Η Σπαρτιάτισσα αριστούχος της ν. Αυστραλίας δίνει παράδειγμα σε μικρούς και μεγάλους!
«Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνοαυστραλή και μέσα από την επιτυχία μου ελπίζω να κάνω περήφανους τους ομογενείς και την Ελλάδα»
«Πάντα κάνω την προσευχή μου. Έκανα την προσευχή μου και μπήκα στην ιστοσελίδα του SACE να δω τα αποτελέσματα»
«Για μένα η Ελλάδα είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Την αγαπώ και θα ήθελα πολύ μια μέρα να καταφέρω να ζήσω εκεί με κάποιο τρόπο»
ΚΟΣΜΟΣ. Όταν γνωρίζει κανείς την 18χρονη Μαρτίνα Θεοδωρακάκου, αντιλαμβάνεται γιατί η νεαρή Ελληνοαυστραλή με καταγωγή από την Σπάρτη, ήταν ανάμεσα στους πέντε μαθητές, και το μοναδικό κορίτσι, που αρίστευσε στις φετινές σχολικές εξετάσεις στην Νότια Αυστραλία, γράφει το neoscosmos.com.
Ευγενική, δυναμική, αποφασισμένη να πετύχει και προσηλωμένη στους στόχους της, η 18χρονη μαθήτρια του κολεγίου Walford Anglican School for Girls, στην Αδελαΐδα, έγραψε χθες ιστορία ως το μοναδικό κορίτσι στην Νότια Αυστραλία που κατάφερε να κατακτήσει την ανώτερη βαθμολογία ATAR 99.95 (με έπαινο) στις τελικές σχολικές εξετάσεις και να αποσπάσει από τον κυβερνήτη της Νότιας Αυστραλίας, το ανώτερο τιμητικό βραβείο Governor’s Commendation Award για την επιτυχία της.
«Δεν μου αρέσει να κάνω πράγματα με μισή καρδιά. Μ’ αρέσει να βάζω τα δυνατά μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ εγώ την δεδομένη στιγμή. Δε σκέφτηκα ποτέ την βαθμολογία. Λειτουργώ καλύτερα όταν βάζω έναν στόχο, και έπειτα προσπαθώ να τον πετύχω. Ένα βήμα την φορά. Σκέφτομαι πάντα το επόμενο βήμα και ταυτόχρονα την μεγάλη εικόνα στο τέλος. Δεν μου αρέσει να αμφιβάλλω, να χάνω τον χρόνο μου και να καθυστερώ τις αποφάσεις μου» λέει η Μαρτίνα η οποία αν και τελειομανής παραδέχεται πως κατά την διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν και δυσκολίες αλλά και στιγμές που και η ίδια αμφέβαλε για τις δυνατότητες της αλλά δεν το έβαλε κάτω.
Η νεαρή μαθήτρια είχε επιλέξει Αγγλική Λογοτεχνία, Πολιτική Οικονομία, Γεωγραφία, και Μοντέρνα Ιστορία ενώ έκανε την τελική της εργασία πάνω στην δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, θέμα που εμπνεύστηκε μετά από περιπέτεια υγείας του πατέρα της που πριν δύο χρόνια χρειάστηκε μεταμόσχευση νεφρού.
Το πρωί της Τρίτης, πριν βγουν τα αποτελέσματα η Μαρτίνα ξύπνησε νωρίς, άνοιξε τον υπολογιστή της και μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της Κώστα και Σταυρούλα περίμεναν με αγωνία να δουν την τελική βαθμολογία της.
«Πάντα κάνω την προσευχή μου. Έκανα την προσευχή μου και μπήκα στην ιστοσελίδα του SACE να δω τα αποτελέσματα. Όταν είδα την βαθμολογία μου έτρεξα να το πω στους γονείς μου και ειδικά στον πατέρα μου που είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου» λέει η Μαρτίνα η οποία κατά την διάρκεια του Year 12 ήδη παρακολουθούσε μαθήματα στην νομική σχολή του πανεπιστημίου Αδελαΐδας μετά από υποτροφία που της προσέφερε το πανεπιστήμιο ενώ τα σαββατοκύριακα εργαζόταν στον φούρνο της γειτονιάς και ως babysitter.
