ΑΛΒΑΝΙΑ. Την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας TikTok στην Αλβανία, για τουλάχιστον έναν χρόνο, αποφάσισε η αλβανική κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της τελικής συνάντησης μετά από δημόσια διαβούλευση με εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα μέτρα που αφορούν το TikTok και τη συνολική ασφάλεια των παιδιών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αρνητικής επίδρασης που έχει η πλατφόρμα στους ανήλικους, όπως μεταδίδει ο ομογενειακός ιστότοπος himara.gr

«Από την αρχή του επόμενου έτους, το TikTok θα μπλοκαριστεί για ένα έτος στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, θα παρακολουθήσουμε τις κινήσεις άλλων χωρών, τους νέους κανονισμούς που θα εφαρμοστούν και τις αντιδράσεις της ίδιας της πλατφόρμας. Στο TikTok εκτός Κίνας βλέπεις μόνο χαμηλού επιπέδου περιεχόμενο. Αυτό οφείλεται στον αλγόριθμο που προωθεί τέτοια δεδομένα. Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά μας, αλλά εμείς οι ίδιοι, η κοινωνία μας και όλες αυτές οι πλατφόρμες, όπως το TikTok», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο τριετές σχέδιο δράσης που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας στα σχολεία. Το σχέδιο περιλαμβάνει ενισχυμένα μέτρα κατά της βίας, του σχολικού εκφοβισμού και των διαδικτυακών απειλών.

«Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι αναπόφευκτες, η φυσική και ψηφιακή ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητα. Για την ενίσχυση αυτής της ασφάλειας, αποφασίσαμε να μπλοκάρουμε την πλατφόρμα TikTok, βασισμένοι σε εργαλεία που αναπτύσσονται από την AKCESK και την AKSHI. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος "Smart City", θα εγκαταστήσουμε έξυπνες κάμερες για πιο αποτελεσματική παρακολούθηση μέσα και γύρω από τα σχολεία. Επιπλέον, τα επόμενα δύο χρόνια θα διπλασιάσουμε τον αριθμό των υπαλλήλων ασφαλείας, φτάνοντας τους 500, και θα δημιουργήσουμε μια ειδική δομή στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για να συντονίζουν τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων ασφαλείας και τη συνεργασία με τις τοπικές μονάδες προστασίας παιδιών», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας, Ογκέρτα Μανάστιρλιου.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το νέο σχέδιο δράσης καταρτίστηκε μετά από 1.300 διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή 65.000 γονέων από σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών ασφάλειας και τη βελτίωση της σχέσης σχολείου-μαθητών-γονέων.