100% οπτική ίνα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 και 200Mbps με 100% οπτική ίνα θα απολαμβάνουν σύντομα οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του Δήμου Σπάρτης, καθώς ο Όμιλος ΟΤΕ, αναβαθμίζει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή, δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών αρχιτεκτονικής Fiber to the Home, που θα καλύπτει περίπου πέντε χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o Όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου στο Δήμο Σπάρτης, τοποθετεί νέες υπερσύγχρονες καμπίνες, οι οποίες θα παρέχουν, μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, ευρυζωνικές ταχύτητες Internet 100 και 200 Mbps, με δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε 1Gbps.
Το γρήγορο Internet μέσω οπτικών ινών διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ ο χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες παράλληλα, και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές ταυτόχρονα online. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι του ΟΤΕ στο notospress.gr το έργο που εξελίσσεται αφορά το κέντρο της πόλης σε μια ακτίνα 550μέτρων γύρω από το Κέντρο του ΟΤΕ. Δίκτυο καλωδίου οπτικής ίνας δικτυώνει κάθε δρόμο με αναμονή σε κάθε οικοδομή. Οι επιχειρήσεις και οικίες του κέντρου αφού κάνουν σχετική ψηφιακή αίτηση μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα για να συνδεθούν, είναι επιδοτούμενο από την ΕΕ. Μετά τις 20 Αυγούστου ξεκινά η εμπορική εκμετάλλευση του έργου από ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η δικτύωση της Περιφέρειας του Δήμου Σπάρτης σε κεντρικούς άξονες.
Η επανάσταση στην μετάδοση της πληροφορίας έχει όνομα - Οπτική ίνα
Όλοι - άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο - γνωρίζουν τις οπτικές ίνες. Έτσι φθάνει σήμερα το Ίντερνετ στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Τι είναι όπως η οπτική ίνα και πως επιτυγχάνονται οι εκπληκτικές ταχύτητες μεταδόσεις δεδομένων; Πως από τα 4,5 kb ανά δευτερόλεπτο, φθάσαμε σήμερα να μιλάμε για adsl και vdsl 24 mb/s και 48mb/s στις δυνατότητες upload και download αντίστοιχα; Πως μεταδίδεται η πληροφορία μέσα από το γυαλί (!) ;
Το πιο προηγμένο, από τεχνολογικής πλευράς, φυσικό μέσο το όποιο χρησιμοποιείται πλέον στις τηλεπικοινωνίες για τη μετάδοση σημάτων και πληροφοριών είναι οι οπτικές ίνες (optical fiber). Πρόκειται για ίνες γυαλιού, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τις φωτεινές ακτίνες (το φως) και να τις οδηγούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η χρήση των οπτικών ινών για μετάδοση σημάτων στηρίζεται στην ιδέα της χρησιμοποίησης του φωτός ως φορέα της πληροφορίας αντί για το ρεύμα, το όποιο χρησιμοποιείται στα χάλκινα καλώδια. Για να επιτύχει αυτό, χρησιμοποιείται στον πομπό μια πηγή φωτός η αλλιώς ναι φωτεινή πηγή. Η πηγή αυτή παράγει ένα φωτεινό σήμα, το όποιο διαμορφώνεται με τις πληροφορίες που πρέπει να μεταδοθούν από τον πομπό προς το δέκτη.
Οι οπτικές ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν μέσα μετάδοσης κατασκευάζονται από γυαλί υψηλής καθαρότητας. Στην τελική μορφή της η οπτική ίνα μοιάζει πολύ με μια λεπτή διάφανη τρίχα. Στο εσωτερικό της το γυαλί μπορεί να μεταδίδει το φως. Το περίβλημα (το όποιο βρίσκεται εξωτερικά ) εξασφαλίζει ότι το φως θα παραμένει συνεχώς μέσα στην ίνα.
Το κεντρικό μέρος της ίνας ονομάζεται πυρήνας. Το περίβλημα έχει μικρότερο δείκτη διάθλασης από τον πυρήνα και τον καλύπτει κυλινδρικά. Ο πυρήνας και το περίβλημα μοιάζουν με κυλίνδρους με κοινό άξονα. Για λόγους προστασίας τοποθετείται κατά τη διάρκεια κατασκευής της ίνας, μια επικάλυψη (πρόσθετο προστατευτικό περίβλημα) από συνθετικό η πολυμερές υλικό το οποίο αυξάνει την αντοχή της.
Το φως που εισάγεται στον πυρήνα οδεύει στο εσωτερικό του με διαδοχικές ανακλάσεις στην επιφάνεια διαχωρισμού πυρήνα περιβλήματος.
Με τις ολικές ανακλάσεις το φως ανακλάται διαδοχικά και συνεχίζει την πορεία του στον πυρήνα χωρίς καμία ακτίνα να διαθλαστεί και να διαφύγει στο περίβλημα. Έτσι η συνολική φωτεινή ενέργεια παραμένει εγκλωβισμένη στο εσωτερικό της οπτικής ίνας, με αποτέλεσμα ένα αποστελλόμενο φωτεινό σήμα να μπορεί να διανύσει πολύ μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μετάδοσης.
Ανάλογα με τη διάμετρο του πυρήνα και τη διάδοση των φωτεινών ακτίνιων, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες ινών:
• Η πολύτροπη
• Η μονότροπη
Στα βασικά πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας έναντι των άλλων ενσύρματων μέσων διάδοσης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
• Οι οπτικές ίνες διαθέτουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, που, με πολυπλεξία φθανουν ακόμη και τα 128 Gbit/s.
• Λογω της κατασκευής τους οι οπτικές ίνες είναι ανεπηρέαστες από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία και κατά συνέπεια από εξωτερικά σήματα θορύβου. Για το λόγο αυτό βρίσκουν μεγάλη εφαρμογη σε περιβάλλοντα υψηλού ηλεκτρομαγνητικού θορύβου.
• Είναι επίσης και ιδιαίτερα ασφαλές μέσο μετάδοσης, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η εξωτερική επέμβαση για την υποκλοπή η την παρεμβολή των μεταφερόμενων σημάτων.
• Τα σήματα που μεταδίδονται σε οπτικές ίνες εξασθενούν ελάχιστα σε σχέση με άλλα ενσύρματα μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα φωτεινό σήμα μπορεί να διαδοθεί μέσω οπτικής ίνας, σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 200 χιλιόμετρα, χωρίς τη βοήθεια αναμεταδοτών.
• Τόσο ο όγκος, όσο και το βάρος, των οπτικών ινών είναι σημαντικά μικρότερος από άλλα καλώδια. Για παράδειγμα, χάλκινο καλώδιο με εύρος ζώνης 50 MHz και μήκους 500 μέτρων ζυγίζει περίπου 4000 κιλά, ενώ το αντίστοιχο οπτικό καλώδιο ζυγίζει λιγότερο από 45 κιλά. προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερο εύρος ζώνης.
• Δεδομένου ότι τα οπτικά καλώδια μεταφέρουν οπτικά σήματα και όχι ηλεκτρικά, δεν παρουσιάζουν κίνδυνο σπινθήρων γι αυτό και προτιμώνται σε περιοχές υψηλού κινδύνου από σπινθήρες. Ταυτόχρονα δεν επηρεάζονται από την υγρασία, σε αντίθεση με τα χάλκινα καλώδια που η έκθεση τους σε υγρασία μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα η το φαινόμενο της διαφωνίας.
Στα μειονεκτήματα των οπτικών ινών μπορεί να συμπεριλάβει κανείς τη δυσκολία σύνδεσης των οπτικών ινών με άλλα εξαρτήματα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντάται είναι η ευθυγράμμιση της ίνας με τη φωτεινή πηγή του πομπού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι μικρές ακόμη αποκλείσεις στην ευθυγράμμιση αυτή μπορούν να προξενήσουν μεγάλη απώλεια του φωτεινού σήματος.