μυστήρια που περιβάλλουν τη Βίβλο, αυτό μπορεί να είναι το πιο συναρπαστικό.
Η συγγραφή κάποιων από των βιβλίων της Βίβλου έγινε υπό το καθαρό φως της ιστορίας και η συγγραφή τους δεν είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Άλλα βιβλία μπορούν να χρονολογηθούν με αξιοπιστία είτε από εσωτερικές ενδείξεις - όπως για παράδειγμα κανένα βιβλίο που γράφτηκε το 1700 δεν αναφέρει αεροπλάνα - και από το λογοτεχνικό τους ύφος, το οποίο αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Το θρησκευτικό δόγμα, φυσικά, υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Θεός είναι ο συγγραφέας ή τουλάχιστον η έμπνευση για το σύνολο της Βίβλου. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός «έγραψε» τη Βίβλο μέσω διαφόρων συγγραφέων μέσα σε μια σειρά χιλιετιών.
Όσο για τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ποιος έγραψε τη Βίβλο, αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία.
Τα πρώτα πέντε βιβλία
Σύμφωνα με το εβραϊκό και το χριστιανικό δόγμα, τα βιβλία Γένεση, Έξοδος, Λευιτικό, Αριθμοί και Δευτερονόμιο (τα πρώτα πέντε βιβλία της Βίβλου και το γενικό της Τορά) γράφτηκαν από τον Μωυσή περίπου το 1.300 π.Χ. Υπάρχουν όμως μερικά ζητήματα σε σχέση με αυτό, όπως η έλλειψη αποδείξεων ότι ο Μωυσής υπήρξε πράγματι ποτέ και το γεγονός ότι το τέλος του Δευτερονόμου περιγράφει τον «συγγραφέα» να πεθαίνει και να θάβεται.
Οι μελετητές έχουν αναπτύξει τη δική τους άποψη για το ποιος έγραψε τα πρώτα πέντε βιβλία της Βίβλου, κυρίως χρησιμοποιώντας εσωτερικές ενδείξεις και στυλ γραφής. Ακριβώς όπως οι αγγλόφωνοι μπορούν χονδρικά να χρονολογήσουν ένα βιβλίο που χρησιμοποιεί πολλά «σας» και «εσύ», οι μελετητές της Βίβλου μπορούν να αντιπαραβάλουν τα στυλ αυτών των πρώτων βιβλίων για να δημιουργήσουν προφίλ των διαφορετικών συγγραφέων.
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται λόγος για αυτούς τους συγγραφείς σαν να ήταν ένα μόνο άτομο, αλλά κάθε συγγραφέας θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι μια ολόκληρη σχολή ανθρώπων που γράφουν σε ένα μόνο ύφος. Αυτοί οι βιβλικοί «συγγραφείς» περιλαμβάνουν:
E: Το "E" σημαίνει Elohist, το όνομα που δόθηκε στον συγγραφέα ή στους συγγραφείς που αναφέρονταν στον Θεό ως "Elohim". Εκτός από την Έξοδο και λίγο από τους Αριθμούς, πιστεύεται ότι οι συγγραφείς «Ε» είναι αυτοί που έγραψαν την πρώτη αφήγηση δημιουργίας της Βίβλου στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι το «Ελοχίμ» είναι πληθυντικός, οπότε το πρώτο κεφάλαιο ανέφερε αρχικά ότι «Οι Θεοί δημιούργησαν τους ουρανούς και τη γη». Πιστεύεται ότι αυτό ακούγεται σε μια εποχή που ο πρωτο-ιουδαϊσμός ήταν πολυθεϊστικός, αν και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ήταν μια θρησκεία μιας θεότητας από το 900 π.Χ., όταν ο «Ε» θα ζούσε.
J: Ο "J" πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος συγγραφέας των πρώτων πέντε βιβλίων (μεγάλο μέρος της Γένεσης και μερικών της Εξόδου), συμπεριλαμβανομένης της αφήγησης για τη δημιουργία στο κεφάλαιο δύο της Γένεσης (το λεπτομερές εκείνο κείμενο όπου ο Αδάμ δημιουργήθηκε πρώτος και υπάρχει ένα φίδι). Αυτό το όνομα προέρχεται από το «Jahwe», τη γερμανική μετάφραση του «YHWH» ή «Yahweh», το όνομα που χρησιμοποίησε αυτός ο συγγραφέας για τον Θεό.
