Σοβαροί κίνδυνοι από το λιώσιμο των πάγων από την κλιματική αλλαγή (video)
Η κλιματική κρίση προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες
ΚΟΣΜΟΣ. Τα καλυμμένα με πάγο βουνά στην οροσειρά του Μεγάλου Καυκάσου μπορεί σύντομα να μην είναι τα ίδια.
Σύμφωνα με μελέτη, τα τελευταία 20 χρόνια, οι παγετώνες στην συγκεκριμένη οροσειρά έχουν απωλέσει 320 τετραγωνικά χλμ πάγου, ενώ αρκετοί μικροί παγετώνες στον Καύκασο έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Αυτές οι αλλαγές μετρώνται όχι μόνο από επιστήμονες, αλλά και από ορειβάτες που ταξιδεύουν συχνά σε μεγάλα υψόμετρα.
«Οι αλλαγές γίνονται ήδη αισθητές από εμάς, αλλάζουν και οι εποχές. Οι μήνες που κάποτε ήταν ασφαλείς για ορειβασία δεν είναι πια, η απειλή για χιονοστιβάδες και για πτώση βράχων αυξάνεται. Έχω δει ο ίδιος να λιώνει παγετώνας, για παράδειγμα, ο παγετώνας Gergeti , που κάποτε ήταν τεράστιος. Πραγματικά φαίνεται άθλιο τώρα, είναι αποκαρδιωτικό να το βλέπεις. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σε 100 χρόνια. Αν συνεχιστεί έτσι, το μέλλον θα είναι ζοφερό», δηλώνει ο ορειβάτης Αρτσίλ Μπαντριασβίλι
Διαβάστε επίσης: Kandersteg της Ελβετίας: Το βουνό μετακινείται και απειλεί με κατολίσθηση (video)
Εκτιμάται πως η αλλαγή του κλίματος έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση του μεγάλου στρώματος πάγου στην Μαρμολάντα της Ιταλίας, στις 3 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Η κατάρρευση συνέπεσε με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Το περιστατικό εγείρει το ερώτημα εάν μια τραγωδία όπως αυτή θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι παγετώνες στον Καύκασο συρρικνώνονται σε κάθε επίπεδο και μερικοί έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 4 χιλιόμετρα.
Επίσης ο αριθμός των παγετώνων σε λίμνες αυξάνεται επίσης, κι αυτό είναι κάτι που επίσης προκαλεί προβλήματα.
«Αυτοί οι παγετώνες συρρικνώνονται κατά περισσότερο από 1% κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι παγετώνες μπορεί να εξαφανιστούν σε δύο δεκαετίες και όχι σε 100 χρόνια, όπως θεωρείτο παλαιότερα. Οι παγετώνες είναι σημαντικοί για το περιβάλλον, αποτελούν αποθέματα γλυκού νερού και τροφοδοτούν ποτάμια. Όταν οι παγετώνες λιώνουν, οι βουνοπλαγιές μπορεί να γίνουν ασταθείς με αποτέλεσμα να προκληθεί χιονοστιβάδα!», εξηγεί ο παγετωνολόγος, Λεβάν Τιελίτζε.
Διαβάστε επίσης: Άγνωστα μικρόβια παγιδευμένα σε παγετώνες που λιώνουν, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες
Συνήθως είναι μόνο οι επιστήμονες που μιλούν για τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Ιταλία συγκλόνισε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, διαφορετικά θα γίνουν αισθητές οι σκληρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: gr.euronews.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις