Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το notospress.gr σε εκτενές ρεπορτάζ για τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ιστορική και Αρχαιολογική Περιήγηση στη Λακεδαίμονα», την Κυριακή 12 Αυγούστου στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Τ.Κοινότητας Αγόριανης του Δ.Σπάρτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης, η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τους Μικρούς Εξερευνητές Αγόριανης με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ.Λεωνίδα Σουχλέρη, αρχαιολόγο της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης.

Η ημερίδα αποτέλεσε την συνέχεια των αντίστοιχων ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο του 2010 και του 2011 και έχει σκοπό να συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιολογικών μνημείων της Λακεδαίμονος.

Στις δύο προηγούμενες ημερίδες η θεματολογία αφορούσε τη τοπική ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής, με καρπό της προσπάθειας αυτής να είναι η έκδοση των Πρακτικών του 2010.

Το 2012 το θεματικό πλαίσιο διευρύνθηκε καλύπτοντας θέματα για ολόκληρη την Λακωνία και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:
► "Η Τοπική Εκκλησία και τα μοναστικά κέντρα της Λακωνίας. Κιβωτοί παιδείας και παραδόσεως", από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο,
► " Η συμβολή των αγωνιστών στην επανάσταση του 1821 από τις κοινότητες Παρδάλι, Αλευρού και Γεωργίτσι της Δ.Ε. Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης ", από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτριο Σπαντίδο, και
► " Οι πολιορκίες της Μεγαλόπολης και της Σπάρτης από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου. Η χρήση των ελεφάντων στις πολιορκίες και η παρουσία τους στη νότια Πελοπόννησο από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους", από τον αρχαιολόγο κ.Λεωνίδα Σουχλέρη καθώς και οι ανακοινώσεις τύπου Posters:

♦ Σταμάτης Φριτζίλας, Επιτύμβιες στήλες από τη Μεγαλόπολη
♦ Λεωνίδας Σουχλέρης, Νομισματικές μαρτυρίες από τη νοτιοανατολική Μεγαλοπολίτιδα χώρα της Αρκαδίας. Νέα νομισματικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο έργο του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου – Σπάρτης.
♦ Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Σταμάτης Φριτζίλας, Νομίσματα από τις νεότερες ανασκαφές στο Παλλάντιο της Αρκαδίας
♦ Λεωνίδας Σουχλέρης, Ευρώτας, Φωνές νερού μυριάδες.
♦ Σταμάτης Φριτζίλας, Λεωνίδας Σουχλέρης, Οι ποταμοί της νότιας Αρκαδίας: Ελισσών Μεγαλόπολης, Γαθεάτας – Καρνίωνας Αιγύτιδας, Αλφειός, Όφις Μαντίνειας. Λίμνη Τάκα Παλλαντίου, Φωνές νερού μυριάδες.
♦ Λεωνίδας Σουχλέρης, Ανάδειξη ελληνιστικού οχυρού Αθήναιου Βελεμίνας στις πηγές του Ευρώτα

O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος παρουσίασε στην ανακοίνωσή του, τον πολυποίκιλτο και διαχρονικό ρόλο της Τοπικής Εκκλησίας και των μοναστικών κέντρων της Λακωνίας στην διάσωση της Ελληνικής Παιδείας από τα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ. και έως και την απαρχή της απελευθέρωσης του Ελληνικού γένους με την επανάσταση του 1821.

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις Ιερές Μονές της Λακωνίας όπου σύμφωνα με τις πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα "...είτε εκείνες οι μονές που καταστράφηκαν είτε αυτές που, παραμένουν όρθιες στο πέρασμά του χρόνου, διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην παιδεία του τόπου με τις Βιβλιογραφικές Σχολές, τη φύλαξη και διάσωση χειρογράφων κωδίκων και τέλος τα σχολεία που λειτουργούσαν σε αυτές." Με πλήθος ιστορικών στοιχείων, ενδελεχή έρευνα των αρχειακών πηγών και πλήρης έρευνας της βιβλιογραφίας του εν λόγω θέματος αποδεικνύεται ότι και στη λακωνική γη μέσω των μοναστικών κέντρων και γενικότερα της Εκκλησία, η ελληνοχριστιανική παράδοση αποτέλεσε το σταθερό έδαφος, όπου στηρίχθηκε η παιδεία, για να αποτινάξει τότε το βαρύτατο όγκο του τούρκικου ζυγού.

Στην συνέχεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Δημήτριος Σπαντίδος, παρουσίασε νέα στοιχεία για την συμμετοχή στη Επανάσταση του 1821 τριακοσίων (300) τουλάχιστον αγωνιστών από το Παρδάλι, την Αλευρού και το Γεωργίτσι. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την συμμετοχή τους μαζί και με άλλους αγωνιστές της Βόρειας Λακεδαίμονος σε σημαντικές μάχες και πολεμικά γεγονότα του αγώνα, όπως στις μάχες στο Βαλτέτσι (24.4.1821) στα Δολιανά και τα Βέρβενα (18.5.1821), στην πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, στις μάχες των Δερβενακίων, στην άμυνα στο φρούριο του Άργους, στην άμυνα των Μεσσηνιακών φρουρίων ( Νιόκαστρο - Σφακτηρία) αλλά και στις μεγάλες μάχες της Μάνης (Βέργα Αλμυρού, Πολυάραβο), όπου δεν συμμετείχαν μόνο Μανιάτες αλλά και μεγάλος αριθμός αγωνιστών και οπλαρχηγών από την Λακεδαίμονα.