«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές που περάσαμε σαν οικογένεια αλλά και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς όμως τώρα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πολλές φορές σκέφτηκα, πως αν δεν μπορώ να συγκεντρωθώ να διαβάσω, πώς θα καταφέρω να κάνω όλα τα όνειρα μου πραγματικότητα. Δεν το περίμενα να αριστεύσω και μέσα μου προετοιμαζόμουν για το χειρότερο αν και ίσως αυτό να είναι ένας τρόπος άμυνας ώστε να μην απογοητευτώ περισσότερο», λέει η νεαρή κοπέλα.
«Είναι σημαντικό να μην αλλάζει η καθημερινότητα και σαν έφηβοι τα παιδιά να έχουν στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια τους και τους φίλους τους. Σημασία έχει να καταλάβουν πως ό, τι κάνουν το κάνουν για τους ίδιους, για την ζωή τους και το μέλλον τους, όχι για τους γονείς και τους γύρω τους. Αν εργαστείς σκληρά όλα είναι πιθανά. Μερικές φορές η Μαρτίνα έχανε το θάρρος της και μου έλεγε «δεν μπορώ» και τότε της έλεγα «φυσικά και μπορείς», λέει ο πατέρας της Μαρτίνας, Γιάννης Θεοδωρακάκος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καρίτσα της Σπάρτης και το Λεωνίδιο Αρκαδίας.
Η 18χρονη αριστούχος λέει στο neoscosmos.com πως πλέον σκέφτεται το επόμενο βήμα της αφού της έχουν ήδη γίνει προτάσεις από πανεπιστήμια όχι μόνο στην Νότια Αυστραλία αλλά και στην Κουϊνσλάνδη και το Σίδνει να ακολουθήσει σπουδές στην νομική, στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες με υποτροφία αλλά εκείνη δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει αν και την ενθουσιάζει η ιδέα της πολιτικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Τώρα αρχίζει η ζωή μου και από δω και πέρα οφείλω με προσοχή να σκεφτώ σοβαρά τί ονειρεύομαι, τί θέλω, και πώς θα το πετύχω», λέει η Μαρτίνα η οποία έχει την απόλυτη υποστήριξη της οικογένειας της.
«Όπως κάθε γονιός, έτσι και εμείς είμαστε πολύ περήφανοι για το παιδί μας και φυσικά χαιρόμαστε που η Μαρτίνα μας είδε τους κόπους της να ανταμείβονται. Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο παιδί και εμείς είμαστε πάντα δίπλα της για να την στηρίζουμε, να την ενθαρρύνουμε και να της θυμίζουμε πως η ζωή είναι ένα ταξίδι γεμάτο ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά σημασία έχει να παλεύουμε και να μην απογοητευόμαστε ποτέ», λέει η μητέρα της Μαρτίνας, Όλγα, η οποία έλκει την καταγωγή της από τους Μολάους Λακωνίας.
Παρά τις επιτυχίες και τα όνειρα της η Μαρτίνα είναι ένα παιδί που λατρεύει την Ελλάδα και την επισκέπτεται συχνά.
«Για μένα η Ελλάδα είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Την αγαπώ και θα ήθελα πολύ μια μέρα να καταφέρω να ζήσω εκεί με κάποιο τρόπο. Την ίδια στιγμή νιώθω απίστευτη περηφάνια όταν λέω πως είμαι Ελληνίδα και για μένα όταν κάποιος Έλληνας πετυχαίνει κάτι, ειδικά εδώ στην Αυστραλία, η χαρά είναι τόσο μεγάλη γιατί μας κάνει όλους περήφανους».
Στους πέντε αριστούχους βρέθηκε ακόμα ένας μαθητής ελληνικής καταγωγής, ο 18χρονος Παράς Στεφανόπουλος, μαθητής του κολεγίου St Michael’s College, o οποίος έκανε την εργασία του πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Η περηφάνεια που ένιωσα όταν είδα πως δεν ήμουν η μοναδική Ελληνίδα δεν περιγράφεται. Μακάρι εγώ και ο Παράς να γίνουμε αφορμή και να εμπνεύσουμε και άλλους Έλληνες. Είμασταν δυο Έλληνες. Δύο Έλληνες. Σε παρακαλώ, αυτό μην ξεχάσεις να το γράψεις», καταλήγει η Μαρτίνα.
Συναγερμός στη Σπάρτη! Δεκάδες κρούσματα σε ανεξέλεγκτους Ρομά!
Υπέρμαχος του εμβολιασμού για τον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας (video)
Γατζωμένος ο κορονοϊός γύρω από τα 1000 κρούσματα και τους 80 νεκρούς!
Βρέθηκε σε λάθος τόπο, λάθος χρόνο και με χιλιάδες ευρώ! (audio)