Παγκόσμιο Συνέδριο Ογκολογίας και Διεθνές Συμπόσιο Μοριακής Ιατρικής από τις Spandidos Publications
ΑΘΗΝΑ. Ο Νομπελίστας Harald zur Hausen, Ομότιμος καθηγητής Ιολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαιδελβέργης και η Βρετανίδα καθηγήτρια Νεογνολογίας στο King’s College του Λονδίνου ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα του 3ου Συνέδριου-Φροντιστηρίου Παιδιατρικής Ιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 22ου Παγκόσμιου Συνέδριου Ογκολογίας και του 20ου Διεθνούς Συμποσίου Μοριακής Ιατρικής, στα οποία συμμετείχαν φέτος πάνω από 400 επιστήμονες από 55 χώρες του κόσμου.
Ο καθηγητής Harald zur Hausen είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φιλέλληνες νομπελίστες επιστήμονες, ο οποίος το 2012, σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Science, δήλωσε την υποστήριξή του στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. To 2008 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την συσχέτιση των ιών του ανθρώπινου θηλώματος HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μια ανακάλυψη, η οποία οδήγησε στη δημιουργία των εμβολίων έναντι των ιών HPV και στην εισαγωγή τους στην κλινική πράξη. Ο καθηγητής Harald zur Hausen στην προσυνεδριακή συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine, δήλωσε πως «οι νέοι παιδίατροι είναι σημαντικό να έχουν επαρκείς γνώσεις στο χώρο της Παιδιατρικής Ιολογίας». «Η εκπαίδευσή τους με έμφαση τις νέες διαγνωστικές ιολογικές μεθόδους, τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρονται αλλά και της νέες προοπτικές για την πρόληψη των παιδιατρικών ιογενών λοιμώξεων αποτελεί έναν ιδιαίτερα ωφέλιμο στόχο», τόνισε ο καθηγητής στη συνέντευξή του.
«Η αξία του μητρικού γάλατος στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη», πρόσθεσε.
«Υποστηρίζω τον εμβολιασμό και των αγοριών έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Είναι πλέον επιστημονικά σαφές πως αν θέλουμε πραγματικά να εκριζώσουμε την HPV λοίμωξη, η οποία αποτελεί τον κύριο αιτιοπαθογόνο παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα αγόρια στα υπάρχοντα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα. Η ηλικιακή ομάδα στόχου πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη των κοριτσιών, μεταξύ 9 και 14 έτη, ενώ δεν χρειάζεται η ηλικία να μειωθεί στον πρώτο χρόνο της ζωής», σημείωσε.
Η καθηγήτρια Νεογνολογίας στο King’s College του Λονδίνου Anne Greenough στη διάλεξή της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προφύλαξης των πρόωρων νεογνών έναντι του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου RSV. «Η Παιδιατρική Ιολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξελισσόμενο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής» τόνισε η καθηγήτρια. «Η πρόληψη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Παιδιατρικής Ιολογίας» σημείωσε.
Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, μίλησαν επίσης η καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand της Νότιας Αφρικής Anna Kramvis, η οποία επικεντρώθηκε στην κάθετη μετάδοση των ιών της ηπατίτιδας B και C από τη μητέρα στο νεογνό, η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Waterloo του Καναδά Maria Liston, η οποία διερεύνησε το μυστήριο της αγοράς της αρχαίας Αθήνας και τον ρόλο των ιογενών λοιμώξεων στη νεογνική θνητότητα της ελληνικής αρχαιότητας, η κλινική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης των Η.Π.Α. Maria Rusan, η οποία ασχολήθηκε με τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, η επίκουρη καθηγήτρια Ιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αγγελική Μελίδου, η οποία αναφέρθηκε στον ενδορινικό αντιγριπικό εμβολιασμό, η παιδοακτινολόγος Γεωργία Παπαϊωάννου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου «Μητέρα», η οποία παρουσίασε το ρόλο των νέων απεικονιστικών μεθόδων στις ιογενείς λοιμώξεις στα νεογνά, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Πεντέλης» Βίβιαν Κοροβέση, η οποία ανέλυσε την αξία των προβιοτικών στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά, ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της Παιδιατρικής Ιολογίας στην ιατρική εκπαίδευση, και οι παιδοεντατικολόγοι Χρύσα Κουτσαυτίκη και Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίες κάλυψαν την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Επίσης, συζητήθηκαν τα στοιχεία της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφυγόπουλων στη Ελλάδα, τα οποία παρουσιάστηκαν από την Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, και αξιολογήθηκαν τα πρόσφατα δεδομένα της επιδημίας ιλαράς στην Ευρώπη.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 3ου Συνέδριου-Φροντιστηρίου Παιδιατρικής Ιολογίας ήταν ο καθηγητής Ιατρικής Δημήτριος Σπαντίδος, Ομότιμος καθηγητής Ιολoγίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ογκολογίας και του 20ου Διεθνούς Συμποσίου Μοριακής Ιατρικής.
Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Σπαντίδου στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και στο Συμπόσιο
Καλωσήρθατε στην Ελλάδα
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Εκ μέρους των Εκδόσεων Σπαντίδος, είχαμε τη χαρά να σας υποδεχτούμε στην Ελλάδα για το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Εξελίξεις στην Ογκολογία και το 20ο Διεθνές Συμπόσιο στην Μοριακή Ιατρική. Αυτό το συνέδριο έφερε κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες στους τομείς της ογκολογίας και της μοριακής ιατρικής με σκοπό την μετάδοση της γνώσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς αλλά και την ενθάρρυνση ενεργών συνεργασιών μεταξύ των εργαστηρίων.
Ο προηγούμενος χρόνος συνέβαλλε σημαντικά στην ήδη υπάρχουσα επιτυχία των προηγούμενων ετών για τις Εκδόσεις Σπαντίδος καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε με αλματώδεις ρυθμούς τον αριθμό των εργασιών που δημοσιεύονται στα οκτώ περιοδικά μας. Επιπλέον, οι πρόσφατα δημοσιευμένοι Συντελεστές Απήχησης αποκάλυψαν περαιτέρω αναβαθμίσεις για πολλά από τα περιοδικά μας, αποδεικνύοντας ότι τα περιοδικά που δημοσιεύουμε συνεχίζουν να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και αναγνώριση.
Το επιστημονικό πρόγραμμα για το 2017 περιελάμβανε ομιλίες, σύντομες προφορικές παρουσιάσεις αλλά και παρουσιάσεις με οπτικό υλικό, οι καλύτερες εκ των οποίων βραβεύτηκαν με Πιστοποιητικά στο τελευταίο Γεύμα Βραβείων του Συνεδρίου που έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, οργανώσαμε τρία στοχευμένα συνέδρια. Το πρώτο συμπόσιο με τίτλο «Ανάλυση του DNA-Κατασκευή Μοριακών Βιβλιοθηκών και Ποιοτικός Ελεγχος Επόμενης Γενιάς» οργανώθηκε από κοινού σε συνεργασία με το Κέντρο Βιολογικών Επιστημών της Σουηδίας (ΤΑΤΑΑ Biocenter, Sweden) και πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Αυτό το συμπόσιο, το οποίο είναι το τρίτο σε μια σειρά από ετήσια συμπόσια, επικεντρώθηκε σε ζητήματα για τον σχεδιασμό πειραμάτων Ανάλυσης του DNA Επόμενης Γενιάς (NGS) και παρείχε μια επισκόπηση για τις διαφορετικές πλατφόρμες αναλύσεων του DNA, ποιοτικό έλεγχο δειγμάτων, τεχνικές προετοιμασίας μοριακών βιβλιοθηκών αλλά και ποσοστοποίηση μοριακών βιβλιοθηκών. Στο δεύτερο συμπόσιο, με τίτλο «3ο Συνέδριο στην Παιδιατρική Ιολογία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, συζητήθηκε η ανακάλυψη του βραβευμένου με Νόμπελ το 2008 Καθηγητή Χάραλντ ζιρ Χάουζεν (Harald zur Hausen) σχετικά με τους ιούς του ανθρώπινου θυλώματος που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τρίτο από τα συμπόσια με τίτλο «Οι Φλεγμονές στις Ασθένειες», πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων έδειξε ενδιαφέρον να γνωρίσει από κοντά μερικά από τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της Ελλάδας. Φέτος, η περιήγηση μας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου περιελάμβανε εκδρομές στις Μυκήνες, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο, την Αρχαία Σπάρτη και τη Βυζαντινή πόλη του Μυστρά. Επίσης, υπήρξε δυνατότητα επιλογής για περιήγηση στην πόλη της Αθήνας (συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Ολυμπιακού Σταδίου του 2004, επίσκεψη σε οινοποιείο και αφήγηση της ιστορίας του Μαραθωνίου Αγώνα) αλλά και μονοήμερη κρουαζιέρα στα όμορφα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου ΄Υδρα, Πόρο και Αίγινα. Ελπίζουμε ότι αυτές οι περιηγήσεις πρόσφεραν μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν παλιοί φίλοι και να γίνουν νέες γνωριμίες ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν περιηγήσεις σε καταπληκτικά τουριστικά αξιοθέατα.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο και ελπίζουμε να περάσατε αξέχαστα στην Ελλάδα.
Δημήτριος Α. Σπαντίδος
Φωτό-video: Νίκος Μπακής