Κάποτε, ο J πίστευαν ότι έζησε κοντά στην εποχή του Ε, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Ορισμένες από τις λογοτεχνικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο J θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί μόνο κάποια στιγμή μετά το 600 π.Χ., κατά τη διάρκεια της εβραϊκής αιχμαλωσίας στη Βαβυλώνα.
Για παράδειγμα, η «Εύα» εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κείμενο του J όταν είναι φτιαγμένη από το πλευρό του Αδάμ. Το "Rib" είναι "ti" στα βαβυλωνιακά, και συνδέεται με τη θεά Tiamat, τη μητέρα θεότητα. Αρκετή βαβυλωνιακή μυθολογία και αστρολογία (συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων για τον Εωσφόρο, το Πρωινό Αστέρι) εισχώρησαν κρυφά στη Βίβλο με αυτόν τον τρόπο μέσω της αιχμαλωσίας.
P: Το "P" σημαίνει "Ιερατικό" και σχεδόν σίγουρα αναφέρεται σε μια ολόκληρη σχολή συγγραφέων που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν, στα τέλη του έκτου αιώνα π.Χ., αμέσως μετά το τέλος της αιχμαλωσίας στη Βαβυλωνία. Αυτοί οι συγγραφείς ουσιαστικά ανακάλυψαν εκ νέου τη θρησκεία των λαών τους από αποσπασματικά κείμενα που είχαν πλέον χαθεί.
Οι συγγραφείς συνέταξαν σχεδόν όλους τους διατροφικούς και άλλους νόμους κοσέρ, τόνισαν την αγιότητα του Σαββάτου, έγραψαν ατελείωτα για τον αδελφό του Μωυσή, τον Ααρών (τον πρώτο ιερέα στην εβραϊκή παράδοση) αποκλείοντας τον ίδιο τον Μωυσή.
Ο P φαίνεται να έγραψε μόνο μερικούς στίχους της Γένεσης και της Εξόδου, αλλά σχεδόν όλους τους Λευιτικούς και Αριθμούς. Οι συγγραφείς P διακρίνονται από τους άλλους συγγραφείς από τη χρήση πολλών αραμαϊκών λέξεων, κυρίως δανεισμένων στα εβραϊκά. Επιπλέον, μερικοί από τους κανόνες που αποδίδονται στον P είναι γνωστό ότι ήταν κοινοί μεταξύ των Χαλδαίων του σύγχρονου Ιράκ, τους οποίους οι Εβραίοι πρέπει να γνώριζαν κατά την εξορία τους στη Βαβυλώνα, υποδηλώνοντας ότι τα κείμενα P γράφτηκαν μετά από εκείνη την περίοδο.
Δ: Το «Δ» είναι για το «Δευτερονόμος», που σημαίνει: «άνθρωπος που έγραψε το Δευτερονόμιο». Το Δ επίσης, όπως και τα άλλα τέσσερα, αρχικά αποδόθηκε στον Μωυσή, αλλά αυτό ήταν δυνατό μόνο αν ο Μωυσής ήθελε να γράφει σε τρίτο πρόσωπο, μπορούσε να δει το μέλλον, χρησιμοποιούσε γλώσσα που κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε στην εποχή του και ήξερε πού θα ήταν ο τάφος (προφανώς, ο Μωυσής δεν ήταν αυτός).
Ο Δ παίρνει επίσης ελάχιστα παραμερίσματα για να υποδείξει πόσος χρόνος έχει περάσει μεταξύ των γεγονότων που περιγράφονται και του χρόνου που έγραψε γι' αυτά — «υπήρχαν Χαναναίοι στη γη τότε», «Το Ισραήλ δεν είχε έναν τόσο μεγάλο προφήτη (όπως ο Μωυσής) μέχρι σήμερα» — διαψεύδοντας για άλλη μια φορά κάθε ιδέα ότι ο Μωυσής ήταν αυτός που έγραψε τη Βίβλο με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Δευτερονόμιο στην πραγματικότητα γράφτηκε πολύ αργότερα. Το κείμενο ήρθε στο φως για πρώτη φορά το δέκατο έτος της βασιλείας του βασιλιά Ιωσία του Ιούδα, που ήταν περίπου το 640 π.Χ. Ο Βασιλιάς αποφάσισε να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ιούδα, έτσι έστειλε τον Ιερεμία στους Ασσύριους με αποστολή να φέρει στο σπίτι τους εναπομείναντες Εβραίους της διασποράς. Στη συνέχεια, διέταξε μια ανακαίνιση του Ναού του Σολομώντα, όπου υποτίθεται ότι βρέθηκε το Δευτερονόμιο κάτω από το πάτωμα — ή έτσι λέει η ιστορία του Ιωσία.
