Από τις χειρότερες στιγμές του Μεγάρου…
Γράφει ο Ηλίας Μπόνος
ΣΠΑΡΤΗ. Θεατές της δίκης κατά την οποία διασταύρωσαν τα ξίφη τους συμπολίτες μας.
Όπως διαπιστώνουν οι νομικοί επιστήμονες της πόλης ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές του Μεγάρου.
Η έκρηξη αντιπαράθεσης και οι αντεγκλήσεις κατέληγαν σε απολύτως προσωπικές μονομαχίες. Υποβίβασαν μοιραία την νομική επιστήμη αλλά και την δικαστική εξουσία.
Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε, με εμβρόντητους τους δικαστές και τους δικηγόρους, το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακροατών δεν κατάλαβε τι δικαζόταν. Η συκοφαντία ή η ελευθεροτυπία;
Δυστυχώς, μέσα σε έναν χώρο τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σέβεται, εκτιμά ή ακόμα και φοβάται, ανατράπηκαν τα πάντα.
Ημιυπόγειες προσδοκίες κυνηγών του άδικου και του δόλιου.
Άκρατος λόγος. Ασάφεια εκνευριστική. Αναπάντητα στοιχειώδη ερωτήματα. Αποπροσανατολισμός. Προσωπικός τόνος. Χτυπήματα κάτω από τη μέση. Λόγος ερωτηματικός προς την Έδρα. Αφοπλισμός των έγκριτων συνηγόρων και της πολιτικής αγωγής. Αγωνιώδης προσπάθεια να σταθεί το κατηγορητήριο. Προσβολή όλων όσοι μιλούν νομικά, ελληνικά, ανθρώπινα. Η αποθέωση του υπαινιγμού. Καμαρίλα και ίντριγκα. Αποφορά παραπολιτικής. Συμφορά της στοιχειώδους λογικής. Καταστροφή κάθε έγκυρου λόγου κι επιχειρήματος. Αδιαφορία για τη διαδικασία. Δικανικό ατύχημα. Πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Ακόμα και η συκοφαντία βουβάθηκε. Η Έδρα εξάντλησε μάταια κάθε όριο κατανόησης και υπομονής. Αποστροφή από την κοινή λογική. Εμμονή σε ναρκισιστικές θεωρίες και φοβίες. Μπαράζ σφαλμάτων. Πολιτική αυτοχειρία. Απογοήτευση του ακροατηρίου. Ήττα της Αυτοδιοίκησης. Τραυματισμός της Δικαιοσύνης.
Ο Μένανδρος έλεγε: «ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται».
Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου αποκαλύπτεται από τον τρόπο που συζητεί.
Επι των ημερών μας δυστυχώς ο ένοχος θα ποιεί ένοχο; (reus reum non facit)