Η βραβευμένη Ελληνοκύπρια δασκάλα Αντρια Ζαφειράκου με ρίζες στο Γύθειο
Η Αντρια Ζαφειράκου βραβευμένη με το «Global Τeacher Prize» αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων μίλησε στο βρετανικό inews για την εμπειρία της διαδικτυακής εκπαίδευσης και την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες
ΚΟΣΜΟΣ. Η ομογενής δασκάλα Αντρια Ζαφειράκου ζει και εργάζεται στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Η βραβευμένη πριν μερικά χρόνια δασκάλα με το «Global Τeacher Prize» αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων (720.000 λίρες) μίλησε στο βρετανικό inews για την εμπειρία της διαδικτυακής εκπαίδευσης και την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες.
Όπως εξηγεί, ανησυχεί για το πώς οι μαθητές θα επανέλθουν αλλά και για το πόσο δύσκολο ήταν για τους γονείς να αντεπεξέλθουν στον «αγώνα» του μαθήματος από το σπίτι. Όπως αναφέρει το άρθρο, «αν είσαι γονιός και δυσκολεύτηκες με την τηλεκπαίδευση του παιδιού σου τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Ακόμη και μια από τις καλύτερες δασκάλες του κόσμου, δυσκολεύτηκε. «Είναι δύσκολο να διδάσκεις τα ίδια σου τα παιδιά. Δεν πρόκειται να σε ακούσουν» δηλώνει χαμογελώντας η Αντρια Ζαφειράκου.
Η δασκάλα καλλιτεχνικών, διδάσκει στο Alperton Community School στην περιοχή Μπρεντ του βορειοδυτικού Λονδίνου. Πρόσφατα έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Those Who Can, Teach: What It Takes to Make the Next Generation». Μέσα από αυτό η Ελληνοκύπρια δασκάλα με αυτοβιογραφικά στοιχεία αναφέρεται στην αξία που πρέπει να δίνουν οι άνθρωποι στις τέχνες μέσα από την εκπαίδευση αλλά και στο ότι ένας δάσκαλος που είναι έτοιμος να ακούσει τον μαθητή του, μπορεί να του αλλάξει τη ζωή.
Η ίδια, μητέρα δύο κοριτσιών 10 και 11 χρόνων, δυσκολεύτηκε και αυτή με τα διαδικτυακά μαθήματα. «Μου έλειψε να είμαι με τους μαθητές μου και να κουβεντιάζω μαζί τους. Μου έχουν λείψει οι μυρωδιές από την καντίνα του σχολείου αλλά και οι μπογιές, οι ζωγραφιές, η ακαταστασία» είπε.
Η κ. Ζαφειράκου έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή. Οι παππούδες της και οι γονείς της έφυγαν από την Κύπρο με την εισβολή. Οι ρίζες από τον πατέρα της φθάνουν στο Γύθειο Λακωνίας. Ο πατέρας της είναι ιερέας και η ίδια τον θυμάται από τα παιδικά της χρόνια να βοηθάει τους αστέγους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο άνθρωπος που την ενέπνευσε σε ό,τι κάνει.