Υποτίθεται ότι είναι ένα βιβλίο του ίδιου του Μωυσή, αυτό το κείμενο ταίριαζε σχεδόν τέλεια με την πολιτιστική επανάσταση που οδηγούσε ο Josiah εκείνη την εποχή, υποδηλώνοντας ότι ο Josiah ενορχήστρωσε αυτή την «ανακάλυψη» για να εξυπηρετήσει τους δικούς του πολιτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.
Ιστορίες
Οι επόμενες απαντήσεις στο ερώτημα ποιος έγραψε τη Βίβλο προέρχονται από τα βιβλία του Ιησού του Ναυή, των Κριτών, του Σαμουήλ και των Βασιλέων , που γενικά πιστεύεται ότι γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της Βαβυλωνίας στα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της «ανακάλυψης» του Δευτερονόμου υπό τον Ιωσία περίπου το 640 π.Χ. και στα μέσα της βαβυλωνιακής αιχμαλωσίας κάπου γύρω στο 550 π.Χ. Είναι πιθανό μερικοί από τους νεότερους ιερείς που ζούσαν την εποχή του Ιωσία, να ήταν ακόμα ακόμα ζωντανοί όταν η Βαβυλώνα παρέσυρε ολόκληρη τη χώρα ως αιχμάλωτη.
Είτε ήταν αυτοί οι ιερείς της εποχής του Δευτερονόμιου είτε οι διάδοχοί τους που έγραψαν τον Ιησού του Ναυή, τους Κριτές, τον Σαμουήλ και τους Βασιλιάδες, αυτά τα κείμενα αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετικά μυθοποιημένη ιστορία του πρόσφατα αποκλεισμένου λαού τους χάρη στη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία.
Αυτή η ιστορία ανοίγει με τους Εβραίους να λαμβάνουν εντολή από τον Θεό να εγκαταλείψουν την αιγυπτιακή αιχμαλωσία τους και να κυριαρχήσουν απόλυτα στους Αγίους Τόπους.
Η επόμενη ενότητα καλύπτει την εποχή των μεγάλων προφητών, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν σε καθημερινή επαφή με τον Θεό και οι οποίοι ταπείνωναν συστηματικά τις θεότητες των Χαναναίων με κατορθώματα δύναμης και θαύματα.
Τέλος, τα δύο βιβλία των Βασιλέων καλύπτουν τη «Χρυσή Εποχή» του Ισραήλ, υπό τους βασιλείς Σαούλ, Δαβίδ και Σολομώντα, με επίκεντρο τον δέκατο αιώνα π.Χ.
Η πρόθεση των συγγραφέων εδώ δεν είναι δύσκολο να αναλυθεί: Σε όλα τα βιβλία των Βασιλιάδων, ο αναγνώστης δέχεται ατελείωτες προειδοποιήσεις να μην λατρεύει παράξενους θεούς ή να ακολουθεί τους τρόπους των ξένων — ιδιαίτερα σχετικό με μια χώρα χωρίς σαφή εθνική ταυτότητα.
Προφήτες
Τα επόμενα κείμενα που πρέπει να εξεταστούν κατά τη διερεύνηση του ποιος έγραψε τη Βίβλο είναι αυτά των βιβλικών προφητών, μιας εκλεκτικής ομάδας που ταξίδευε ως επί το πλείστον στις διάφορες εβραϊκές κοινότητες για να νουθετεί τους ανθρώπους και να καταραστεί και μερικές φορές να κηρύξει κηρύγματα για τις αδυναμίες όλων.
