Έπεσε ο κινεζικός πύραυλος - Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια
Τέλος στην αγωνία για τον τεράστιο πύραυλο βάρους 23 τόνων που κατευθυνόταν προς τη Γη, με άγνωστη πορεία.
ΚΟΣΜΟΣ. Ο πύραυλος Long March 5B εκτοξεύτηκε την Μεγάλη Πέμπτη από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν. Εισήλθε σε προσωρινή τροχιά γύρω από τη Γη και οι ειδικοί ανέμεναν να κάνει ανεξέλεγκτη επανείσοδο, ενώ υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή. Λόγω της ταχύτητάς του ήταν δύσκολο να προβλέψουν με ακρίβεια πού και πότε θα πέσει.
Τελικά, τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό,.
Συγκεκριμένα τα τμήματα του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Και έτσι η ανθρωπότητα ξεπέρασε και αυτό τον κίνδυνο...
Φωτογραφία από τηλεσκόπιο καθώς ο πύραυλος διασχίζει τα άστρα
Οι προηγούμενες «μεγάλες απειλές»
Είναι ασυνήθιστο τεράστια διαστημικά συντρίμμια να πέφτουν στη Γη αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα μετά από τη διεθνή καταδίκη που ακολούθησε δύο περιστατικά: τον πυρηνικό δορυφόρο Soviet Kosmos 954 που «άφησε» θραύσματα με ακτινοβολία στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος το 1977 (για τα οποία τελικά ο Καναδάς ανέκτησε αποζημίωση από τη Σοβιετική Ένωση) και η ανεξέλεγκτη πτήση του Skylab της NASA το 1979 που έπληξε με θραύσματα μέρος της Αυστραλίας, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν μέρος από τις 11 προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές της Κίνας στο πλαίσιο της κατασκευής του διαστημικού σταθμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.
Χάρτης που δημοσιεύτηκε νωρίτερα με τα πιθανά σημεία επανεισόδου
Ο διαστημικός σταθμός σε σχήμα Τ θα ζυγίζει περίπου 60 τόνους, και θα είναι μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργείται το 1998 και ζυγίζει περίπου 408 τόνους.
Αν και υπήρχε μικρός κίνδυνος, τμήματα του πυραύλου να πέσουν σε κατοικημένο σημείο της Γης. Παρ’όλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη. Την τελευταία φορά που η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο, μεγάλες ράβδοι από μέταλλο έπεφταν από τον ουρανό προκαλώντας καταστροφές σε κτήρια στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Σε μερική επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινέζικο πύραυλο
NOTAM εξέδωσε χθες το βράδυ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας.
Η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου. Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν με το... μάτι την πορεία του πυραύλου και ανήρτησαν τα βίντεο στο Twitter.
Πηγή: newsbomb.gr