Η επιστημονική ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του αρχαιολόγου της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης κ.Λεωνίδα Σουχλέρη, με θέμα : " Οι πολιορκίες της Μεγαλόπολης και της Σπάρτης από τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου. Η χρήση των ελεφάντων στις πολιορκίες και η παρουσία τους στη νότια Πελοπόννησο από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους".

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Παπαδόπουλος : «Η θεματολογία της ανακοίνωσης αλλά και η αρτιότητα της παρουσίασης εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καθώς παρουσιάσθηκαν ιστορικά γεγονότα άγνωστα στο ευρύ κοινό, μέσα στο κυκεώνα των στερεότυπων ιστορικών στοιχείων που από τα μαθητικά χρόνια επιβάλλεται να μαθαίνουμε. Η σύνδεση των σπάνιων και αδημοσίευτων αρχαιολογικών ευρημάτων που παρουσιάσθηκαν και αναφερόμαστε στα αρχαία κινητά ευρήματα πηλοπλαστικής και μικροτεχνίας με απεικόνιση ελέφαντες από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου στην Λήμνο, στην Μεγαλόπολη και στην Λακωνία και η σύνδεσή τους με τα ιστορικά γεγονότα του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. ενθουσίασαν και εντυπωσίασαν το κοινό της ημερίδας.

Ο κ.Σουχλέρης με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό ταξίδεψε το πολυπληθές ακροατήριο στα μονοπάτια της ιστορίας μέσα από ένα οδοιπορικό που ξεκινούσε εκατομμύρια χρόνια πριν (Παλαιολιθική περίοδο), την εποχή των Μαμούθ και Δεινοθηρίων έως την εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στην Περσία και την μάχη των ελεφάντων στον Υδάσπη ποταμό στην Ινδία. Στην συνέχεια μέσα από το έργο του Διόδωρου του Σικελιώτη και του Πλουτάρχου παρουσίασε με σπάνιο φωτογραφικό υλικό την πολιορκία της Μεγαλόπολης, της Σπάρτης και του Άργους από τους ελέφαντες των Μακεδόνων και των Ηπειρωτών του βασιλιά Πύρρου. Τέλος η εισήγηση του κ.Σουχλέρη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση απεικόνισης ελεφάντων από το ψηφιδωτό διάκοσμο δαπέδων οικιών της Παλαιοχριστιανικής Σπάρτης (5ος - 6ος αι. μ.Χ.) αλλά και από παραστάσεις από ψηφιδωτό και ζωγραφικό διάκοσμο βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών του Πελοποννησιακού και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Τέλος υπήρξαν και αρκετές αρχαιολογικές ανακοινώσεις τύπου Posters από τους αρχαιολόγους της Ε' ΕΠΚΑ (Λακωνίας) & ΛΘ΄ ΕΠΚΑ (Αρκαδίας) κ.κ. Σταμάτη Φριτζίλα, Γρ.Γρηγορακάκη και Λεωνίδα Σουχλέρη για ανασκαφές που διενήργησαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Μεγαλόπολη – Λεύκτρο –Λογκανίκο – Σπάρτη αλλά και σ’ όλη τη νότια Αρκαδία (Παλλάντιο, Ασέα, Μεγαλόπολη, Πετρίνα) αλλά και η συμμετοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αρκαδίας στην δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011, Φωνές νερού μυριάδες».

Μετά το τέλος της επιστημονικής Ημερίδας ανακοινώθηκε από το Σύλλογο ότι στα τέλη του φθινοπώρου, θα γίνει και η παρουσίαση των Πρακτικών της «Β΄ Ιστορικής και Αρχαιολογικής Περιήγησης στη βόρεια Λακεδαίμονα» που θα εκδοθούν με την συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης .

Την ημερίδα τίμησαν οι βουλευτές της Π.Ε.Λακωνίας κ.κ.Αθανάσιος Δαβάκης και Φεβρωνία Πατριανάκου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της 5ης ΕΒΑ Σπάρτης κ.Ευαγγελία Πάντου από το Δήμο Σπάρτης ο Πρόεδρος του Ν.Π.Π.Α.& Π. κ.Μάριος Τζωρζάκης και ο Αντιδήμαρχος κ.Ιωάννης Καρμοίρης αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευάγγελος Βαλιώτης, Αντώνιος Καλομοίρης, Ευάγγελος Νικολάκακης, Γεώργιος Φουντάς και Παρασκευάς Καλομοίρης, ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ.Νικόλαος Γεωργιάδης, καθώς και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης κ.Νικόλαος Κουφός

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραπάνω ανακοινώσεις αλλά και τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Δήμο Σπάρτης ο οποίος υπήρξε συνδιοργανωτής της ημερίδας και σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου κ.Μάριο Τζωρτζάκη αλλά και τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους ο Δήμος Σπάρτης θα στηρίξει την προσπάθεια του Συλλόγου για την έκδοση των Πρακτικών της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Ημερίδας».