Μερικοί προφήτες έζησαν πολύ πριν από τη «Χρυσή Εποχή», ενώ άλλοι έκαναν το έργο τους κατά τη διάρκεια και μετά τη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Αργότερα, πολλά από τα βιβλία της Βίβλου που αποδίδονται σε αυτούς τους προφήτες γράφτηκαν σε μεγάλο βαθμό από άλλους και δημιουργήθηκαν στο επίπεδο των Μύθων του Αισώπου από ανθρώπους που ζούσαν αιώνες αφότου υποτίθεται ότι συνέβησαν τα γεγονότα στα βιβλία. Για παράδειγμα προφήτες όπως ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, και ο Ιεζεκιήλ.
Ο Ησαΐας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ και το βιβλίο της Βίβλου που του αποδίδεται συμφωνείται ότι γράφτηκε σε τρία μέρη: πρώιμο, μέσο και όψιμο.
Τα πρώιμα ή «πρωτο-» κείμενα του Ησαΐα μπορεί να γράφτηκαν κοντά στην εποχή που έζησε πραγματικά ο ίδιος ο άνθρωπος, γύρω στον όγδοο αιώνα π.Χ., περίπου την εποχή που οι Έλληνες πρωτοέγραφαν τις ιστορίες του Ομήρου. Αυτά τα γραπτά εκτείνονται από τα κεφάλαια ένα έως το 39, και είναι όλα καταδίκη και κρίση για τον αμαρτωλό Ισραήλ.
Όταν το Ισραήλ πράγματι έπεσε με τη Βαβυλωνιακή κατάκτηση και αιχμαλωσία, τα έργα που αποδίδονται στον Ησαΐα ξεσκονίστηκαν και επεκτάθηκαν σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως κεφάλαια 40-55 από τους ίδιους ανθρώπους που έγραψαν το Δευτερονόμιο και τα ιστορικά κείμενα. Αυτό το μέρος του βιβλίου είναι ειλικρινά οι κραυγές ενός αγανακτισμένου πατριώτη για το πώς όλοι οι άθλιοι, άγριοι ξένοι θα αναγκαστούν κάποια μέρα να πληρώσουν για ό,τι έχουν κάνει στο Ισραήλ. Αυτή η ενότητα είναι από όπου προέρχονται οι όροι «φωνή στην έρημο» και «σπαθιά σε άροτρα».
Τέλος, το τρίτο μέρος του βιβλίου του Ησαΐα γράφτηκε ξεκάθαρα μετά το τέλος της βαβυλωνιακής αιχμαλωσίας το 539 π.Χ., όταν οι εισβολείς Πέρσες επέτρεψαν στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το τμήμα του Ησαΐα είναι ένα αφιέρωμα στον Πέρση Κύρο τον Μέγα , ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο ίδιος ο Μεσσίας επειδή άφησε τους Εβραίους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Ο Ιερεμίας έζησε περίπου έναν αιώνα μετά τον Ησαΐα, αμέσως πριν από τη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία. Η συγγραφή του βιβλίου του παραμένει σχετικά ασαφής, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες συζητήσεις για το ποιος έγραψε τη Βίβλο.
Μπορεί να ήταν ένας από τους συγγραφείς του Δευτερονόμου ή μπορεί να ήταν ένας από τους πρώτους συγγραφείς του «J». Το δικό του βιβλίο μπορεί να γράφτηκε από τον ίδιο ή από κάποιον που ονομαζόταν Baruch ben Neriah, τον οποίο αναφέρει ως έναν από τους γραμματείς του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το βιβλίο του Ιερεμία έχει πολύ παρόμοιο ύφος με τους Βασιλιάδες, και έτσι είναι πιθανό είτε ο Ιερεμίας είτε ο Βαρούχ να τα έγραψαν όλα.
Ο Ezekiel ben-Buzi ήταν μέλος του ιερατείου που ζούσε στην ίδια τη Βαβυλώνα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έγραψε ολόκληρο το βιβλίο του Ιεζεκιήλ ο ίδιος, δεδομένων των στιλιστικών διαφορών από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά μπορεί να έγραψε μερικά. Οι μαθητές του μπορεί να έχουν γράψει τα υπόλοιπα. Αυτοί μπορεί επίσης να ήταν οι συγγραφείς που επέζησαν για να συντάξουν τα κείμενα P μετά την αιχμαλωσία.
Λογοτεχνία Σοφίας
Το επόμενο τμήμα της Βίβλου - και η επόμενη έρευνα για το ποιος έγραψε τη Βίβλο - ασχολείται με αυτό που είναι γνωστό ως λογοτεχνία σοφίας. Αυτά τα βιβλία είναι το τελικό προϊόν σχεδόν χιλίων ετών ανάπτυξης και βαριάς επεξεργασίας.
Σε αντίθεση με τις ιστορίες, οι οποίες είναι θεωρητικά μη φανταστικές αφηγήσεις για πράγματα που συνέβησαν, η σοφή λογοτεχνία διασκευάστηκε στο πέρασμα των αιώνων με μια εξαιρετικά περιστασιακή στάση που καθιστούσε δύσκολη την αναγνώριση οποιουδήποτε βιβλίου σε οποιονδήποτε μεμονωμένο συγγραφέα. Ωστόσο, έχουν προκύψει ορισμένα πρότυπα:
Το βιβλίο του Ιώβ είναι στην πραγματικότητα δύο σενάρια. Στη μέση, είναι ένα πολύ αρχαίο επικό ποίημα, όπως το κείμενο Ε. Αυτά τα δύο κείμενα μπορεί να είναι τα παλαιότερα γραπτά της Βίβλου.
Και στις δύο πλευρές αυτού του επικού ποιήματος στη μέση του Ιώβ υπάρχουν πολύ πιο πρόσφατα γραπτά. Το πρώτο τμήμα του Ιώβ περιέχει μια πολύ μοντέρνα αφήγηση σκηνοθεσίας και έκθεσης, η οποία ήταν χαρακτηριστική της δυτικής παράδοσης και υποδεικνύει ότι αυτό το μέρος γράφτηκε μετά την κατάληψη του Ιούδα από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. Το αίσιο τέλος του Ιώβ είναι έκδηλο σε αυτήν την παράδοση.
Μεταξύ αυτών των δύο ενοτήτων, ο κατάλογος των συμφορών που υπομένει ο Ιώβ και η ταραχώδης αντιπαράθεσή του με τον Θεό, είναι γραμμένα με ύφος που θα ήταν περίπου οκτώ ή εννέα αιώνων όταν γράφτηκε η αρχή και το τέλος.
Όπως ο Ιώβ, οι Ψαλμοί και οι Παροιμίες είναι επίσης «λιθόστρωτοι» τόσο από παλαιότερες όσο και από νεότερες πηγές. Για παράδειγμα, ορισμένοι Ψαλμοί είναι γραμμένοι σαν να υπάρχει ένας βασιλιάς στο θρόνο της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλοι αναφέρουν ευθέως τη Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, κατά την οποία δεν υπήρχε φυσικά βασιλιάς στο θρόνο της Ιερουσαλήμ. Οι παροιμίες επίσης ανανεώνονταν συνεχώς μέχρι περίπου τα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ
Η περίοδος των Πτολεμαίων ξεκίνησε με την ελληνική κατάκτηση της Περσίας στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. Η κύρια ένστασή τους φαίνεται να ήταν πολιτιστική: Μέσα σε λίγες δεκαετίες από την κατάκτηση, οι Εβραίοι υιοθέτησαν κατάφωρα τον ελληνικό πολιτισμό ντυμένοι με τόγκα και πίνοντας κρασί σε δημόσιους χώρους. Οι γυναίκες δίδασκαν ακόμη και ελληνικά στα παιδιά τους και γίνονταν πολλές δωρεές στο ναό.
Τα γραπτά από αυτήν την εποχή είναι υψηλής τεχνικής ποιότητας, εν μέρει χάρη στην ελληνική επιρροή, αλλά τείνουν επίσης να είναι μελαγχολικά, επίσης λόγω της ελληνικής επιρροής. Τα βιβλία αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν την Ρουθ, την Εσθήρ, τους Θρήνους, τον Έσδρα, τον Νεεμία, και τον Εκκλησιαστή.
Η Καινή Διαθήκη
Τέλος, το ερώτημα ποιος έγραψε τη Βίβλο στρέφεται στα κείμενα που αφορούν τον Ιησού και όχι μόνο.
Τον δεύτερο αιώνα π.Χ. με τους Έλληνες ακόμα στην εξουσία, η Ιερουσαλήμ διοικούνταν από πλήρως εξελληνισμένους βασιλείς που θεωρούσαν αποστολή τους να διαγράψουν την εβραϊκή ταυτότητα με πλήρη αφομοίωση.
