Έρευνα: «Πού πάνε οι γάτες όταν φεύγουν;»
Ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο NMBU, το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής, αποφάσισαν να ρίξουν λίγο φως στο «μυστήριο» των αιλουροειδών σχετικά με το πού πάνε όταν εξαφανίζονται για λίγη ώρα και τελικά επιστρέφουν.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ. Οι οικόσιτες γάτες είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα και στο ερώτημα πού πάνε οι τετράποδοι φίλοι μας όταν φεύγουν από το σπίτι, μία νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Μόνο στη Νορβηγία, εκτιμάται ότι περίπου 5,4 εκατομμύρια έχουν για κατοικίδια περίπου 770.000 γάτες.
Ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο NMBU, το νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής, αποφάσισαν να ρίξουν λίγο φως στο «μυστήριο» των αιλουροειδών σχετικά με το πού πάνε όταν εξαφανίζονται για λίγη ώρα και τελικά επιστρέφουν.
Συγκεκριμένα τοποθέτησαν GPS σε σχεδόν 100 γάτες σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Νορβηγία και παρακολούθησαν τις διαδρομές τους όταν ήταν έξω. «Ο στόχος ήταν να χαρτογραφηθούν οι κινήσεις ενός ολόκληρου πληθυσμού κατοικίδιων γατών στην ίδια περιοχή», λέει ο καθηγητής του NMBU, Richard Bischof. Οι ιδιοκτήτες γατών ζούσαν όλοι σε απόσταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, γεγονός που έδωσε στους ερευνητές μια πολύ λεπτομερή εικόνα για τις δραστηριότητες των τετράποδων σε μια περιορισμένη περιοχή.
Στον κήπο του γείτονά σου
Τα αποτελέσματα από αυτή τη μικρή νορβηγική πόλη αντιστοιχούν με παρόμοιες έρευνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες: η απάντηση στο «μυστήριο» της γάτας βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο σπίτι από ό,τι πιθανώς περίμεναν οι ιδιοκτήτες τους.
Οι γάτες περνούσαν κατά μέσο όρο το 79% του χρόνου τους σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι του ιδιοκτήτη. Η μέση μέγιστη απόσταση για όλες τις γάτες ήταν 352 μέτρα.
«Μερικές ταξίδεψαν σχετικά μακριά, άλλες αρκετά χιλιόμετρα όμως πρόκειται για εξαιρέσεις», λέει ο Bischof. Οι περισσότερες γάτες είναι κυριολεκτικά προ των πυλών όταν ήταν εκτός σπιτιού.
«Από όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τόσες πολλές γάτες σε μια μικρή περιοχή. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δείξουμε πώς μοιάζει ένας πληθυσμός κατοικίδιων γατών στο χρόνο και στο χώρο», λέει ο Bischof.
«Τείνουμε να σκεφτόμαστε τους πληθυσμούς των ζώων ως μια συλλογή ατόμων ή ως έναν μόνο αριθμό», συνεχίζει ο Bischof. «Αντίθετα, προτιμώ να τις βλέπω ως επιφάνειες που τυλίγουν και αλληλεπιδρούν με το τοπίο» προσθέτει και επισημαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιθανότατα δεν σκέφτονται τη γάτα τους ως μέλος ενός μεγαλύτερου πληθυσμού ζώων.
Πηγή: cnn.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις