Πολύ επιτυχημένο το 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο στο Γύθειο (φωτό)
ΓΥΘΕΙΟ. Με μεγάλη επιτυχία μέσα στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, το 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Θεωρίες και Πρακτικές στην Εκπαίδευση». Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Γύθειο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου είχε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνικής, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το Σάββατο 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας, μετά τους σύντομους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε η βράβευση του Μανιάτη ιστορικού, φιλολόγου και δοκιμιογράφου Σαράντου Καργάκου για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση, στη Λακωνία και στα μέλη του συλλόγου Λακωνικής. Τον κ. Καργάκο βράβευσαν εκ μέρους του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας Ντία Τζανετέα και εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνικής, ο πρόεδρος Σπύρος Χανδόλιας. Την προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου παρουσίασε στο κοινό ο σχολικός σύμβουλος της 2ης και 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Γιάννης Φουρίδης.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων. «Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι η παιδεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, ο ακρογωνιαίος λίθος για το μέλλον της χώρας… Τιμάμε σήμερα τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Σαράντο Καργάκο. Δεν θα μιλήσω για το τεράστιο έργο του. Υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι από εμένα. Θα μιλήσω για τον άνθρωπο που η περήφανη στάση του απέναντι στη ζωή, στην κοινωνία, στην εκάστοτε και οποιουδήποτε είδους εξουσία, αποτελεί τρανό παράδειγμα προς μίμηση. Τον άνθρωπο που μπόρεσε χωρίς αγκυλώσεις ιδεολογικές ή άλλες, με τα βιβλία του και το λόγο του να συνοδοιπορήσει με την ελληνική κοινωνία των τελευταίων εξήντα χρόνων να την καταλάβει, να την διδάξει, να τη νουθετήσει, να τη μαλώσει ή και να την ειρωνευτεί όποτε πίστευε ότι το χρειαζόταν και όχι να γίνει αρεστός. Επέλεξε στη ζωή του να είναι χρήσιμος για την κοινωνία μας, έστω και αν αυτό είχε προσωπικό γι’ αυτόν κόστος. Ο Σαράντος Καργάκος διάλεξε ο ίδιος τη ζωή που ήθελε να ζήσει. Και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Και αυτό από μόνο του τον κάνει ξεχωριστό.»
Ο Σαράντος Καργάκος βαθιά συγκινημένος από πλευράς του αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, αλλά και τους φορείς για τη βράβευσή του εξέφρασε με απλό και ζεστό λόγο τη μεγάλη τιμή που ένιωθε να βραβευτεί στον τόπο του από Μανιάτες και μάλιστα στο χώρο του Παλαιού Παρθεναγωγείου που τον φιλοξένησε στα σχολικά του χρόνια. Μεταξύ άλλων ο ίδιος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα τα δωρητή του ΚΠΑΜ το γλύπτη Γιάννη Μανιατάκο με τον οποίο τον ένωναν δεσμοί φιλίας. Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του: «Σε τούτο το περικαλλές κτήριο, που αποτελεί κόσμημα για το σημερινό Γύθειο, στο κάποτε λεγόμενο Παρθεναγωγείο, έμαθα τα πρώτα γράμματα χάρη στο «άγιο ξύλο» της Δασκάλας μου, της αείμνηστης κυράς – Σάσας Φελούρη που με παρέλαβε αγρίμι και με την πίστη ότι μπορώ κάτι καλύτερο να γίνω, μου εμφύσησε την αγάπη προς την ιστορία και τη λογοτεχνία. Από τις γυναίκες που ζούσαν γύρω από το σπίτι μου διδάχθηκα το μοιρολόι και από τους ανθρώπους της πλατείας την πιο σύγχρονη αργκό. Και από τους ανθρώπους με την άφθονη αρχοντιά διδάχτηκα τα πιο κομψά Ελληνικά. Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, που είχε θέα όλο το Λακωνικό, ένιωσα τις πρώτες ποιητικές πνοές κι έκανα πρώτη μου πνευματική τροφή τον Όμηρο που γέννησε την αγάπη μου για το ταξίδι. Όσο και αν ταξίδεψα, η Ιθάκη μου είναι εδώ και για αυτό θα κλείσω με το παρακάτω:
Κι αν γνώρισα τη γης όλες τις στράτες Σαν θέλω την ψυχή μου να στυλώσω Πάντα σε σένα αγαπημένη μου γενέτειρα γυρνώ Και τούτα μόνο τα λόγια θα σου πω: Πόλη του θαλασσόβρεχτου Γυθείου Κοντά θα σ’ έχω μαζί μου Και ουδέποτε θα σε λησμονήσω, Γύθειο μικρό μου ποτέ δε σε ξεχνώ! (απόδοση σε νέα ελληνική)».
Τα πρακτικά του 2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου με τίτλο: «Σύγχρονες Θεωρίες και Πρακτικές στην εκπαίδευση» υπάρχουν διαθέσιμα στο κοινό προς δανεισμό στην Καψάλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ανατολικής Μάνης που φιλοξενείται στο ΚΠΑΜ. Οι εισηγήσεις των μελών της πανεπιστημιακής και της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων καλλιεργούν τον παραγωγικό και γόνιμο προβληματισμό πάνω σε καίρια θέματα που προσεγγίζουν τις πτυχές της πρακτικής της εκπαίδευσης.