Για το σκοπό αυτό, ο βασιλιάς Αντίοχος Επιφανής έχτισε ένα ελληνικό γυμνάσιο απέναντι από τον Δεύτερο Ναό και κατέστησε νομική απαίτηση για τους άνδρες της Ιερουσαλήμ να το επισκεφτούν τουλάχιστον μία φορά. Η σκέψη να εμφανιστούν γυμνοί σε έναν δημόσιο χώρο συνεπήρε τα μυαλά των πιστών Εβραίων της Ιερουσαλήμ και ξεσηκώθηκαν σε αιματηρή εξέγερση για να το σταματήσουν.
Με τον καιρό, η ελληνιστική κυριαρχία κατέρρευσε στην περιοχή και αντικαταστάθηκε από τους Ρωμαίους. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στις αρχές του πρώτου αιώνα μ.Χ., που ένας από τους Εβραίους από τη Ναζαρέτ ενέπνευσε μια νέα θρησκεία, μια που θεωρούσε τον εαυτό της ως συνέχεια της εβραϊκής παράδοσης, αλλά με δικές της γραφές:
Τα τέσσερα Ευαγγέλια στη Βίβλο του Βασιλιά Ιακώβου — ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης — αφηγούνται την ιστορία της ζωής και του θανάτου του Ιησού (και τι ακολούθησε). Αυτά τα βιβλία έχουν πάρει το όνομά τους από τους αποστόλους του Ιησού, αν και οι πραγματικοί συγγραφείς αυτών των βιβλίων μπορεί να χρησιμοποιούσαν αυτά τα ονόματα για διαφορετικούς λόγους.
Το πρώτο Ευαγγέλιο που γράφτηκε μπορεί να ήταν ο Μάρκος, το οποίο στη συνέχεια ενέπνευσε τον Ματθαίο και τον Λουκά (ο Ιωάννης διαφέρει από τα άλλα). Εναλλακτικά, και τα τρία μπορεί να βασίστηκαν σε ένα χαμένο πλέον βιβλίο γνωστό στους μελετητές ως Q. Όποια και αν είναι η περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Πράξεις φαίνεται ότι γράφτηκαν την ίδια εποχή (τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ.) και από τον ίδιο συγγραφέα με τις Επιστολές.
Οι Επιστολές είναι μια σειρά επιστολών, που γράφτηκαν σε διάφορες πρώιμες εκκλησίες στην ανατολική Μεσόγειο, από ένα μόνο άτομο. Ο Σαούλ από την Ταρσό προσηλυτίστηκε μετά από μια συνάντηση με τον Ιησού στο δρόμο για τη Δαμασκό, μετά την οποία άλλαξε το όνομά του σε Παύλο και έγινε ο πιο ενθουσιώδης ιεραπόστολος της νέας θρησκείας. Στην πορεία προς το τελικό μαρτύριο του, ο Παύλος έγραψε τις Επιστολές του Ιακώβου, του Πέτρου, του Ιωάννη και του Ιούδα.
Το βιβλίο της Αποκάλυψης παραδοσιακά αποδίδεται στον Απόστολο Ιωάννη.
Σε αντίθεση με τις άλλες παραδοσιακές αποδόσεις, αυτή δεν ήταν πολύ μακριά από την άποψη της πραγματικής ιστορικής αυθεντικότητας, αν και αυτό το βιβλίο γράφτηκε λίγο αργά για κάποιον που ισχυρίστηκε ότι γνώριζε προσωπικά τον Ιησού. Ο Ιωάννης της Αποκάλυψης, φαίνεται ότι ήταν ένας προσηλυτισμένος Εβραίος που έγραψε το όραμά του για το Τέλος στο ελληνικό νησί της Πάτμου περίπου 100 χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού.
Ενώ τα γραπτά που αποδίδονται στον Ιωάννη δείχνουν πράγματι κάποια συμφωνία μεταξύ του ποιος έγραψε τη Βίβλο σύμφωνα με την παράδοση και ποιος έγραψε τη Βίβλο σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το ζήτημα της βιβλικής συγγραφής παραμένει ακανθώδες, περίπλοκο και αμφισβητούμενο.
Με πληροφορίες από allthatsinteresting.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις