Μηνύματα από …τη γέννηση του σύμπαντος στο 2ο ΓΕΛ Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Δέκτες μηνυμάτων από τις πλέον γοητευτικές περιοχές της Φυσικής έγιναν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017!
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ο πολυπράγμων Φυσικός κ. Σοφοκλής Σωτηρίου γοήτευσε το κοινό του με επεξηγηματικές αναφορές κι επισημάνσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος, τα ασύλληπτα μακρινά ουράνια σώματα και τα απειρομικρά υποατομικά σωματίδια, τα νετρίνα, τα βαρυτικά κύματα, τις εξελίξεις από το Διεθνές Επιστημονικό Κέντρο CERΝ κ.ά. Η αξιοθαύμαστα ευρεία και βαθιά επιστημονική κατάρτιση, σε συνδυασμό με το χάρισμα του προσηνή και κατανοητού ομιλητή καθήλωσαν ευχάριστα τους παρευρισκομένους. «Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι» όπως σχολίασαν τα παιδιά, στο οποίο «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» αναλύθηκε μοναδικά και σκιαγραφήθηκε κατανοητά.
Οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου, με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό τη διάλεξη. Οι εντυπωσιακά στοχευμένες απορίες και τα έξυπνα διατυπωμένα σχόλιά τους έδωσαν στον ομιλητή την ευκαιρία να προσεγγίσει ιδιαίτερα δύσβατα πεδία της Σύγχρονης Σωματιδιακής Φυσικής και της Αστρονομίας. Το άψογο αυτό μαθητικό κοινό, με ανυπόκριτο ενδιαφέρον και δίψα για γνώση, επάξια κέρδισε από τον κ. Σωτηρίου την υπόσχεση της υλοποίησης μιας εικονικής εξ αποστάσεως επίσκεψης στους χώρους των μεγάλων πειραμάτων του CERN, σε πραγματικό χρόνο και με ξεναγούς Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου του Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης. Μαζί με τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, τη διάλεξη παρακολούθησαν με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
*Ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο CERN, στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 είναι υπεύθυνος του Τμήματος έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντονίσει μεγάλη σειρά ερευνητικών έργων στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "ΦΥΣΙΚΑ" που διδάσκονται στα Δημοτικά Σχολεία από το 2003.