Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι δικηγόροι της χώρας απέναντι στο επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Στην πρόσφατη Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6/2 στη Λάρισα, οι δικηγόροι διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, αποφασίζοντας παράταση της αποχής από τα καθήκοντά τους έως και τη Δευτέρα 14/2.

Στην Ολομέλεια συμμετείχαν όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του αντίστοιχου της Σπάρτης, δια του προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Δημητράκουλα. Οι Σύλλογοι που απείχαν ήταν αυτοί των Αθηνών και του Πειραιά, οι οποίοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους απέναντι στο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε η δρομολόγηση σειράς κινητοποιήσεων με πρώτη εξ’ αυτών να είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11/2 και ώρα 1:00 μ.μ. έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η επιλογή της Παρασκευής, ως ημέρας συλλαλητηρίου έξω από τη Βουλή μόνο τυχαία δε θεωρείται καθώς την ίδια ημέρα και ώρα, εντός του Κοινοβουλίου η αρμόδια επιτροπή θα αναγνώσει το επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας.

Κατά τα λοιπά, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα επανέλθουν με νέα σύγκληση Ολομέλειας, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους, το Σάββατο 12/2 και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία του ΛΕΔΕ που βρίσκονται στην οδό Αχαρνών 29 στην Αθήνα.

Κων. Δημητράκουλας: " Ύστατη ώρα για το δικηγορικό σώμα της χώρας"

Για το θέμα της αποχής και της δύσκολης περιόδου που διανύει ο δικηγορικός κλάδος στη χώρα, στο notospress.gr μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Κωνσταντίνος Δημητράκουλας. Ο κ. Δημητράκουλας στηλίτευσε για μια ακόμα φορά τη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Ολομέλεια, καθώς και τη γενικότερη στάση που τηρεί απέναντι στο θέμα του νομοσχεδίου και της αποχής. Εμφανίστηκε δε επικριτικός έναντι του προέδρου του Δημήτρη Παξινού τον οποίο κατηγόρησε για την επιδεικτική αποχώρηση του από την Ολομέλεια. Αντίθετα, εξήρε τη στάση του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μανώλη Λαμψίδη, ο οποίος προεδρεύει και επί των Ολομελειών, για την απόφασή του να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.


Για το θέμα της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου και της πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου έξω από τη Βουλή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι «η ύστατη ώρα για το δικηγορικό σώμα της χώρας».


Ο κ. Δημητράκουλας καταφέρθηκε και κατά των αθηναϊκών ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσαν την αρμόζουσα έμφαση στο θέμα προβολής της αποχής των δικηγόρων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι κατά την Ολομέλεια αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη τύπου στην Αθήνα για την πληροφόρηση των πολιτών, ενώ επίκειται συνάντηση τριμελούς επιτροπής με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προβολή των αιτημάτων των δικηγόρων. Ο κ. Δημητράκουλας υποστήριξε ότι αν και καταβλήθηκαν προσπάθειες για συνάντηση με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αιτήματα των δικηγόρων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα που παρέχει το νέο νομοσχέδιο για σύσταση εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν με έδρα κάποιο Πρωτοδικείο ή κάποιον μεγάλο Δικηγορικό Σύλλογο να συνεργάζονται με δικηγόρους των επαρχιακών Συλλόγων. Αποτέλεσμα αυτής της δυνατότητας θα είναι η εξάπλωσή των συγκεκριμένων εταιρειών σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους ανά την επικράτεια. Κάτι τέτοιο, δηλαδή η ύπαρξη πολλαπλής έδρας, θα είναι «ιδιαίτερα αρνητικό για τους δικηγόρους των επαρχιών» σημειώνει ο κ. Δημητράκουλας.


Ιδιαίτερα καυστικός ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης θεωρεί ότι η πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο ανήκει στην Κυβέρνηση και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Τρόϊκα. «Μόνο μερικές λεπτομέρειες απασχόλησαν το Μνημόνιο. Βασικά φέρεται ότι το νομοσχέδιο είναι προεκλογική υπόσχεση της Κυβέρνησης και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό προσπαθούν να υλοποιηθεί κατά τρόπο σκληρό και βάναυσο χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων» τονίζει ο κ. Δημητράκουλας και συνεχίζει: «Υπάρχει κίνδυνος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να τεθούμε προ χείριστων εξελίξεων για το δικηγορικό σώμα της χώρας. Δεν είναι μακριά ο κίνδυνος της αδυναμίας λειτουργίας ενός δικηγορικού γραφείου, διότι δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα συντηρήσεως του» τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης. Για να καταδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα με ποσοστά δικηγόρων που δεν έχουν κάνει καμία παράσταση για το 2011.

«Σύντομα θα βρεθεί λύση»

Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο δικηγορικό σώμα δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους νομικούς, αλλά και στους πολίτες που έχουν «ανοικτές» υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Δημητράκουλας, ως επικεφαλής των Δικηγόρων της Σπάρτης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται και συνέστησε υπομονή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι θα δοθεί οριστική λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Δύσκολη η αγορά εργασίας για τους νέους επιστήμονες»

Σε ερώτηση για τις μελλοντικές προοπτικές στο πεδίο της αγοράς εργασίας για τους νέους επιστήμονες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης επισήμανε: «Η εκπαίδευση πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο, έτσι ώστε ο κάθε νέος να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιδιαίτερη κλίση που έχει σε κάποιο επαγγελματικό πεδίο. Σίγουρα, οι παρούσες εξελίξεις θα αποτρέψουν πολλούς νέους επιστήμονες, ενώ θα εκτρέψει πολλούς από αυτούς σε χώρες του εξωτερικού».

Για τις εκλογές Δικηγόρων: «Προέχει το γενικό καλό και όχι η δική μου υποψηφιότητα»

Ο κ. Δημητράκουλας μίλησε στο notospress.gr και για τις επικείμενες εκλογές των δικηγόρων που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27/2, στις οποίες θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης: «Σκοπός μου είναι η ευγενής φιλοδοξία προσφοράς στο δικηγορικό κλάδο. Τιμώ και εκτιμώ ιδιαίτερα τους νέους δικηγόρους που έχουν ανάγκη αρωγής από το Δικηγορικό Σύλλογο, χωρίς όμως να παραλείπω να τιμήσω τους μεγαλύτερους, σε ηλικία, συναδέλφους» αναφέρει ο κ. Δημητράκουλας και με αλτρουιστική διάθεση καταλήγει ως εξής: «Προέχει το γενικό καλό και όχι η δική μου υποψηφιότητα».