Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας: Μύθος ή πραγματικότητα;
Updated on:
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας αποτελούν ένα μυστήριο για τους ιστορικούς εδώ και χιλιετίες. Μία πρόσφατη όμως έρευνα ενδέχεται να δώσει σύντομα απαντήσεις.
ΚΟΣΜΟΣ. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, αποτελεί μια όαση στην καυτή έρημο της Μέσης Ανατολής. Πλούσια βλάστηση, όμορφα φυτά και βότανα, πρασινάδα που ξεφυτρώνει από παντού στους πέτρινους μονόλιθους, μεθυστικά αρώματα εξωτικών λουλουδιών αποτελούν μέρος του διάσημου κήπου.
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, υπολογίζεται ότι χτίστηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορ Β’. Σύμφωνα με την ιστορία, η σύζυγος του βασιλιά Αμύτης νοσταλγούσε απελπισμένα την πατρίδα της τη Μηδία, η οποία βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα του σύγχρονου Ιράν. Ως δώρο, ο βασιλιάς έχτισε έναν περίτεχνο κήπο για να δώσει στη γυναίκα του μια όμορφη ανάμνηση από το σπίτι.
Για να γίνει αυτό, ο βασιλιάς κατασκεύασε μια σειρά από πλωτές οδούς για να χρησιμεύσει ως σύστημα άρδευσης. Το νερό από ένα κοντινό ποτάμι ανυψώθηκε ψηλά πάνω από τους κήπους για να πέσει προς τα κάτω με εκπληκτικό τρόπο.
Η περίτεχνη μηχανική πίσω από αυτό το θαύμα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ιστορικοί θεωρούν τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου . Ήταν όμως αληθινό αυτό το αρχαίο θαύμα; Και βρισκόταν πράγματι στη Βαβυλώνα;
Ιστορικές αναφορές
Πολλοί αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί έγραψαν πώς πίστευαν ότι έμοιαζαν οι κήποι πριν προφανώς καταστραφούν. Ο Βερόσος από τη Χαλδία, ένας ιερέας που έζησε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., έδωσε την παλαιότερη γνωστή γραπτή αφήγηση για τους κήπους.
Ο Διόδωρος Σικελός, Έλληνας ιστορικός από τον 1ο αιώνα π.Χ., άντλησε το αρχικό υλικό από τον Βερόσο και περιέγραψε τους κήπους ως εξής:
«Η προσέγγιση ήταν κεκλιμένη σαν πλαγιά λόφου και τα διάφορα μέρη της κατασκευής υψώνονταν το ένα από το άλλο σε βαθμίδα. Πάνω σε όλα αυτά, η γη είχε στοιβαχτεί… και ήταν πυκνοφυτεμένη με δέντρα κάθε είδους που, από το μεγάλο τους μέγεθος και την άλλη γοητεία τους, έδιναν ευχαρίστηση στον θεατή».
«Οι μηχανές νερού [σήκωσαν] το νερό σε μεγάλη αφθονία από το ποτάμι, αν και κανείς έξω δεν μπορούσε να το δει».
Αυτές οι ζωντανές περιγραφές βασίστηκαν αποκλειστικά σε μεταχειρισμένες πληροφορίες που μεταβιβάστηκαν για γενιές μετά την κατεδάφιση των κήπων.
Αν και ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήγε στη Βαβυλώνα και ανέφερε ότι είδε υπέροχους κήπους, οι στρατιώτες του ήταν επιρρεπείς στην υπερβολή. Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος επιβεβαίωσης των αναφορών τους.
Η εντυπωσιακή τεχνολογία πίσω από το σύστημα άρδευσης είναι επίσης αρκετά αινιγματική. Πώς θα μπορούσε ο βασιλιάς να σχεδιάσει εξαρχής ένα τόσο περίπλοκο σύστημα, πόσο μάλλον να το πραγματοποιήσει;
Αλήθεια ή μύθος;
Τα αναπάντητα ερωτήματα σίγουρα δεν εμπόδισαν τον κόσμο να ψάξει για τα ερείπια των κήπων. Για αιώνες, οι αρχαιολόγοι χτένιζαν την περιοχή όπου ήταν η αρχαία Βαβυλώνα για λείψανα και αρχαία ερείπια.
Στην πραγματικότητα, μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων πέρασε εκεί για 20 χρόνια στα τέλη του 20ου αιώνα, ελπίζοντας να ανακαλύψει επιτέλους το χαμένο θαύμα. Αλλά δεν είχαν τύχη — δεν βρήκαν ούτε μια ιδέα.
Η έλλειψη φυσικών αποδεικτικών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις μη υπάρχουσες μαρτυρίες από πρώτο χέρι, οδήγησε πολλούς μελετητές να αναρωτηθούν εάν οι θρυλικοί Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας υπήρχαν ποτέ. Ορισμένοι ειδικοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι η ιστορία ήταν ένας «ιστορικός αντικατοπτρισμός». Τι θα γινόταν όμως αν όλοι απλώς έψαχναν τους κήπους στο λάθος μέρος;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 αποκάλυψε μια πιθανή απάντηση. Η Δρ Stephanie Dalley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη θεωρία της ότι οι αρχαίοι ιστορικοί απλώς μπέρδεψαν τις τοποθεσίες και τους βασιλιάδες τους.
Πού βρίσκονταν οι θρυλικοί κρεμαστοί κήποι;
Ο Dalley, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κόσμου στους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, ανακάλυψε ενημερωμένες μεταφράσεις αρκετών αρχαίων κειμένων. Με βάση την έρευνά της, πιστεύει ότι ο βασιλιάς Σενναχειρείμ και όχι ο Ναβουχοδονόσορ Β' ήταν αυτός που έχτισε τους κρεμαστούς κήπους.
Πιστεύει επίσης ότι οι κήποι βρίσκονταν στην αρχαία πόλη της Νινευή, κοντά στη σύγχρονη πόλη της Μοσούλης του Ιράκ. Επιπλέον, πιστεύει επίσης ότι οι κήποι κατασκευάστηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ., σχεδόν εκατό χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν αρχικά οι μελετητές.
Εάν η θεωρία του Dalley είναι σωστή, αυτό σημαίνει ότι οι κρεμαστοί κήποι κατασκευάστηκαν στην Ασσυρία, η οποία βρίσκεται περίπου 300 μίλια βόρεια από το σημείο που ήταν η αρχαία Βαβυλώνα.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι ανασκαφές κοντά στη Μοσούλη φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Dalley. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία μιας τεράστιας χάλκινης βίδας που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει να μετακινηθεί το νερό από τον ποταμό Ευφράτη στους κήπους. Ανακάλυψαν επίσης μια επιγραφή που έλεγε ότι η βίδα βοήθησε στην παράδοση του νερού στην πόλη.
Ανάγλυφα γλυπτά κοντά στην τοποθεσία απεικονίζουν καταπράσινους κήπους που τροφοδοτούνται από ένα υδραγωγείο. Το λοφώδες έδαφος που περιβάλλει τη Μοσούλη ήταν πολύ πιο πιθανό να δεχτεί νερό από ένα υδραγωγείο έναντι των πεδιάδων της Βαβυλώνας.
Ο Ντάλεϊ εξήγησε περαιτέρω ότι οι Ασσύριοι κατέκτησαν τη Βαβυλώνα το 689 π.Χ. Μετά από αυτό, η Νινευή συχνά αναφερόταν ως «Νέα Βαβυλώνα».
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ίδιος ο βασιλιάς Σενναχερίμ μπορεί να πρόσθεσε τη σύγχυση αφού στην πραγματικότητα μετονόμασε τις πύλες της πόλης του σε αυτές στις εισόδους της Βαβυλώνας. Ως εκ τούτου, οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί μπορεί να είχαν λάθος τις τοποθεσίες τους από τότε.
Αιώνες αργότερα, οι περισσότερες ανασκαφές «κήπων» επικεντρώθηκαν στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας και όχι στη Νινευή. Αυτοί οι λανθασμένοι υπολογισμοί μπορεί να ήταν εκείνοι που οδήγησαν τους αρχαιολόγους να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του αρχαίου θαύματος του κόσμου.
Καθώς οι επιστήμονες σκάβουν βαθύτερα στη Νινευή, μπορεί να βρουν περισσότερα στοιχεία για αυτούς τους τεράστιους κήπους στο μέλλον. Όπως αποδεικνύεται, μια περιοχή ανασκαφών κοντά στη Μοσούλη βρίσκεται σε έναν λόφο με αναβαθμίδες, όπως κάποτε περιέγραψαν οι Έλληνες ιστορικοί στις αφηγήσεις τους.
Πώς έμοιαζαν οι κρεμαστοί κήποι;
Όσον αφορά το πώς ήταν πραγματικά οι κρεμαστοί κήποι, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδεικτικά στοιχεία από πρώτο χέρι. Και όλες οι μαρτυρίες περιγράφουν μόνο πώς έμοιαζαν οι κήποι πριν καταστραφούν τελικά.
Έτσι, μέχρι να βρουν οι αρχαιολόγοι ένα αρχαίο κείμενο που να περιγράφει με ακρίβεια τους κήπους, σκεφτείτε να επισκεφτείτε τον τοπικό βοτανικό κήπο ή το θερμοκήπιό σας για να περπατήσετε ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία και προσεκτικά κλαδευμένους θάμνους. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι ταξιδεύετε 2.500 χρόνια στο παρελθόν στην εποχή των αρχαίων βασιλιάδων και κατακτητών.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις