Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή της ΒΑ.5 της Όμικρον
ΚΟΣΜΟΣ. Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5, μέλος της «οικογένειας» της παραλλαγής Όμικρον, έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα μολύνσεων με Covid-19 παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη νεότερη αναφορά του ΠΟΥ, ήταν πίσω από το 52% των κρουσμάτων στα οποία έγινε αλληλούχιση στα τέλη του Ιουνίου, σημειώνοντας σημαντική αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα, από το 37%. Στις ΗΠΑ θεωρείται ότι προκαλεί το 65% των λοιμώξεων.
Αυξανόμενα κρούσματα
Η ΒΑ.5 δεν είναι ακριβώς καινούρια: Είχε πρωτοταυτοποιηθεί τον Ιανουάριο, και παρακολουθείται/ ιχνηλατείται από τον ΠΟΥ από τον Απρίλιο. Είναι «αδελφή» παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που κυριαρχεί παγκοσμίως από το τέλος του 2021, και ήδη έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων- ακόμα και με μειωμένα τεστ- σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, όπου είχε βρεθεί αρχικά, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, τμήματα της Ευρώπης και η Αυστραλία.
Τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως αυξάνονται για τέσσερις εβδομάδες συνεχόμενα, σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ.
Γιατί εξαπλώνεται
Σαν τον στενό «συγγενή» της, την ΒΑ.4, η ΒΑ.5 είναι ιδιαίτερα ικανή στο να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού που έχει προκύψει τόσο μέσω εμβολίου όσο και μέσω προηγούμενης νόσησης. Για αυτόν τον λόγο «η ΒΑ.5 έχει ένα αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον που κυκλοφορούν» είπε η Μαρία βαν Κέρχοφ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.
Για πολλούς αυτό σημαίνει επαναμόλυνση, ακόμα και λίγο καιρό αφού νόσησαν με Covid-19. Η βαν Κέρχοφ είπε πως ο ΠΟΥ αξιολογεί αναφορές επαναμολύνσεων. «Έχουμε άφθοντα στοιχεία πως άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Όμικρον μολύνονται με ΒΑ.5. Δεν τίθεται ερώτημα επ’αυτού» είπε ο Γκρέγκορι Πόλαντ, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Αν αυτό φαίνεται ιδιαίτερα κοινό τώρα, θα μπορούσε να είναι επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που κόλλησαν Όμικρον, εκτιμούν ερευνητές.
Η νόσηση δεν είναι σοβαρότερη
Αν και η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει περισσότερες νοσηλείες σε κάποιες χώρες, οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί δραματικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο, αν όχι μόλυνση, και οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται επίσης πάνω σε εμβόλια που στοχεύουν απευθείας τις νεότερες παραλλαγές της Όμικρον.
Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η ΒΑ.5 είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον, τόνισε η βαν Κέρχοφ, αν και οι εξάρσεις των κρουσμάτων μπορούν να ασκήσουν πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες και κινδυνεύουν περισσότεροι με «long Covid».
Ο ΠΟΥ και άλλοι ειδικοί έχουν επίσης πει ότι η συνεχιζόμενη πανδημία- που παρατείνεται από την ανισότητα εμβολίων και την επιθυμία σε πολλές χώρες να «προχωρήσουν πέρα» από την Covid-19- θα οδηγούσε μόνο σε περισσότερες νέες και απρόβλεπτες παραλλαγές.
Επιστήμονες ήδη εφιστούν προσοχή στη ΒΑ.2.75, που είχε πρωτοεντοπιστεί στην Ινδία, η οποία έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και εξαπλώνεται γρήγορα.
Ο ΠΟΥ είπε την Τρίτη ότι η πανδημία παραμένει υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίως, και οι χώρες θα έπρεπε να εξετάσουν μέτρα δημόσιας υγείας όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση όταν αυξάνονται τα κρούσματα, παράλληλα με τους εμβολιασμούς.
«Αυτό που οι άνθρωποι θεμελιωδώς δεν καταλαβαίνουν είναι πως όταν υπάρχει τόσο υψηλό επίπεδο μετάδοσης στην κοινωνία, θα μεταλλάσσεται» είπε ο Πόλαντ. «Ποιος ξέρει τι θα έρθει μετά. Παίζουμε με τη φωτιά».
Πηγή: huffingtonpost.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις